Tizenöt férfi agyát vizsgálva jutott arra a következtetésre a tamperei Aalto Egyetem professzora, hogy az agyi folyamatok felgyorsulnak, ha kamerába bámuló, meztelen nőket néz az ember. Ráadásul a vizsgálat alatt arra is fény derült, minél kevesebb a ruha, annál gyorsabban jár az ész.

Az agyi folyamatok felgyorsulnak, ha az ember meztelen nőkről néz képeket, pontosabban minél kevesebb a ruha, annál gyorsabban jár az ész – írta meg a PLos One tudományos folyóirat.

A tanulmány szerint az agyban található N170-es szenzor, ami a jobb félteke fölött található, erős aktivitást mutat, ha meztelen nőket néz az ember. Erről az úgynevezett N170-es komponensről eddig úgy tudták a szakértők, hogy főleg ismerős arcokat látva reagál, bár korábbi kimutatások szerint például az autószakértők agyának e területe az autókat látva lendült mozgásba.

Tizenöt egészséges férfi agyát megvizsgálva derült ki, hogy ez a bizonyos szenzor a meztelen nők látványától 0,2 másodperc alatt, azaz nagyon gyorsan reagál a látottakra. A résztvevők egyike volt csak balkezes, a többi jobbkezes.

A 20 és 47 év közötti önkéntes férfiaknak színes képeket mutattak meztelen nőkről, egyberészes fürdőruhába bújt nőkről, továbbá női arcokkal, férfiak képeivel és autókkal is összehasonlították az agy működését. Mindegyik kategóriában húsz-húsz képet vetítettek a férfiaknak. Az önkénteseknek többféle távolságból is megmutatták a képeket, fehér és fekete háttérrel variálva. Mindegyikük agyát 10-20 elektródával vizsgálta. A meztelen nős képek közül azokra gyorsult fel nagyon az agyi tevékenység, amiken a modellek szemkontaktust teremtettek a kamerával – amiken félrenéznek, kisebb az inger.

A kutatás kimutatta, hogy a vizsgált agyi terület jóval nagyobb amplitúdóval működött, minél kevesebb ruhát láttak a bemutatott nőkön. Ebből pedig arra a következtetésre jutott a finn Hietanen professzor, hogy a meztelen testek látványát gyorsabban dolgozza fel az agy, mint a többit. Mindezt pedig az ősemberek potenciális partner kiválasztásával és a szexualitással magyarázta. "A válaszok akkor voltak a legerősebbek, amikor az önkéntesek aktokat néztek. A második a sorban a fürdőruhás nő látványa, a leggyengébben pedig arra reagáltak, amikor felöltözött nőt láttak” – nyilatkozta a kutatást végző tamperei Aalto Egyetem professzora, aki elektroenkefalográfiával (EEG) végezte a vizsgálatokat.

Mindez bizonyos mértékig magyarázatot ad arra, miért van ennyi művészi aktfestmény és -fotó egyaránt.

(Ha szeretne gyorsítani az agyán, itt nézegethet libabőrös, meztelen nőket!)