A HIV-pozitív Barabás partnere megtagadta a védekezést, amikor diagnosztizálták szerelme HIV-fetőzöttségét. El akarta kapni a vírust, hogy semmi ne álljon kettőjük közé. A férfi pár évig egyik szexpartnerével sem közölte állapotát, noha kínosan figyelt a biztonságos közösülésre. Amióta az első adandó alkalommal megemlíti a vírust, mindössze hárman utasították el. Több kapcsolata is van, mint mondja, a többséget nem érdekli az AIDS kórokózója, és van, akit kifejezetten izgat a helyzet.

Február elején Nadja Benaissa ellen súlyos testi sértés miatt emelt vádat a német államügyészség. A No Angels énekesnőjét azzal vádolják, hogy több férfival is szexuális kapcsolatot létesített anélkül, hogy tudatta volna velük: HIV-fertőzött. Közülük egyet meg is fertőzött. 2007-ben egy magyar férfi, K. Zoltán hasonló okok miatt állt a bíróság előtt, az ügy a mai napig nem zárult le.

Mindezek után szerettünk volna arra a kérdésre választ kapni, hogy egy HIV-fertőzött hogyan tudja a hírt közölni jelenlegi vagy jövőbeli partnerével, hogyan viszonyulnak ehhez az emberek, mekkora az esély arra, hogy valaki beismerten pozitívként is társra találjon, illetve miért titkolják több esetben az állapotukat.

Barabás 38 éves, 2004 augusztusában fertőződött meg, ugyanazon év novemberében már diagnosztizálták is nála HIV-vírust. Őt kérdeztük erről, és megdöbbentő válaszokat kaptunk.

"El akarta tőlem kapni"

"Párkapcsolatban éltem. A párom épp külföldről érkezett haza, és ezzel a hírrel fogadtam” – mesélte a Velvetnek. „Úgy gondoltam, mindenképp tudnia kell. Néhány nap gondolkodási időt kért. Nem volt boldog, összetörte a gondolat, hogy megcsaltam. Majd úgy döntött, velem marad. Érdekes, de számomra ez az egész helyzet nagyobb gondot jelentett, mint számára. Nem akartam megfertőzni, tudva, hogy minden embernél más a fertőzés lefolyása. Az én szervezetem elég jól viselte, de nem volt garancia, hogy az ő esetében is így lesz.”

Barabásék addig nem is védekeztek, de a diagnózis után előkerült a gumi. A férfi legnagyobb meglepetésére viszont a partnere nem volt hajlandó használni az óvszert. „Mindenképpen el akarta tőlem kapni, ám tudomásom szerint nem sikerült. (A fertőzésemet követő harmadik évben ment el AIDS-szűrésre, negatív lett a tesztje.)" Mint mesélte, akkori párjával egyfajta állóháború alakult ki: „Én próbáltam erőltetni a biztonságos szexet, ő pedig egyre merevebben elzárkózott. Az mondta, látja, hogy nekem mekkora kínt okoz, mennyire félek attól, hogy én fertőzöm meg, és ezen a helyzeten akart változtatni. Úgy gondolta, ha ő is fertőzött lesz, akkor semmi sem fog közöttünk állni. A dolog akkor "oldódott meg", amikor egyéb egészségügyi problémák hatására megszűnt közöttünk a szexuális érintkezés.”

Van, akit izgat, ha pozitívval lehet együtt

Barabás az első évet - szavaival élve - „visszavonultan” töltötte, ami számára azt jelentette, hogy nem voltak szexuális kalandjai. A következő időszakban viszont ismét elcsábult, és állandó partnere mellett olyanokkal lépett félre, akik nem tudtak az állapotáról. „Fel sem merült bennem a büntetőjogi felelősség tudata - az első perekről ezt követően hallottam" - vallotta be. "Féltem attól, ha kiderül, senki sem akar majd velem lenni. Akkoriban volt egy többé-kevésbé állandó, negatív szexpartnerem, ő is azt tanácsolta, hogy ne hirdessem. Próbáltam inkább odafigyelni a biztonságos szex szabályaira, de állandó rettegésben éltem, nem tudtam igazán ellazulni. Folyton arra figyeltem, hogy semmi olyasmi ne történjen, amivel a partner egészségét károsíthatom. Röhejes, de volt, hogy önkielégítést végeztem, mielőtt valakivel találkoztam, hogy véletlenül se álljon fel a farkam."

A férfi többéves kapcsolata két éve véget ért, amivel egy aktív ismerkedési időszak vette kezdetét. Barabás elsősorban az interneten ismerkedett, és ha úgy érezte, a beszélgetés kezd a szexualitás irányába terelődni, akkor elmondta, hogy HIV-fertőzött. Ha ez valami miatt nem történt meg, akkor az első személyes találkozó alkalmával közölte a tényt. „Ketten azonnal felfüggesztették velem a csetelést, egy pedig az első találkozó alkalmával visszakozott. Egyébként a többséget nem érdekli, vagy ha paráznak is, nagyobb a kíváncsiságuk, belemennek a játékba. Olyan negatívval is találkoztam, akit kifejezetten izgatott, ha pozitívval lehetett együtt, persze ügyelve a biztonságra. Szexpartnert könnyebb találni a fertőzöttek között, de párkapcsolatot nem feltétlenül. A fertőzés hatására nem lesz senki sem jobb, sem rosszabb. Amikor párt kerestem, nem zártam ki a negatívokat sem.”

Biztonságos szex nem létezik

Barabásnak jelenleg is több egészséges szexpartnere van. Mint mondja, gyakorlatilag minden megengedett az ágyban az óvszer használatával. „Biztonságos szex persze nem létezik, de gumival a fertőzés kockázata elhanyagolható mértékű.” Ugyan ő már hosszú ideje nem titkolja az állapotát, részben megérti azokat, akik nem merik közölni, hogy HIV-fertőzöttek. „Mindenki fél az elutasítástól és attól, hogy stigmatizálni fogják. Pedig ha többen felvállalnánk, valószínűleg mindkettő mértéke csökkenne.”