Szájrák: kockázatosabb az orális szex, mint a dohányzás

tt
2011.02.22. 11:49
Az elmúlt három évtizedben megduplázódott a szájüregi rákban megbetegedő fiatalok száma - derült ki egy Washingtonban rendezett orvosi konferencián. Előzetes tanulmányok szerint azok, akik több mint hat partnerrel élik át az orális szexet, nyolcszor jobban kockáztatják a szájrákot, mint akik kevesebb partnerrel voltak együtt.

Ugyan a dohányzás és az alkoholfogyasztás is okozhatja a szájüregi rákot, az amerikai kutatók az orális szex veszélyére való felhívást tartják a legfontosabbnak – olvasható a Telegraph-ban.

Több mint hat partner már kockázatos

Előzetes tanulmányok szerint azoknál az embereknél, akik több mint hat partnerrel élnek orális szexet, nyolcszor nagyobb a kockázata annak, hogy humán papillóma vírussal fertőződnek meg, mint azoknál, akik kevesebb partnerrel büszkélkedhetnek. A kutatók szerint a dohányosok esetében ez a szorzó csak három, az alkoholt fogyasztóké pedig két és félre csökken. A jelenlegi helyzetben a vezető rákkutatók az amerikai kormány figyelmét szeretnék felhívni, és kérik, hogy a fiatal, még szexuálisan inaktív fiúkat oltsák be a HPV-vírus ellen.

pic13

A washingtoni konferencián Dr. Maura Gillison, az ohioi egyetem vezető kutatója szólalt fel a HPV problémakörben. “Amikor a pácienseim megkérdeznek arról, beoltassák-e a fiaikat, akkor azt mondom, igen, természetesen. A vakcina védelmet nyújt a genitális szemölcsökkel, az anális rákkal és a szájüregben keletkező rákos megbetegedésekkel szemben, amiket a HPV-vírus okozhat” – nyilatkozta Dr. Maura Gillison.

Dr. Gillison amerikai HPV kutató az eddigi vizsgálatai alapján azt állítja, az elmúlt 20 évben 200%-kal nőtt a HPV-vel fertőzött, rákos megbetegedések száma. Pontos adatokat nem közölt. A Telegraph úgy tudja, Nagy-Britanniában több mint 5000 ember szenved szájüregi ráktól, ez a rákos betegek 3 százalékát teszi ki a szigetországban. 2008-ban 1822-en haltak meg Nagy-Britanniában valamilyen szájüregi rákban.

A Velvet a Országos Onkológiai Intézetet kérdezte meg, mi a helyzet Magyarországon, kimutatható-e az orális szex és a HPV-s megbetegedések közti kapcsolat.

Magyarországon nem készült ilyen felmérés

HPV a leggyakoribb szexuális úton terjedő vírus

A HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, az aktív szexuális életet élő felnőttek 80%-a találkozik ezzel élete során.

A HPV sokszor nem okoz tüneteket, a legtöbb férfi és nő úgy kapja el és adja tovább, hogy észre sem veszi. Több mint 40 HPV-típust ismerni, ezek mindegyike szexuális érintkezés révén terjed. A nők esetében a szeméremtest, hüvely, méhszáj, a gát és a végbélnyílás környékét fertőzhetik meg, férfiak esetén a nemi szervek és a végbélnyílás környékének bőrét. Az óvszerrel való védekezés jelentősen csökkentheti a fertőzés esélyét, azonban nem nyújt teljes védelmet, hiszen a HPV bőrérintkezés útján is átadható. (Forrás: Daganatok.hu)

“Arról nem tudni, hogy Magyarországon az orális szex milyen mértékben okoz szájüregi rákot, nem tudok róla, hogy volt ilyen felmérés. A Magyaroszágon is elvégzett felmérések alapján az alkoholfogyasztás és a dohányzás a fő okai a szájüregi rákos megbetegedésnek” – nyilatkozta a Velvetnek az Országos Onkológiai Intézet fej-nyak sebésze, Dr. Zámbó Orsolya. “Fiúkat, lányokat egyaránt érint a HPV-vírus, ami ellen védőoltással lehet védekezni. HPV szűrésre háziorvostól kell kérni beutalót, a nagyobb laborokban, nagyobb kórházakban, nőgyógyászati központokban végzik a szűrést” – tette hozzá Dr. Zámbó Orsolya.

A szexuális forradalom óta egyre gyakoribb a szájrák

Nemcsak Magyarországon jár gyerekcipőben a HPV-vírus okozta szájüregi rákos megbetegedések kutatása, az amerikai konferencián Dr. Gillison azt is elmondta, hogy amíg a méhnyakrákról szinte mindent tudni, a szájüregi rákos betegségek kutatásában legalább húsz évvel le vannak maradva a kutatók. A helyzet súlyosságát kiemelve hozzátette, főleg az 1935 után születettekre jellemző a HPV-vírus okozta valamilyen megbetegedés, a hatvanas évek szexuális forradalma óta kimutathatóan gyakoribb a vírus jelenléte.