Újfajta védekezési eszköz kerül forgalomba a Dél-Afrikai Köztársaságban a foci-vb alatt: a Rape-aXe nevű női óvszer nemcsak a nemi betegségek és a nem kívánt terhesség ellen óv, tűhegyes tüskéi belefúródnak az erőszaktevő farkába. Sonnet Ehlers találmányát sokan támadják, annak ellenére, hogy a világon ebben az országban a legmagasabb a nemi erőszak száma.

Igazi menyország most az óvszergyártók számára a Dél-Afrikai Köztársaság, ahol a foci-vb miatt cirka 40 ezerrel nőtt a prostituáltak száma. Mindemellett nagyon sok turista nő fél attól, hogy áldozattá válnak abban az országban, ahol a világon az egyik legmagasabb a nemi erőszakok száma. A megoldás viszont megszületett a látogatók, és a helyi lakosok számára is: itt kerül forgalomba elsőként egy újfajta védekezési eszköz, a Rape-aXe.

A Sonnet Ehlers által kifejlesztett különleges óvszer nemcsak a nemi betegségek és a nem kívánt terhesség ellen nyújt védelmet, hanem a belsejében található tűhegyes, szögesdrót-szerű tüskék segítségével távol tartja a nem kívánt betolakodót. A Rape-aXe-et, mint egy tampont kell felhelyezni a nő hüvelyébe. A fogsorhoz hasonló tüskék hajlékonyak, és ugyan a behatolást lehetővé teszik, a pénisz fennakad rajtuk, iszonyú fájdalmat okozva gazdájának.

A behatolás után az eszközt csak orvos tudja eltávolítani a hímtagról, így jóval nagyobb az esélye annak is, hogy az erőszakoskodót mielőbb letartóztatják. „A behatolás fájdalmas, az elkövető nem tud pisilni, de menni se nagyon. Ha megpróbálja eltávolítani a kondomot, a tüskék még jobban belefúródnak” – magyarázta Ehlers a CNN-nek. Az óvszer mindemellett nem sérti fel annyira a bőrt, hogy az vérezni kezdjen, így az áldozat védett a HIV-vírus ellen is.

Ehlers a házát és az autóját is eladta, hogy elindíthassa ezt a projektet. Tervei szerint a labdarúgó-világbajnokságon 30 000 darabot osztanak szét ingyen a Rape aXe-ből. Az orvosprofesszor mérnököktől, nőgyógyászoktól és pszichológusoktól kért segítséget az erényöv  elkészítéséhez, melyet öt évig fejlesztettek, mire elérte jelenlegi formáját.

Kritikusok viszont már most támadják az elképzelést, szerintük ugyanis a női kondom nem jelent hosszú távú megoldást, mondván soha nem lehet tudni, hogy a támadó a fájdalom és a meghiúsult közösülés hatására nem válik-e még agresszívabbá. Másik fő érvük a Rape-aXe ellen az, hogy az eszköz állandóan emlékezteti a nőket a sebezhetőségükre: csak onnantól kezdve véd, amikor már megtörténik a behatolás, így gyakorlatilag azt sugallja, hogy a nők fogadják el, törődjenek bele a kiszolgáltatott helyzetükbe.

Dél-Afrikában súlyos társadalmi probléma a nemi erőszak, a világon itt támadják meg legtöbbször a nőket. Egy 2009-es felmérés szerint a férfiak 28 százaléka erőszakolt már meg nőt vagy lányt, a hatóságok viszont a bejelentett esetek mintegy 7 százalékában ítélik el az elkövetőt. Az érintett nők ráadásul nem kapnak közvetlen hozzáférést az egészségügyi ellátáshoz, az pedig, hogy DNS teszt segítségével bizonyítsák az elkövető bűnösségét, megfizethetetlen.