Itthon körülbelül 3000 HIV-fertőzött van, de csak a felük van regisztrálva, közülük ezret kezelnek kórházban. Idén rekordszámú, nyolc csecsemő született HIV-fertőzött anyától. A megelőzés egyszerű lenne, de a magyarok saját bevallásuk szerint sem elég tájékozottak a nemi úton terjedő betegségekről. Az első aktusoknál a többség nem védekezik, sok az egyéjszakás kaland, túl anatómia-központú a felvilágosítás.

A Durex 2009-ben végzett egy nagy felmérést, akkor a szexuális jóllétet kutatta az óvszergyártó. Akkor kiderült, hogy a magyarok általában elégedettek a szexuális életükkel, az európai átlagnál többször jutunk el az orgazmusig.

Idén a december 1-jén esedékes AIDS világnap alkalmából azt mérték, mennyire tájékozottak a nemi életet élő emberek a nemi úton terjedő betegségekről. A hazai eredményeket nézve: nem nagyon.

A megkérdezettek több mint 70%-a (férfiak 75%, nők 71%) saját bevallása szerint nem tud eleget a nemi betegségekről. Nem is erősségünk a védekezés. A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 64%-a egyáltalán nem védekezett az első szexuális aktusa idején.

Nem dugunk koton nélkül a diszkó vécéjében, értem?

Ez egybevág a Szent László Kórház AIDS osztályának tapasztalataival is. Évente nagyjából 10-30%-kal nő a HIV-fertőzöttek száma. Itthon körülbelül 1600 HIV fertőzött ember él, valamint további körülbelül 1500, akinél nem diagnosztizálják magát a fertőzést. Általában a második csoportból kerülnek ki súlyos, előrehaladt állapotú betegek. A nem diagnosztizált betegek között természetesen a halálozási arány is magasabb.

A fertőzöttek 90%-a férfi, csupán 10%-uk nő - tudtuk meg Dr. Bánhegyi Dénestől, a Szent László Kórház osztályvezető főorvosától. A HIV-pozitívak nagy része homoszexuális férfi, ezzel fenntartva a homoszexualitás és a HIV-fertőzés közötti sztereotipikus kapcsolatot, a tíz százalék nő viszont egyaránt fertőződik meg egyéjszakás kalandokból és tartós kapcsolatokból.

"A hazánkban regisztrált HIV-betegek tíz százaléka nő, a leggyakoribb fertőzési forma az afrikai HIV-pozitív férfipartner. Azon kívül akad nyugat-európai exdrogos, illetve nyugat-európai hemofíliás is, akiktől a vírust megkapták ” - mondta Dr. Bánhegyi Dénes a fertőzöttek beszámolóira hivatkozva. Az egyéjszakás kalandok ugyan nagyobb fertőzési kockázattal járnak - ismeretlen a partner nemi előélete, sokszor nem megfelelő a védekezés -, de az átvitel esélye 1:200-hoz nagyjából az orvos elmondása alapján, tehát nem olyan könnyű megkapni a betegséget.

Természetesen egy alkalom is elég lehet a fertőzéshez, ahogy egy alkalom is elég ahhoz, hogy valaki teherbe essen. Ráadásul az átviteli esélyeknél sokat számít, hogy a fertőzött partner a betegsége melyik szakaszában van. "A fertőzések egyharmada olyan esetben jön létre, ha a fertőzött személy a fertőzésének korai időszakában van, az első hat hónapban. Ilyenkor a HIV mennyisége nagyságrendekkel magasabb, mint a későbbi, krónikus időszakban" - mondta az orvos.

A Szent Lászlóban körülbelül 1000 HIV-fertőzöttet kezelnek, közülük 650-en kapnak gyógyszeres kezelést, 350-en viszont még olyan állapotban vannak, hogy erre nem szorulnak rá. A kórháztól azt is megtudtuk, hogy idén rekordszámú csecsemő született HIV-fertőzött anyától, összesen nyolc, mind egészséges.

"Gyógyszeres kezelés nélkül minden körülbelül harmadik-ötödik csecsemő fertőződik, attól függ, hogy szoptat-e a HIV-fertőzött mama vagy sem. A gyógyszeres kezelést ideális esetben fogantatás előtt három hónappal el kell kezdeni, és a terhesség alatt végig folytatni kell" - mondta a főorvos.

Prevenció az iskolákban és a melegbárokban

A prevenció fontosságát nem győzi hangsúlyozni a Szent László Kórház főorvosa sem, ahogy a Durex felmérésben is kiemelik ennek fontosságát, hiszen a legtöbb nemi úton terjedő betegséget, a HIV-fertőzéssel együtt óvszerrel sikeresen meg lehet előzni, egy egyszerű mozdulat tényleg életekről dönthet.

A Durex felmérésében nyilatkozó szexuálpszichológus, Dr. Erős Erika azt mondta, az iskolai prevenciós óráknak köszönhetően a mostani iskolások azért már lényegesen tudatosabbak ebben a kérdésben, mint a néhány tíz évvel ezelőtt iskolába járók.

"A magyar iskoláskorú fiatalok körében végzett felmérés biztatóbb adatot mutat. A fiatalok kb. 10%-a nem védekezik, és elsőként választandó védekezési mód körükben az óvszer (56%-ban). A gimnáziumi tanulók 3-4-szer gyakrabban védekeznek, mint a szakiskolába járók. Ezek az adatok a szexuális felvilágosítás eredményességét mutathatják, de kétségtelen, hogy annak minőségében jelentős változtatásokra van szükség. A jelenlegi gyakorlat gyengesége az anatómia-centrikusság és a szexuális úton terjedő betegségek nem megfelelő hangsúlyozása. Az érzelmi felelősségbeli oldal kifejezett fejlesztése szükséges a hatékonyabb nevelés, és egyben a boldogabb párkapcsolatok támogatásához” - mondta a szexuálpszichológus.

Bánhegyi Dénes viszont azt mondja, nemcsak az iskolákban szükséges a megelőző feladatokat ellátni, de például a melegbárokban kellene állandó jelleggel megelező programokat tartani, valamint csökkenteni a fertőzési kockázatot.

A férfiaknak átlagosan 20, a nőknek 7 partnerük van

A felmérést értékelő szexuálpszichológus szerint egyébként a Durex felmérésében azért is születhettek ijesztő adatok a szexuális felkészültségről, mert Magyarországon csak 1975 óta van szexuális felvilágosítás.

Arról nem volt szó, hogy az idősebb, 50-64 év közötti generáció félrelépési gyakorisága és a szexuális felvilágosítás között van-e összefüggés, mindenesetre ez a korosztály lép a legtöbbször félre.

A megkérdezett férfiak ötöde, míg a nők 10%-a mondta azt, hogy komoly kapcsolatban volt már hűtlen legalább egyszer. A rendszeresen félrelépőknél is érvényesül ez az arány, a férfia 15%-a lép félre rendszeresen, a nőknél ez 7%. A hűtlenség az idősebb, 50-64 éves korosztályra a jellemzőbb, náluk 20% mondta, hogy félrelépnek, míg például a 25-34 éves korosztályban ez a szám csak 10% volt.

A szüzesség elvesztése után a magyar férfiaknak életük során átlagosan húsz, míg a nőknek átlagosan hét partnerük van, ami a férfiak esetében nagyjából megegyezik az európai átlaggal. A francia férfiaknak például 19, a briteknek 17, az oroszoknak 15 partnerük van. A nők is nagyjából az átlagot képviselik, de inkább alulról. A francia nőknek 10, az orosz nőknek 8 partnerük van.

A Durex felmérésében 36 ország több mint 29 000 állampolgárát kérdezték meg, köztük 500 magyar is volt. Az adatokat online gyűjtötték a felnőtt korú lakosság körében idén szeptemberben.