Az AIDS Healthcare alapítvány azt akarja elérni, hogy a Los Angeles-i szavazópolgárok a 2012-es választásokon szavazzanak a pornósok óvszerügyében. A városvezetés ezt nem szeretné, a fellebbviteli bíróság szerint ezzel csak az adófizetők pénzét rabolják. Los Angeles-ben 2004 óta, az első AIDS-botrány óta kérdés, hogyan szabályozzák okosan a pornóvölgyi munkásokat.

Kötelezővé tenné az AIDS Healthcare alapítvány a koton használatát az összes pornófilmben, ami a kaliforniai pornóvölgyben készül – már évek óta ezért küzdenek. Petícióval fordultak  – 71000 aláírással – a városvezetéshez, azt szeretnék elérni, hogy a 2012-es választások szavazócéduláin is szerepeljen a pornó-ügy. (Jogilag már 41.183 ellenőrzött aláírás is elég ahhoz, hogy szavazhassanak erről a város lakói.) A Los Angeles-i Ügyészség ezt azonban nem akarja, a fellebbviteli bíróság szerint ugyanis az egész üggyel csak az adófizetők pénzét herdálják.

Az AIDS alapítvány azzal érvel, hogy állami törvényekkel kellene kötezelővé tenni a biztonságos munkahely fogalmát a pornóiparban, hogy szükség van védőkorlátokra, mivel a munkavállalók ki vannak téve az összes vér útján terjedő fertőzésnek. A bíróságot és a városvezetést most arra kérik, tegyenek azonnali intézkedéseket. A városvezetés már több javaslattal is előállt, mindeddig érdemben még nem sikerült lépni.

2004 óta kérdés, hogy mi legyen a Los Angeles-i pornóiparosokkal az AIDS-botrányok miatt: öt éven belül körülbeül tizenhatan fertőzödhettek HIV-vírussal, hónapokra leálltak a forgatással. A Los Angeles megyei egészségügyi hatóság 2011. júniusi javaslata szerint az arcra élvezés a múlté lehet, amennyiben a partnerek nyálkahártyája valami csoda folytán mégis érintkezne, azonnali vérvizsgálatra köteleznék a pornósokat. Egyéb intézkedések mellett a bútorokat, amelyeken a jelenetek készülnek nylonnal kellene befedni, továbbá maszkok és védőszemüvegek kötelező használata is felmerült.

Az óvszer-ügy azért érdekes és fontos, mert a piacot Pornóvölgy diktálja, így az egész pornóipar átalakulhat, bár a legismertebb magyar producer, Kovi szerint az internet miatt ez nehezen fordulhat elő, de ha a gumis pornó elterjed, akkor itthon is több ilyen film készülhet. "A mi szakmánk sokkal tisztább, mint a civil szféra, háromhetente kötelező tesztre menni, de például én tizennégy napos tesztet fogadok csak el. A civil szférában ez sehol nem fordul elő, nálunk a full teszt aprólékos, mindenre kiterjed, a gombás fertőzésektől, a hepatitisig mindent vizsgál, e teszt nélkül senki nem dolgozhat. Mi vagyunk azok, ha bárhol végigmegy egy fertőzés, riadóláncot fújunk, mindenkit megkeresünk, ki kivel dolgozott, és azonnal mennek orvoshoz" – nyilatkozta a Velvetnek Kovi, és hozzátette, Magyarországról sokan mennek Amerikába dolgozni, és a kinti producer is ellenőrizteti a lányokat.

San Fernando-völgy, azaz Pornóvölgy

Az amerikai pornófimek 90%-a a kaliforniai San Fernando-völgyben készül, a hetvenes évek óta ezt tartják az amerikai pornóipar szívének. Több mint tízezer ember forgat több ezer filmet évente, évi körülbelül 12 milliárd dolláros üzletről van szó.