Pornó, amiben a nőké a főszerep

2011.02.14. 21:45
A mainstream pornóipar fő célközönsége a férfi, a pornóoldalakon kínált klipek és filmek nagy része sok nő számára élvezhetetlen. Pedig a nők is szeretnek pornót nézni.

A mainstream felnőtt filmeknek nem az a lényegük, hogy a nők is örömüket leljék abban. A legtöbb filmben azért, hogy a kamera mindent vegyen, elképesztő, hiteltelen pozíciókban látunk nőket dugni, furcsán lihegnek, sikítoznak, még az is előfordul, hogy elcsúszik a szinkron az eredeti hangtól. Ezeknek a filmeknek a valósgához nem sok közük van. A mainstream leszbikus pornóban hosszú műkörmös lányok nyalogatják egymást érthetetlen helyeken, nyelvheggyel nyalják egymás punciját, és műkörmöstül nyúlnak egymásba. Elmaradhatatlan, hogy fájdalmas arccal ne szopjanak le egy dildót ketten együtt a kamerának. Ilyen egész biztos hogy nincs az életben. A felnőttfilmek nagy részét nem, vagy csak alig szánják nőknek. A fogyasztói társadalom középpontjában pedig a nők állnak, és nincs ez másképp a pornóval sem, ezért is alakult ki a feminista pornó műfaja.

Fotók: Lana Paiement
Fotók: Lana Paiement

Szexpozitív feministák pornófilmet készítenek

Az újhullámos feministák tűsarkút és rúzst viselnek, nem vetik meg a szexet, és nem pfujolnak a pornóra sem. A Feminista Pornó Díj alapítója, a kanadai Alison Lee amellett érvel, hogy lehet olyan felnőttfilmet készíteni, ami nem alacsonyítja le a nőket, nem tárgyiasítja a női nemet. Mozgalmának mottója az, hogy a rossz pornó nem pornó, és itt az ideje jót alkotni ebben a műfajban. Véleményük szerint a világot elárasztották a kissé ízléstelen, lealacsonyító pornófilmek. Az erotikus fantázia erőteljesen jelen van a nőkben is, és a mainstream pornóból kiszorított női közönség is megérdemli, hogy vágyaikat és szexuális álmaikat a pornófilmeken lássák viszont. A feminista pornósok szexpozitív gondolkodásukkal, érzékenységükkel a nők felé olyan filmeket díjaznak évről évre, amik igazi női orgazmust mutatnak, amik készítésében nők is részt vettek, és amik nem közvetítenek olyan sztereotípiákat, amiket a mainstream pornó igen.

3480029709 9183e120c5 z

Feminista Pornó Díj

A főképp az erotikára építő feminista pornó 2006 óta évről évre díjazza azokat a pornófilmeket, amik a nők számára is élvezhetők. Az évente megrendezett Feminista Pornó Díjátadón az anál plugra emlékeztető szobrot több kategóriában is kiosztják, díjazzák a legjobb hetero jelenetet, a legszexibb fétisjelenetet,  a leghevesebb női orgazmust is, hogy párat kiemeljünk. Semmi sincs máshogy, mint ahogy az AVN-díjátadón van. A feminista pornósok az elmúlt évek alatt kitermelték a maguk produkciós cégeit, felnőttfilm sztárjaikat és rendezőiket. A feminista pornó rendezők közt Madison Young, Courtney Trouble és Nica Noelle a leghíresebbek.

Hogy mekkora sikert értek eddig el, bizonyítja, hogy Amerikából Európába is átterjedt az újhullámos pornósok mozgalma. Svédországban már maga az állam finanszírozott egy feminista pornófilmet.

3480029395 24cd3f7232 z

Svédországban állami támogatással készült feminista pornó

Mia Engberg rendezőnő 2009-ben készítette el a Dirty Diaries című feminista pornófilmjét, amit a svéd filmintézet támogatott. A szexvideó érdekessége, hogy mindvégig mobiltelefonnal vette fel a jeleneteket. A filmintézet csupán annyit kért, a szereplők 18 éven felüliek legyenek, senki ne sérüljön meg és mindenki egyformán részesedjen a bevételből. A svédek kiakadtak a filmtől, antifeminista csoportok szerint máshol is lett volna helye a feminista pornóra költött pénznek. A svéd intézet szerint azonban támogatni kell az igényes pornófilmeket is.

A rendezőnő szerint ezeknek a filmeknek van jövője. Ezt alátámasztják azok a vizsgálatok is, mely szerint a férfiak a pornófilmekből szerzik szexuális kultúrájukat, és az abban látott nőktől eltérő alkatú nők egyre kevésbé izgatóak számukra.

A svéd rendezőnő mellett az újhullámos pornósok nem titkoltan szeretnék, ha a mainstream pornóipar megváltozna, ha a férfiak a feminista pornófilmeken keresztül látnák, mi kell a nőnek. A feminista pornófilmben a nőké a főszerep, nők írják, nők készítik, és nem hagyják ki a férfiakat sem. A feminista pornóban ugyanúgy megtalálható a könnyű erotika és a legkeményebb pornó is, ahogy a mainstream pornóban.