Potyaszexre és pénzre vadásznak az álproducerek a pornóiparban

2010.02.07. 22:04 Módosítva: 2010.02.07. 22:04
Egy közismert pornómagazin főszerkesztő-helyettesének nevével él vissza az a férfi, aki újsághirdetéseket feladó lányokat invitál erotikus munkára. Walter Anna szerint mivel egyre többen akarnak dolgozni a szakmában, a csalások száma is nő, az elkövetők pedig vagy szexuális szolgáltatást, vagy pénzt várnak áldozataiktól.

A Tutti Frutti magazin főszerkesztő-helyettesének, Walter Annának (Wally) nevével visszaélve hamis castingot szervez egy ismeretlen férfi. A Péter Tamásként bemutatkozó személy olyan lányokat invitál személyes találkozóra, akik újságokban hirdetés útján keresnek maguknak szexpartnert, illetve erotikus filmezést, fotózás vállalnak.

„Az illető az én megbízottamnak adja ki magát, és a reggeli órákra a lányokat a Dob utcai szexshop elé rendeli, ami a mi tulajdonunkban van” – mesélte Walter a Velvetnek. „Mivel a bolt csak 10 órakor nyit, gondolom, így zárja ki annak a lehetőségét, hogy a csajok a boltban dolgozó kollégáktól érdeklődjenek, és így rájöjjenek, hogy egy csalóval van dolguk. A férfi fotókat, illetve videót akar készíteni a lányokról, és azzal áltatja őket, ha megfelelnek a válogatáson, komoly munkákat kaphatnak."

Nőtt a pornóra vállalkozók száma

A főszerkesztő-helyettes hozzátette, korábban már előfordult, hogy visszaéltek a magazin nevével. Volt, amikor egy főiskolás lány azzal hívta őket telefonon, hogy mikor adják már át neki a főiskolás táborban róla készített szexvideót. Walter úgy véli, hogy ebben a mindenki számára nehéz pénzügyi helyzetben a lányok fokozottabban áldozatául eshetnek a hasonló csalásoknak. „Naponta több tucat olyan tárgyú e-mailt és telefont kapunk, ahol pornófilmezésre, fotózásra jelentkeznek nálunk emberek. Zömmel férfiak, de persze akadnak párok, lányok is. Korábban heti egy-két ilyen jelentkezés volt, de most egyre többen próbálkoznak így munkához jutni. Egyértelműen kiderül, hogy ezek az emberek talán soha nem jutnának el arra a pontra, hogy pornós munkát vállaljanak, de a nehéz anyagi helyzetükben ez jó megoldásnak tűnik."

Képünk illuszutráció
Képünk illuszutráció

Walter hangsúlyozta, hogy ők soha nem hívnak fel ismeretlenül senkit telefonon. Mindemellett valószínűnek tartja, hogy a magát  producernek kiadó személy nem ártatlan programot tervez ezekkel a lányokkal, az elkészült fotókért illetve filmekért nem fizet, illetve a beígért jobb munkalehetőségekért cserébe szexuális szolgáltatást kér. A főszerkesztő-helyettes azt is tudni véli, hogy a szakmában dolgozó lányok könnyen rászedhetők, becsaphatók. „Az sem elhanyagolandó, hogy rohangál kis hazánkban is egy-két perverz figura” – tette hozzá. Az egyelőre még nem derült ki, hogy van olyasvalaki, akit már bántódás ért ebben az ügyben, ezért Walter még a rendőrséghez sem fordulhat. „Minden bizonnyal kinevetnének, ehhez az kellene, hogy találjunk olyanokat, akiket már ért bántódás ilyen castingon, és legalább egy telefonszámot tud mondani, egy autórendszámot vagy egy címet, ahová elvitték. Szerencsére a lányok, akik felhívták a figyelmemet a csalásra, nem mentek el a találkozóra.”

A lányok nem mernek a rendőrségre menni

Walter elmondta, hogy minden esetben, amikor valakiről fotók vagy videók készülnek, érvényes szerződést kell kötni, amely részletesen rögzíti a gyártó illetve a szereplő adatait, jogait, az anyagi részleteket. A szerződést még a produkció létrejötte előtt meg kell kötni. „Tehát ha valaki belemegy egy hasonló lehetőségbe, de az illető nem tud felmutatni szerződést, már eleve gyanús. Aki szerződés nélkül belemegy ilyen munkákba, később esélye sincs arra, hogy az őt ért anyagi vagy erkölcsi károkért valaha is kárpótolják. Feltételezhetően a profi csalók erre is gondolnak, tehát nagyon nehéz kiszűrni, ki a csaló és ki nem.”

A főszerkesztő-helyettes hozzáfűzte, mostanában az is elterjedt, hogy rendőrnek vagy ellenőrnek adják ki magukat ismeretlen személyek, akik kimennek az erotikus szolgáltatást nyújtó lányok lakására, és cserébe azért, hogy ne büntessék meg őket, kenőpénzt kérnek. „A lányok meg persze fizetnek, mert félnek. Az ilyen csalókat pont ezért nehéz elcsípni. Hiszen a csajok legtöbbször nem mernek a rendőrségre menni.

Azt tanácsolom mindenkinek, aki ebben a szakmában akar elhelyezkedni, hogy vigyázzanak, mielőtt ismeretlen munkát bevállalnának. Érdeklődjenek az ismerősöknél, más lányoknál, de legfőképpen olyanoknál, akikkel fotóztak vagy filmeztek már korában. Magyarország kis ország, a legtöbb cég már tönkrement, csak a nagyobbak, erősek maradtak talpon, azokat meg sokan ismerik. De eleve gyanús, ha egy ismeretlen pasas telefonál.”