18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Farokműtétek: a vastagítás és a kiegyenesítés a legnépszerűbb

2011.11.11. 22:02
A pulykanyakra hasonlító farokforma akár túlzott szextől is kialakulhat, súlyos esetben vizelési gondokat okozhat, a nemzőképességről nem is beszélve. Ahogy a szexológustól megtudtuk, a legtöbben cikinek tartják a görbületet, szinte tipikusnak mondható, hogy valaki a farka mérete, külalakja, vastagsága miatt gátlásos. A gátlásosságra pedig rátesz egy lapáttal a pornóipar, mert a férfiak többsége a felnőtt filmekben látott hímtagokat véli normálisnak. Mindenesetre nem ritka, hogy valaki esztétikai műtéttel oldja meg a problémát, a görbülés-korrekció, a pénisz vastagítása és a fitymaszűkület a három leggyakoribb plasztikai műtét a férfiak körében.

Sokkal több férfi elégedetlen a farka méretével és formájával, mint azt hinnénk. Van, akinek a farka merev állapotban, oldalról nézve kissé lefelé ível, van, akinek egyenesen előre mered, és van, akinek felfelé kunkorodik - ezek azonban még nem tekinthetők rendellenességeknek.

A nők szerint izgalmas, ha másmilyen

Férfiaknak és nőknek egyaránt feltettük a kérdést, mi számít furcsa faroknak, mi az, ami zavaró lehet a szexben, mi az, amivel elégedetlenek. "Találkoztam már olyannal, amelyik kicsit maga felé hajlott, de azzal nem volt semmi bajom. Szerintem izgalmas, ha valamelyik másfelé hajlik. Az a rossz, ha kicsi, olyat is láttam már, annál még a tampon is nagyobb élvezet, de az se jó, ha túl nagy"  - mondta az egyik velvetolvasó nő. "A mikropénisz nagyon rossz, azzal nem lehet mit csinálni. Találkoztam már olyan farokkal, amelyik merev állapotában balra kunkorodott, de vele végül nem feküdtem le, csak a számban volt" - nyilatkozta egy másik női olvasó. Azzal mindegyikük egyetértett, hogy a fitymaszűkület nem szép látvány, és az ezzel járó szag is kellemetlen.

000 Par6413969
Fotó: Yuriy Dyachyshyn

"Arra gondolsz, amikor az ember szemen hugyozza magát? Van olyan is, és olyan is, amikor kicsit bunkósabb a vége" - nyilatkozta az egyik megkérdezett férfi, hozzátéve, hogy egyénenként változó, ki hogyan fogadja el a saját farkát, mennyire tartja azt tökéletesnek.

A pulykanyakra vagy szaxofonra hasonlító pöcsforma felnőttkorban is bármikor kialakulhat, túlzott szex vagy baleset is elég a bajhoz. A szakemberek szerint a péniszdeformáció akkor kezelendő, ha erekciós zavart okoz, és ha befolyásolja a nemzőképességet. Súlyos esetben még az is előfordulhat, hogy vizelési problémákat okoz a deformitás. Mindezt okozhatja akár gyerekkorból megmaradt fejlődési rendellenesség, de kialakulhat később is, felnőttkorban.

A Peyronie-zavar, azaz a farok elgörbülése

Az úgynevezett Peyronie-zavar kialakulásakor az erekció fájdalmas, a péniszen csomók tapinthatók, külseje megváltozik, elhajlik, esetleg zsugorodás tapasztalható. A betegség lényege, hogy a pénisz kamrájában hegesedés lép fel, ami megváltoztatja a működést: merevedéskor ez a rész nem nyúlik, a szövetek nem rugalmasak, nem nyúlnak, ennek köszönhetően elhajlik a farok. Ettől fájdalmassá válik az erekció. A betegségről egy olasz anatómusnak, De La Peyronie-nak  köszönhetően már 1561 óta tud az orvostudomány, az azonban csak napjainkban derült ki, hogy a zavart a péniszben a barlangos test és a szivacsos rész közti kiserek gyulladása okozza – áll egy andrológus weboldalán.

A farok görbülése általában felnőtteknél alakul ki, szextől vagy balesettől szinte azonnal, a középkorú férfiaknál azonban lassú folyamat eredménye. Ijedtségre nincs ok, a statisztikák szerint ezer 40 éves férfi közül mindössze egyetlen férfinél tapasztalható az abnormalitás. A görbület idővel erősödhet, ahogy a fájdalom is, ráadásul a külalak elváltozása mellett a szex lehetetlen küldetéssé válhat  - hiába az erekció. A Peyronie-zavar kezelhető gyógyszerrel, ha az nem segít, akkor injekció javasolt. Sokan azonban a plasztikai műtéteket választják.

000 Hkg5186852
Fotó: Jay Directo

"Rettentően tipikus, a kamasz fiútól egészen a felnőtt férfiig, hogy nem mer valaki ismerkedni a hímvesszője formája, vastagsága, nagysága miatt. Mert mi van, ha meglátja a lány, és mi van, ha nem fogja tudni kielégíteni a nőt. Az is előfordult, hogy valaki az interneten keresztül fordult hozzám a pénisze miatt, aztán kiderült, hogy fitymaszűkülete van, ez elég gyakori. A legtöbben cikinek tartják a görbületet, hogy milyen szögben áll a hasfalhoz képest, miért felfelé áll vagy épp miért lefelé" - nyilatkozta a Velvetnek Bede Zsuzsa szexológus, és hozzátette, a férfiak egymás közt nem beszélik meg, kinek milyen a farka, hanem a tornaórán, edzéseken és a pornófilmekben látottak alapján gondolják normálisnak vagy abnormálisnak péniszüket. "Válogatottabbnál válogatottabb péniszeket látnak a pornófilmekben, és összekeverik azokat az átlagos hímvesszővel, megnézik a sajátjukat, és jön a kisebbségi érzés."

A görbülés-korrekció, a fitymaszűkület és a vastagítás

A farok görbülésének korrekciós műtétje, a vastagítás és a fitymaszűkület azok a beavatkozások, melyeket a leggyakrabban kérnek a plasztikai sebészektől. A plasztikai műtétek alanyainak körülbelül 80%-a nő, a fennmaradó 20% felét viszont a fent sorolt plasztikai műtétek teszik ki. Ezek egy részét a TB támogatja. "Az altatásban végzett görbület-korrekciós műtét esetében több lehetőség is van. Az egyik, hogy a görbülettel szembeni ellen-oldalon kicsit szűkítünk, és összehúzunk, ez körülbelül fél-, egycentis rövidüléssel jár. Ha az illető nem akar rövidülést, akkor ahol elhajlik, ahol rövidebb, ott kitoldjuk, beültetünk valami plusz anyagot. Ilyenkor nem rövidül, viszont egyenesedik" -  tudta meg a Velvet a szegedi Szent Gellért Orvoscentrum plasztikai sebészeti osztályától.

Különböző felmérések szerint örömérzet szempontjából a nőknek a vastagság többletet tud nyújtani, így nem meglepő, hogy a férfiak intim műtétei közt a vastagítás igen népszerű. "Saját zsírral vastagítunk, a zsírátültetés azt jelenti, hogy ahol felesleg van, azt kivesszük, és átültetjük a pénisz területére. Ennek van egy pszichés komponense, magabiztosságot ad a férfinak. Van egy másik módszer, amikor hyaluronsavat injekciózunk a területre." A vastagítás plusz réteget jelent a pénisz hosszán, viszont ez a réteg merevedéskor nem telik meg vérrel. Egyesek arról számoltak be, hogy emiatt a szexben nem érződik különösebben a vastagítás, de vannak olyanok is, akik szerint van azért különbség.

000 Hkg1282239

A fitymaszűkületre tartós megoldás a fityma részleges eltávolítása, ez a megkérdezett plasztikai sebész szerint érzéstelenítéssel megoldható. A gyógyulási idő 2-3 hét. A leggyakoribb farokműtétek közt ez a legolcsóbb, saját költségen körülbelül 100-150 000 Ft, azonban jó tudni, hogy a TB támogatja. A vastagításhoz szükséges zsírátültetés 180-200 000 Ft között van, a legdrágább a görbület-korrekció, ez 300-400 000 Ft is lehet. Vannak olyan esetek, amikor a TB a görbület-korrekciós műtétet is támogatja, ehhez viszont kötelező kikérni az urológus szakvéleményét.