Barack Obama jövő héten írja alá az új törvényt, miszerint megengedetté válik, hogy a homoszexualitásukat nyíltan vállalókat is felvegyék katonának. A még életben lévő 1993-as jogszabály szerint, ha valakiről kiderült, hogy homoszexuális, akkor azt nem sorozhatták be.

A képviselőház után az amerikai szenátus is megszavazta szombaton azt a törvényt, amely engedélyezi, hogy a homoszexualitásukat nyíltan vállalókat is felvegyék katonának. Az eddigi szabályozás szerint az amerikai haderő a "ne kérdezd, ne mondd" elvet alkalmazta a kérdésben, vagyis nem firtatta a besorolandók nemi identitását, azoknak pedig nem volt kötelességük arról beszámolni. Barack Obama, aki még elnökválasztási kampányában ígérte meg a korábbi szabályozás eltörlését, a jövő héten aláírja az új törvényt.

Az 1993-as "ne kérdezd, ne mondd" törvény eltörléséről szóló jogszabály az idén már kétszer is megbukott az amerikai kongresszus szenátusában, noha a képviselőház már májusban elfogadta azt. Ezúttal azonban sikerült keresztülvinni Barack Obama akaratát. A képviselők csütörtökön, a szenátus pedig szombaton fogadta el nagy többséggel - 65: 31 arányban - a tervezetet. Az elnöki szóvivő a voksolás után bejelentette, hogy Obama a jövő héten aláírja a törvényt.

A még életben lévő 1993-as jogszabály szerint egyébként, ha valakiről kiderült, hogy homoszexuális, akkor azt nem sorozhatták be. Ha pedig már katonaként vallotta be másságát, akkor leszerelték. A törvény miatt - amit nemrég egy szövetségi bíró alkotmányellenesnek minősített - az elmúlt hét évben több mint 13 ezer embert bocsátottak el az amerikai hadseregtől.

Az új törvény az elnöki aláírástól származó 60 napon belül lép életbe, az amerikai védelmi minisztériumnak ugyanis időre van szüksége ahhoz, hogy azt bevezesse. Bár az ellenzők szerint a homoszexuálisok katonai szolgálatának engedélyezése rontani fogja az erkölcsöt az Irakban és Afganisztánban harcban álló hadseregben, a Pentagon hónap elején közölt elemzése szerint azonban kevés hatással lesz a katonákra.