A Velvet felkutatta a Gerbeaud cukrászda legendáját: a cukrászdába járó hölgyek állítólag fizettek a szexért a fiatal fiúknak. A legtöbb regélőnek van egy ismerőse, vagy ismerősének az ismerőse, aki testközelből megtapasztalta, és élt az idősebb, elhanyagolt hölgyek nyújtotta lehetőséggel. "Ők" azok, akik tudni vélik például azt, hogy ha a férfi megitta a kávéját és fejjel lefelé tette le a csészét, akkor csak várnia kellett az idősebb hölgy felkérésére. A Velvet női megszólaló hiányában egy szexuálpszichológust kérdezett meg arról, miért fizetnek a nők, ha teszik ezt egyáltalán a szexért.

Az idősebb hölgyek, magányos üzletasszonyok mindig is keresték a fiatal szépfiúk bájait, ezt azóta kész tényként kezeli mindenki, amióta elterjedt, hogy a Gerbeaud cukrászdában fizetnek az idős hölgyek a szexért.

Lúdláb és szóda volt a titkos recept a Gerbeaud-ban

A történet szerint a nyolcvanas évek végén volt “szokás” a Gerbeaud-ban selyemfiúkat felszedni. Állítólag, ha a fiatal férfi megitta a kávéját, és fejjel lefelé tette a csészéjét, akkor már felkínálta a testét, és csak várnia kellett. Fejreállított krémes, különtermes elvonulás, lúdláb szódával  – ezeket beszéli az utca embere, mint titkos recept. Az internetes fórumozók rengeteg ehhez hasonló trükköt vélnek igaznak tudni, sok kommentező tudja első kézből a sztorit: van olyan ismerőse, aki élt is az idős hölgyek kínálta lehetőséggel.

“1988-ban ketten a haverral ültünk be a Vörösmarty térre. Kóla ment sütivel a terepszemle alatt. Egyszer csak jött a pincér, és egy feketét tett le 2 cukorral és nagy adag habbal a haver elé. Mondta, hogy személyesen neki küldi a legyezős őszhajú hölgy. A haver odanézett, udvariasan biccentett, látványosan beletette a 2 cukrot a kávéba, nagyadag habot rá, és élvezettel megitta. Közben a hölgy (cca.70 körül, ápolt, picit húsos) tárgyalt a pincérrel, aki odajött, és közölte a haverral, hogy a taxi hátul várja, velem, meg hogy fogyasszak nyugodtan, a számla ki van fizetve. A haverral másnap találkoztam, mesélte, hogy nem is volt olyan gáz, és visszamegy. Hetente új fuxot láttam rajta...” – írta egy kommentelő. Viszont mindeddig egyetlen a Gerbeaud-ban ismerkedő idősebb nő sem számolt be arról, hogyan szedett fel fiatal fiúkat a cukrászdában.

Ma is akad ifjú, aki csak azért megy a cukrászdába

A helyzet tisztázására a Velvet megkereste a Gerbeaud cukrászdát, hogy a ma betérő wannabe selyemfiúk bepróbálkoznak-e még az idős hölgyeknél. “Előfordul, hogy emiatt jönnek a cukrászdába, főleg a keleti országból (Romániából) járnak át ide. Jót szoktunk rajtuk derülni” – mondta a Gerbeaud cukrászda egyik ügyvezetője a Velvetnek.

Ottjártunkkor fiatal, pénzre éhes férfiakat nem láttunk, a cukrászda azonban tele volt idősebb hölggyel, akik barátnőikkel csevegtek, és természetesen sok volt köztük az idegenajkú is.

A nő még ha fizet is, elvárja, hogy ő legyen a legfontosabb

"A nők számára, még ha fizetnek is a férfinek, valamilyen személyesség fontos. Ez egész más, mint amikor egy férfi elmegy a kupiba. A férfi alkalmi helyzetet keres, a nő megfizeti a fiatalembert, de érzelmileg benne van az ilyen kapcsolatban. A nőnek legalább az illuzió meg kell, hogy legyen, még ha fizet is. Elvárja, hogy ő legyen a legfontosabb a világon, nem csak a fizikai szex hiányzik, hanem az odafigyelés, a kedvesség, amibe belefér a testi kedveskedés is” – nyilatkozta Bede Zsuzsanna, szexuálpszichológus. Ezt a Velvet egyik korábbi cikkében egy férfi prostituált is megerősítette. "Legfőképp a magány az, ami arra veszi rá a nőket, hogy férfi prostituált szolgáltatásait vegyék igénybe, és a magányos hölgyek közül is az a fajta, akiknek nincsen lehetőségük ismerkedni, buliba járni, és „csak úgy” felszedni egy pasit" – mondta korábban a megkérdezett férfi prostituált.

Havas Henrik szerint nem jellemző, hogy az idősebb nők fizetnek a szexért

Havas Henrik a könyvei készítésekor számtalan interjút készített, köztük prostituáltakkal is. E kapcsán kérdezte őt a Velvet a selyemfiúkról és a Gerbeaud-legendáról.

"Pletyka szinten hallottam erről évekkel ezelőtt. Nagyon régen volt erről szó. A Gerbeaud-ban néhányszor megfordultam, erős túlzásnak tartom, hogy ez szervezetten ment volna. Nem láttam ilyet, nem tapasztaltam ilyet, általánosítható jelenségnek egyáltalán nem tartom" – nyilatkozta a Velvetnek Havas Henrik. "Szerintem Magyarországon egyáltalán nem jellemző, hogy idősebb hölgyek fiatal férfiaknak fizetnek. Ami a férfi prostitúciót illeti, az kifejezetten a homoszexuálisokra jellemző, tehát fiatal hetero fiúk, idősebb homoszexuális férfiakkal pénzért gyakran összejönnek, ilyenekkel jó néhányukkal készítettem interjút, amikor a pornóiparról írtam könyvet" – tette hozzá Havas Henrik.