Szomorú, de még mindig tele vagyunk olyan közhelyekkel és előítéletekkel, miszerint a nyolcvanas években felbukkant vírust, a HIV-et a homoszexuálisokkal és a laza erkölcsűekkel hozzuk összefüggésbe. Olyanok is vannak, akik szentül hiszik, orális szexszel nem terjed a fertőzés, illetve hogy hordozóját már a külsejéről fel lehet ismerni. Két HIV-pozitív olvasónk segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb tévhiteket a témában.

1. A HIV nem terjed orális úton

Tény: bár elég kicsi a valószínűsége, de van reális esélye, amennyiben a fogíny sérült (pl. közvetlenül fogmosás után), és a pozitív személy testváladéka (ondó, vér, hüvelyváladék) a szájba kerül. (Ezáltal az is tévhitté válik, miszerint egy HIV-pozitív nő nem tud megfertőzni egy másik nőt.)

2. A HIV halálos

Tény: amennyiben a kezelést időben elkezdik, a vírus terjedése megállítható megfelelő gyógyszeres kezeléssel. Maga a HIV-vírus nem okoz halált, viszont a legyengült immunrendszerű szervezetben egyéb fertőzések alakulhatnak ki (ezt nevezzük AIDS-stádiumnak) amelyek halálos kimenetelűek is lehetnek.

3. A HIV fertőzöttek néhány éven belül meghalnak

Tény: Megfelelő gyógyszeres kezeléssel a jelenlegi életkilátás 30-50 év. Manapság csak akkor hal meg valaki AIDS-ben, ha a fertőzést csak nagyon késői stádiumban diagnosztizálták, ezért fontos a rendszeres szűrés, hogy a kezelést a megfelelő időben elkezdhessék.

4. A HIV-tesztek hibás eredményeket mutatnak

A két leggyakoribb HIV-teszt, az ELISA és a Western blot egyaránt a HIV-antitestek jelenlétét vizsgálja a vérben. Az ELISA-teszt esetében előfordulhattak régebben hamis pozitív eredmények, például nem volt kizárható a keresztreakció influenza-antitestekkel, ha valaki röviddel a teszt előtt kapott influenzaoltást. A teszt a kilencvenes években elvégzett feljesztése óta ez már nem jelent problémát. Ráadásul a pozitív teszteredményt csak akkor adják ki a páciensnek, ha a pozitív ELISA tesztet egy második Western blot-teszttel is megerősítik, ami drágább és bonyolultabb módszer, de még sokkal pontosabb. Az felülvizsgálatok alapján elmondható, hogy 1000-ből kevesebb mint 1 teszt mutat hamis pozitív eredményt.

5. A HIV csak a homoszexuális férfiak között terjed

Tény: Habár Magyarországon valóban a fertőzöttek jelentős része (jelenleg) a homoszexuális férfiak közül kerül ki, ugyanúgy terjed heteroszexuálisok között is. Kultúránként változik a fertőzöttek összetétele, Afrikában például egyértelműen a heteroszexuálisoké a legnagyobb rizikócsoport, míg Kelet-Európában (pl. Ukrajna, Oroszország, stb.) a fertőzöttek többsége intravénás droghasználó. A terjedés tehát nem függ nemtől vagy szexuális identitástól.

6. A HIV gyógyítható

Tény: habár kezelhető, de nem a tudomány jelenlegi állása szerint a fertőzés nem megszüntethető. A gyógyszeres kezelés hatására a vírus szaporodása lelassul, ám hosszú távon folyamatosan gyengíti a szervezetet.

7. A HIV, a sertésinfulenzához hasonlóan, a gyógyszergyárak félelemkeltése, természetes gyógymódokkal gyógyítható

Tény: A HIV-vírus és fertőzés nagyonis létezik, és bár sok úgynevezett "természetes gyógymód" található szerte a világban, a klinikai vizsgálatok egyik hatásosságát sem igazolták. A HIV-pozitívok számára ez a legveszélyesebb tévedés, ugyanis míg gyógyszeres kezeléssel a viszonylagos stabil immunműködés fenntatható, annak elhagyásával a szervezet ismét legyengül. Az interneten számos "csodás gyógyulásról" lehet olvasni, ám ezek mindegyikéről kiderül, hogy nincs valós alapjuk.

8. Ha valaki nagyon fél a HIV-fertőzéstől, a legjobb az, ha elkapja, aztán már nem kell félnie, mert a gyógyszeres kezelés miatt semmiben nem változik az élete.

Tény: A HIV kezelhető, de nem gyógyítható. Ezek a rózsaszín ködös elképzelések nem számolnak a gyógyszerek gyakran súlyos mellékhatásaival és a lassú, de folyamatos változással, leépüléssel. Aki teheti, inkább kerülje el a HIV-fertőzést.

9. A HIV-pozitív személy már a külsejéről felismerhető

Tény: a régebbi gyógyszeres kezelés egyik súlyos mellékhatása volt a zsírszövetek átrendeződése, a csontváz-szerű, beesett arc, pókhas, elvékonyodott végtagok. A mai korszerű gyógyszereknél ezek a mellékhatások már nincsenek, tehát egy HIV-pozitív személy semmiben sem különbözik másoktól.

10. A HIV-pozitív nők gyermeke is HIV pozitív lesz

Tény: Megfelelő gyógyszeres kezeléssel (terhesség előtt és a terhesség 3. hónapját követően, császármetszéssel) a születendő gyermek jó eséllyel egészséges lesz. Mivel azonban az anyatej is tartalmazza a vírust, a HIV pozitív anyák nem szoptathatják gyermeküket.

11. Ha a HIV pozitív ember leköp vagy megkarmol valakit, átadja a fertőzést

Tény: a fertőzés feltétele, hogy a pozitív személy testváladéka (vér, ondó, hüvelyváladék, anyatej) közvetlenül a szervezetbe kerüljön. A nyál önmagában nem tartalmaz HIV-vírust, a karmolás során nem történik testváladék átadása, ezért a fenti állítás nem igaz.

12. A HIV cseppfertőzéssel (közös pohár, tüsszentés, kilincs, WC deszka, stb) is terjed

Tény: A fertőzés alapfeltétele, hogy az élő HIV vírus a fertőzött személy szervezetéből az egészséges ember szervezetébe kerüljön. A nyál, a tüsszentés során szálló részecskék vagy az izzadtság nem tartalmaz HIV-vírust, ráadásul a vírus csak a testben életképes, a szabad levegőn nagyon rövid idő alatt elpusztul.

13. A HIV rovarcsípéssel (szúnyog, kullancs, stb) is terjed

Tény: A rovarok szervezetében a HIV vírus rövid időn belül elpusztul. Nincs reális esélye annak, hogy rovarcsípéssel valaki megfertőződjön, ráadásul a rovarok saját nyálukat fecskendezi a megcsípett emberbe, nem pedig a korábban elfogyasztott vért.

14. Aki HIV pozitív személlyel védekezés nélkül szexel, mindenképpen elkapja a fertőzést.

Tény: Nem feltétlenül, a fertőzés feltétele ugyanis hogy a vírust tartalmazó testváladék közvetlenül a szervezetbe kerüljön. Amennyiben nem történik hámsérülés, vagyis a vírus nem jut be a szervezetbe, nem történik fertőzés. Hámsérülés azonban gyakori a befogadó félnél (nők, "passzív" férfiak, orális szex esetében pl. a "mélytorkozás" vagy "fogazás" során), és a sérülésnek nem kell feltétlenül látható méretűnek lennie, elegendő, ha a vírus már átjut rajta.

15. Van, aki úgy kapta el a HIV-et, hogy tömegközlekedési eszközön megszúrták egy gombostűvel

Tény: Ez városi legenda, hiszen a vírus addig életképes, amíg az azt tartalmazó testváladék meg nem szárad. Gombostűvel ezért elég körülményes átadni a vírust, ám pl egy injekciós tűben órákig életképes maradhat.

A tévhitek összeállításában két HIV-pozitív személy, shivamantra és Dementia állt segítségünkre.