Bár a mai tinédzserek már a pornófilmeken szocializálódnak, a nők többsége a mai napig nem tűri meg a házban a pornót, és akár válóok is lehet, ha kiderül, hogy a párja titokban ilyeneket néz az interneten. A közös filmezésről pedig pláne nem eshet szó sem. Dr. Csides Kata szexológus szerint a prüdéria a legkisebb gond, komoly identitászavart is okozhatnak az idealizált szereplők és jelenetek. Kovács Kovi István szerint viszont ennyi erővel a férfiaknál is jelentkezhetne kisebbségi komplexus. Interjúalanyaink viszont abban egyetértettek, hogy a mostani felnőtt filmek javarészt a nők alázásáról szólnak, így nincs mit csodálkozni a teljes elutasításon.

Csökken a nő önbizalma

Dr. Csides Kata szexuálpszichológus szerint a válasz egyértelmű: „Gondoljunk csak bele, hogy a pornófilmekben válogatottan gyönyörű nők vannak, és amit a képernyőn produkálnak, rendkívül tetszik a férfiaknak. Mindemellett adott egy háziasszony, aki szétrohangálja a lelkét, egész nap dolgozik, miközben két gyereket nevel. Amikor ez a nő este fáradtan hazamegy, nem biztos, hogy ahhoz van kedve, hogy apucival pornófilmet nézzen.”

A szakember szerint tehát nem biztos, hogy csak prüdéria van ennek a hátterében, hanem, hogy a nők nagyon le vannak terhelve. „Ha az ilyen programokat például hétvégére időzítenék, meglehet, sokkal kevesebb nő utasítaná el” – mondta dr. Csides, aki úgy véli, a másik gond, hogy ezek a filmek nagyon komoly identitászavart generálhatnak. „Mert ugye, nem mindenki néz úgy ki, mint Lara Croft, és elkezdi magát hasonlítgatni ahhoz a csodához, ami a filmben van. A párja meg ezt nézi, tehát úgy gondolja, a férfinak ez a típusú nő tetszik – ezek után természetes, hogy nem fog ilyen filmet nézni, ellenben azonnal keresni fogja a saját testi hiányosságait. Csökken a nő önbizalma. Majd megállapítja, hogy ő biztos nem kell már a párjának. Csúnya és kevés. Ez rombolja a kapcsolatot.”

„A mostani filmek ráadásul nagyon el vannak durvulva, túl sok újdonságot nem tudnak mutatni, ezért egyre durvább és durvább dolgokat csinálnak, amit én már betegesnek tartok” – folytatta a szexológus. „Azt sem szabad elfelejteni, hogy a rendezők zöme férfi, akik férfiaknak csinálnak filmeket. Nőknek készült pornófilmet például én még nem láttam.” Dr. Csides szerint a kifejezetten hölgyeknek készült produkciók lényege elsősorban a romantika, harmónia, és minden olyan külsősség és belső – érzelem – lenne, amire a nő a való életben is vágyik. Ez közelebb áll a szexfilmhez. „Minden nő igyekszik megteremteni ezeket a dolgokat egy-egy aktus előtt, amik a mostani filmekben nem jelennek meg. Vannak viszont olyan jelenetek helyette, mint például: a férfi és a nő elindul kirándulni, és amikor fölérnek a hegycsúcsra, a hóban a pasi lerángatja a nőről a göncöt, aztán hirtelen még hat férfi előkerül valahonnan, akik együtt a nő összes testnyílását gyömöszölik, ő meg őrjöng a gyönyörtől. Persze van egy-két nő, akinek ez jelenik meg a fantáziájában, de ha az átlagot nézzük, nekik nem az jön be, hogy hét pasi egyszerre megerőszakolja.”

A szakember szerint egyébként ez inkább a mostani nőkre vonatkozik, a tizenéves lányok ezzel szemben már a pornófilmeken szocializálódnak – ami dr. Csides szerint a lehető legrosszabb megoldás. „A mostani tizenéves lányok testileg érettebbek, mint korábban az átlag, de lelkileg nem. Ha belegondolunk, hogy tizenkét éves korától a pornót másolja le a szexuális életében, az húszéves korára úgy kiég, hogy mindent akar majd, csak szexelni nem.”

Bezzeg a férfiak

„Nyilván él még a hagyomány, hogy a pornófilm elsősorban férfiaknak készül, emiatt is van egyfajta előítélet a nőkben” – vélekedik Kovács Kovi István. „Vannak, akik úgy gondolják, hogy a filmekben kihasználják a nőket, szexuális tárgyként, húsként tekintenek rá, vagyis megalázzák őket. Ehhez hozzájárul, hogy vannak olyan filmek, ahol tényleg kemények a jelenetek, mindemellett szép számmal forgattak már olyan pornófilmeket is, ami a nőknek is tetszik.”

A pornóproducer úgy véli, a felnőttfilmekkel nem okoznak kisebbségi komplexust a nőben, vagyis nem kellene, hogy ez kialakuljon bennük, miközben az idealizált nőket nézik a képernyőn. „A férfi szereplők is jól néznek ki, szóval működhetne fordítva is a dolog. A férfiak esetében is szokták mondani, hogy esetleg komplexusuk van amiatt, hogy jóképű, kisportolt testű, nagy férfiassággal rendelkező szereplőket láthatnak a filmekben, arról nem is beszélve, hogy több órán keresztül harcra képesek. Ők mégis rajonganak a pornóért.”

Koviék korábban már próbálkoztak olyan filmekkel, amelyek ugyan nem kifejezetten nőknek készültek, de nagy sikerük volt a gyengébbik nem körében is.  „Például a Bujaság kertje, A nő, Az élvezetek nagykövete. Volt benne erotika, lágyság. Benne volt minden, amitől igazán pornó a pornó, de úgy volt felvezetve az egész, hogy a nők számára is élvezhető legyen.

Félnek a nők

Alexandra Diamond egykori pornószínésznő szerint azért nem szeretik a nők ezt a műfajt, mert olyan dolgok vannak benne, amit esetleg ők vagy nem akarnak megtenni a párjuknak, vagy félnek megtenni. „Vagy egyszerűen megtennék, de nem merik, nehogy aztán a párjuk esetleg rossz szemmel nézzen rájuk. Sajnos vannak olyan pornófilmek is – sőt, egyre nagyobb többségben –, amelyekben a nők megalázása a téma; ezeket a pornófilmeket én sem nagyon szeretem. Például a Rocco filmek zöme erről szól. Persze lehet az is, hogy, mondjuk, a hölgy gátlásos, és egyszerűen egy 18-as film még jobban gátlásossá teszi, miközben fél, hogy a párja emiatt esetleg egy szabadabb elvű nőt fog majd választani."

Talán titokban nézik

„Nem vagyok szakértő, ezért csak találgatni tudok” – mondta a Velvetnek Mészáros Dóra sztriptíztáncos. „Talán, mert nem tudják beleképzelni magukat abba a szerepbe, amiben a filmekben feltüntetik a nőt: megalázás, erőszakos mélytorok, pofozás, stb. Talán, mert olyan filmek vannak többségében, amelyekben férfiszemmel van beállítva a kameraállás, naná, hiszen női kamerással még nem találkoztam. Eleve a kifejezés is, lásd "cameraman”. Talán nézik, de nem vallják be senkinek, még a barátnőiknek sem. Így mindenki azt hiszi, a nők nem néznek pornót. Közben mégis."