Több mint ezer, negyven év feletti nőt kérdeztek meg a szexuális szokásaikról. A Rancho Bernardo tanulmány végeredményéből kiderül, a megkérdezett nők nagy része ébredéskor kerül olyan érzelmi állapotba, amikor szerelmi élete kiteljesedhet. Negyven fölött még van tizenöt remek év, nyolcvan fölött visszataps.

A The American Journal of Medicine közzétett egy 2002-es San Diego-i kutatást, amiből kiderül, hogy az idősebb nők, pontosabban az öreg nők hatalmasakat élveznek. Az úgynevezett  Rancho Bernardo tanulmányban a nők szexuális zavarait vizsgálták, a kutatásban 1303, negyven év feletti nőt kérdeztek meg szexuális aktivitásukról és annak minőségéről.

A megkérdezett nők 87%-a válaszolta azt, hogy az elmúlt közeli időszakban volt része szexben – az átlagéletkoruk 67 év, legtöbbjük felső-középoszálybeli, 90%-uk tökéletes egészségnek örvend. A vizsgálatban szereplő nők felének volt része valamilyen szexualitásban az elmúlt egy hónapban, partnerrel vagy anélkül. Többségük ébredéskor csinálja, síkosítóval (70%). A nők nagy részének van is orgazmusa, azonban az orgazmuskészség a tanulmány szerint csökken az életkorral, kiderült, hogy a 80 év feletti nők és az 55 alatti nők élveznek hatalmasakat. A szexuális aktivitásnak semmi köze az ösztrogén terápiához, a nők nagy része a reggeli ébredéskor kerül érzelmileg abba az állapotba, hogy szexeljen valakivel, vagy magát elégítse ki. Összességében a kutatásban szereplő nők kétharmada közepesen vagy nagyon elégedett a szexuális életével, és csaknem a fele él aktív szexuális életet.

Bár sokan devianciának tartják az időskori szexet, Dr. Rusz Edit szerint azért érezhető változás az emberek hozzállásán. A szexológus a Velvetnek korábban elmondta, ma már bejött a köztudatba, legalábbis a nagyvárosokban, hogy ötven év felett is van szexuális élet. A szakember szerint ez nem csak az érzelmi élet teljességének megélése miatt van, az életkor kitolódása is szerepet játszik ebben.