A nyögés szex vagy maszturbálás közben alap, nemcsak a nőknél, hanem a pasiknál is. Német kutatók szerint a nyögés pusztán élettani folyamat, Dr. Rusz Edit szexológus szerint azonban ez jóval összetettebb dolog. A Velvet utánajárt, miért nyögnek az emberek szex közben.

A szexet vizsgáló tudósok mindenre tudják a választ, német tudósok pedig megválaszolták azt az egyszerűnek tűnő kérdést, miért nyög az ember dugás közben.

A hiperventilációval együtt jár a nyögés

Egy 2003-as hannoveri orvosi magazinban a német tudósok a hiperventiláció és a nyögés kapcsolatát mint élettani funkciót vizsgálták meg szex közben. A vizsgálat során kiderült, hogy a szexuális légyott tipikus élettani reakciómintát vált ki minden egyes embernél. Szex közben a légzés gyorsul, a pulzusszáma megemelkedik, és ahogy a légzés egyre szaporább, a nyögések, sóhajok teljesen természetesen szakadnak fel az emberből, amíg el nem éri az orgazmus szintjét. Ekkor az egész szervezet csillapodik, lassul a légzés, a pulzusszám, és a vér egyenletesen eloszlik a szervezetben. A szexet kutató tudósok a hiperventilációnak tudják be a nyögést. A Velvet megkérdezte Dr. Rusz Edit szexológust, mi a véleménye arról, hogy pusztán testi folyamatoknak köszönhető a nyögés az ágyban. “Van egy felfokozott izgalmi állapot, és vele kapcsolatosan sok-sok negatív folyamat: a keringés felgyorsul, a szívritmus felgyorsul, tehát mindenféle olyan dolog, ami a vegetatív testi működéssel összefüggésben van" – nyilatkozta a szexológus és hozzátette, nem csak a testi folyamatok miatt nyög az ember szex közben.

A nyögés tudatalatti reakció és osztályzás is

"A másik az, miután nagyon kellemes élményeket él át az ember szex közben – gondoljunk az izgalmi állapotra, vagy az orgazmusra –, ezek a testi vegetatív folyamatok hang formájában is elhagyják a testet. Összepréselt hangok által jelenik meg az élvezet különböző foka, és mindenképpen megjelenik akkor, ha a szexuális együttlét normális ütemben megy, azaz nemcsak nemcsak biológiai kielégülés formáját élik meg a párok. Harmadrészt pedig a nyögés tudatalatti reakció, hogy a másik számára megfelelőképpen érzékelteti az ember, hogy milyen szinten áll, hova jutott el. Ha nem is osztályzás, de nagyon  pozitív megerősítése annak, hogy gyönyörű vagy drágám, isteni vagy, és tökéletes élményt tudsz nyújtani. Ehhez hozzá kell tenni, hogy a férfiaknál a sperma kijutása a szervezetből és bejutása a hüvelybe a szexuális aktus végén egy megerőltető érzés, annak ellenére, hogy csodálatos élményeket vált ki a férfiaknál is. Ez egy hatalmas nagy robbanásos feszültségoldás, és többnyire hanggal kíséri a férfi” – mondta a Velvetnek Dr. Rusz Edit.

Szex hang nélkül

Ép ésszel belegondolva, nem kell tudósnak lenni ahhoz, hogy rájöjjünk, a testi folyamatok következményeként is nyög az ember szex közben. Elég csak arra gondolni, hogy ha az ember dugás közben nem akar nyögni, mert a szomszéd szobában meghallhattják, akkor visszafojtja a légzését, ritkábban vesz levegőt és minden erejével igyekszik a gyönyört hang nélkül, csak kisebb sóhajokkal elérni.

Az említett német tudósok szerint a hiperventilálásnak köszönhető az is, hogy dugás közben egyfajta transzállapot lép fel, de ez veszélyes is lehet. Azok, akik a fulladásos orgazmus megszállottjai, a légzéssel játszadoznak, a levegő visszatartásával oxigénhiányos állapotot idéznek az agyban, ez pedig akár ájuláshoz is vezethet.