Budapesten a Kálvin-téri aluljáróban lévő dombormű az egyetlen pinaszobor, bár lehet, hogy csak az látja annak, aki erre fogékony, de ők a nulla kilométerkövet is annak nézik. A németországi Tübingenben ezzel szemben tagadhatatlanul női nemiszervet ábrázol egy köztéri szobor - ez lehet a valaha készült legnagyobb pinaszobor a világon.

A németországi tübingeni Mikrobiológiai Intézet előtt álló kőből készült pinaszobor lehet a valaha készült legnagyobb vagina szobor. Itthon is találni hasonlót, bár az kevésbé egyértelmű, mint a tübingeni, és csak az látja bele, aki fogékony erre.

A Kálvin-téri aluljáróban lévő szobor az egyetlen ilyen

A Kálvin-téri aluljáróban lévő dombormű általános szimbolikáját tekintve bizony egy pina. Nincs ezen mit szépíteni, Illés Gyula 1983-ban elkészült műve egy hatalmas nyílás, a tetején egy csiklóra emlékeztető márványredővel (itt elolvashatja, miért is került oda, ahova). Sokak szerint nincs ennél egyértelműbb pinaszobor Budapesten, mások szerint azonban a '0' kilométerkő is joggal versenyezhet ezért a címért. Az első nullás kilométerkőt 1953-ban állították fel, akkor egy autókereket ábrázolt. A ma ismert kilométerkő a Budavári Sikló lábánál álló nyújtott nulla, amibe vagy belelátja az ember a női nemi szervet, vagy nem, de a kilométerkő nem direktben szexuális jellegű. A szexológus szerint azért egyáltalán nem baj az, ha az ember előhívja a fantáziájából azt, amit a személyisége megenged.

Hogy az obszcén művészet miként alakult ki, arról komoly értelmezési viták folynak. Annyi bizonyos, hogy a középkorban bevett dolog volt, később a reneszánszban visszatért, majd a viktoriánus Angliában háttérbe szorult. Napjainkra újból előtérbe került, mégis, a Velvet által megkérdezett művészettörténész szerint, Magyarországon 100 éve nem történt ebben előrelépés.

Van hova fejlődnünk

Tény, hogy Magyarországon még nincs olyan köztéri szobor, ami direkt vaginát ábrázolna. Leginkább klasszikus aktokat látni, vagy ha már egy testrészre összpontosítunk, ott a Deák-téri, fehér márványból készült, fél női mell.

A világ más nagyvárosaiban azonban jóval bevállalósabbak mind a köztéri műalkotások, mind a közönségük. Chicagóban nemrég állították ki Marilyn Monroe óriásszobrát, ami a monumentális mása a híres metrójelenetnek a Hétévi vágyakozásból. A turisták természetesen imádnak a szoknya alatt fényképezkedni. A franciáknál a leghíresebb óriás vagina alkotás Nikki de Saint Phalle színes női akt szobra, amibe ki és be sétáltak az emberek - a bejárat természetesen a nő lába között volt.

Alomodovart is megihlette az óriáshüvely

A subba tette közzé nemrég a neten terjedő videót, amiben egy férfi kimászik egy óriásvaginából, mintha csak megszületne. A jelenet egyáltalán nem egyedi, Pedro Almodovar spanyol filmrendező Beszélj hozzá című 2002-es filmjében főhős besétál szerelme monumentális vaginájába, de már az 1998-as Patch Adamsben is megtörténik ilyesmi. A sci-fi rendezők is előszeretettel alkalmazzák a pinát szörnynek ábrázolva, fogakkal, csápokkal, vagy akár szemekkel díszítve mint például a Metropolis című filmben. A direkt megközelítés mellett természetesen bőven akad példa a pina és a szex burkolt formában való megközelítésére, a klasszikus virágos hasonlat a Pink Floyd Fal című filmjében is látható.