Finoman szólva is elhanyagolható azon férfiak száma, akik kizárólag testi és lelki épségük megóvása érdekében kezdeményeznek szexuális viszonyt partnerükkel. Szerencsés esetben a nyilvánvaló ingerek bőven elég inspirációt jelentenek számukra. Nem árt azonban, ha – pusztán informális jelleggel – a kutatások által igazolt jótékony hatásokkal is tisztában vannak. Következzék tehát tíz, az Askmen által publikált biológiai és pszichológiai jellegű érv a szex mellett.

1. Fogyás

„Minden kúrás fogyókúrás” – a költő cizellált szavait a felmérések eredménye is alátámasztja: félórányi szex 85 és 200 közötti kalória elégetését eredményezheti. Egy hasonló időtartamú, napi rendszerességű légyott évente legalább öt felesleges kilótól szabadíthatja meg a fogyni vágyó férfiakat.

2. Intenzív tréning

A pásztorórák nem csupán a kilók leadását segítik elő, de kidolgozott testet is biztosíthatnak. A felszabaduló tesztoszteron a csontokra és az izmokra egyaránt kedvező hatást gyakorol. Mindemellett a szex a sportolás egyéb pozitív tüneteit is magában hordozza: önbizalmat ad, javítja a kedélyállapotot és energiával tölt el.

3. Védelem a rák ellen

A kutatások kimutatták, hogy a rendszeres ejakuláció védelmet biztosít a prosztatarák ellen: az intenzív nemi életet élő férfiak esetében a betegség kialakulásának esélye 30%-kal kisebb, mint önmegtartóztató társaiknál. Ez a tendencia természetesen a maszturbáció esetében is megállja a helyét.

4. Védelem a keringési zavarok ellen

A rendszeres szexuális élet a vérkeringésre is pozitív hatással van. A Queens Egyetem vizsgálatai szerint a hetente minimum három alkalommal szeretkező férfiak fele akkora eséllyel vannak kitéve magas vérnyomásnak, szívinfarktusnak, agyvérzésnek és egyéb keringési rendellenességeknek.

5. Védelem a stressz ellen

A vérnyomásra gyakorolt kedvező hatása miatt a szex az idegesség és a szorongás leküzdésében is szerepet játszik. Emellett a felszabaduló endorfinok is nyugtató hatással bírnak. Felmérések szerint a rendszeres nemi életet élő férfiakon jóval kevésbé uralkodik el a kétségbeesés érzése, mint önmegtartóztató társaikon.

6. Immunerősítő hatás

Talán nem túlzás az az állítás, miszerint az intim együttlét felér egy influenza elleni védőoltással. A szexuális aktus jelentősen megemeli az immunoglobulin-szintet, melynek köszönhetően jóval ellenállóbb lesz a meghűléssel, a lázzal és az influenza egyéb kellemetlen tüneteivel szemben.

7. Intimitás felsőfokon

Közvetlenül orgazmus előtt a szervezetben található oxitocin – hétköznapi nevén szerelemhormon – mintegy ötszörösére nő. Többek között ez a hormon felelős a bizalom érzésének kialakulásáért is. A nemi életet élő férfit tehát ezáltal jóval szorosabb köteléket, meghittebb viszonyt képes kialakítani partnerével.

8. Fájdalomcsillapító hatás

Bizonyított tény, hogy a szex közben felszabaduló boldogsághormonok, mint a oxitocin és a szerotonin nem csupán a fejfájásos, migrénes tüneteket képesek elmulasztani, de az ízületi fájdalmakkal szemben is hatékony védelmet biztosítanak. Ahelyett tehát, hogy feltúrjuk a házi gyógyszertárat, folyamodjunk ehhez a természetes és jóval kellemesebb terápiához.

9. Pihentető alvás

A mély alvás pozitív hatásairól számtalan tanulmány született már. A szerotonin nem csupán antidepresszáns funkcióval bír, de megbízható segítséget nyújt a testi relaxációban is. A nyugodt éjszakai pihenés elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges életvitelhez és a hatékony szellemi tevékenységhez.

10. Hosszútávú reproduktív egészség

Vizsgálatok szerint az önmegtartóztató férfiak jóval nagyobb eséllyel vannak kitéve a szexuális rendellenességek veszélyeinek, mint azok, akik rendszeresen szeretkeznek vagy végeznek önkielégítést. Már heti háromszori orgazmus is elegendő a későbbi erekciós problémák elkerüléséhez.