Van, akinek állandó problémája, hogy síkosító nélkül nem bírja sokáig a szexet, van, aki szégyelli, ha átázik a bugyija a nagy izgalomtól. A szexológus szerint az a jó, ha a férfi az ujjával megnézi, eléggé felizgatta-e partnerét, a síkosító ugyanis csak átmeneti megoldás lehet.


Ami a férfiaknál a merevedéssel kapcsolatos probléma, az a nőknél a nedvesedés kérdése, azaz mi van akkor, ha a hüvelyfalon nem szivárog át kellő váladék, ezzel fájdalmassá téve az együttlétet. Most hagyjuk az olyan hülyeségeket, hogy jó az szárazon is, hátulról, mert egészséges szexuális életet élő ember tudja, hogy ez korántsem így működik szex közben. A pornósok körében sem.

Ciki, ha túl sok a nedv, gumihoz sose lehet elég nedves a nő

"Az arany középút a jó, ha kevés, egyrész fájdalmas is lehet, és rossz érzés, hogy az ember azt hiszi, ennyire nem képes felizgatni a másikat. A másik pedig frusztrált, hogy vajon azt hiszi-e. Ha sok, akkor búvárszemüveg, pipa és örökéletre szóló Zewa softis támogatás kell, és akkor is frusztrált mindkét fél. De ha szerelem és szenvedély van, akkor totál mindegy, mert pont azt a mennyiséget szereted" – írta meg a harminc éves Velvet-olvasó férfi a véleményét. Egy női olvasónk arról számolt be, hogy gumiban nem bírja sokáig, egy másik pedig, hogy kínosnak érzi, amikor többórányi csókolózástól átázik a bugyija.

"Arra volt már példa, hogy nem lettem nedves és fájdalmas reszelés lett a vége. Azóta van itthon síkosító.  Ami a hüvelynedvről eszembe jut, az a gumi, nem lehetsz elég nedves hozzá. Nekem ez sajnos állandó problémám, síkosító nélkül, gumiban, nem bírom sokáig. Ezért ha lehet, akkor gumi nélkül szexelek. De az ujjazástól és a csiklómasszázstól kiöntök, bármikor, bármennyiszer" – mondta a Velvetnek a 28 éves Anikó. "Annyira ciki, amikor az ember több nedvvel született, kínos, amikor átázik a bugyim kétórányi csókolózástól, amikor megremeg az ölem attól, ha a nyakamba finom csókot kapok" – írta meg saját tapasztalatát a huszonéves Velvet-olvasó. A szexológus szerint nem szabad, hogy a túl sok nedv miatt valaki frusztrálja magát.

A nő ne szégyellje ha sok, a férfi meg nyúljon oda ujjal

"Ha egészséges férfivel van egy lány, sose szokott gond lenni, ha túl sok a nedv, hogy ennyire izgalmas a lány reakciója. A higiéniás fóbiás férfiak körében lehet probléma. A nőknek nem szabad szégyellni, sokan azt hiszik, lebuknak, ha az izgalomtól átnedvesedett bugyijukhoz a férfi odanyúl" – mondta a Velvetnek Bede Zsuzsa szexológus, és hozzátette, akkor van gond, ha nincs hüvelyváladék, vagy ha saját magához képest nem olyan, mint szokott lenni.

A nedvesedés függ a szexuális izgalom fokától, mivel minden ember különböző, a nedvesedés egyéni, alkati kérdés. "A férfiak ott szokták elhibázni, hogy gyorsan a lényegre akarnak térni, hamar kezdeményezik az aktust és a behatolást, eszükbe sem jut, hogy a hüvely még száraz lehet” – mondta a szexológus és hozzátette, a férfi nyúljon oda az ujjával, és nézze meg, elég nedves-e a nő.

Az emberi szervezet és a női test is nagyon logikusan van megteremtve, a test nagyon is tudja, mit akar és erre hogyan kell reagálnia. “A nedvesedés hiányát tünetnek foghatjuk fel. A hüvely folyamatosan nedves, ennek mértéke hormonálisan a ciklustól függően is változik. Van, hogy kicsit több, kicsit kevesebb, tisztább vagy sűrűbb, folyamatosan öntisztul” – nyilatkozta a Velvetnek Bede Zsuzsanna szexológus és elmondta, az előjáték nem kötelező kűr, hanem a szex része.

A síkosító átmeneti megoldás lehet csak

Hosszú távú párkapcsolatban előfordul, hogy valami miatt a nő nem tud ráhangolódni a szexre, egy tapasztalt nő azonban tudja, hogy ennek milyen lelki vagy testi oka lehet. Amikor azonban neveltetés, a "rossz dolgot csinálok" gondolata miatt nem tudja magát elengedni, hasznos lehet átmeneti megoldásként a síkosító, hosszú távon azonban csak a szakember segíthet. "Ha már terápián valaki azt mondja, síkosítót használ, a szexológus arra gondol, hűha, mi lehet itt a baj. Bár ma már külön iparág épült a síkosítók köré, egy fiatal szerelmes párnak nem kell síkosító, ennek megvan a maga természetes menete. Trauma, félelmek, párkacsolati problémák, rossz tapasztalatok miatt előfordulhat, hogy a nő száraz marad."

A nedvesedés biológiai folyamata

A méhnyaknál folyamatosan termelődik váladék, ami hüvelyen átszivárog. Átlagosan napi öt gramm nyálka távozik a nőből. A szexuális izgalom során további váladékot termel a nő szervezete, a normáltól jóval nyálkásabb, síkosabb. Ehhez hozzáadódik a Bartholin-mirigyek által termelt nedv is, amelyek a hüvely bal és jobb oldalán találhatók a bemenetnél. Ezt nevezzük lubrikációnak, azaz nedvesedésnek.

A nedvesedésnek megvan a maga biológiai funkciója, lehetővé teszi a behatolást a nő testébe, de nem csak a váladék miatt. Ilyenkor a hüvelyizmok ellazulnak, a hüvely maga pedig tágabb lesz.