Magyarországon évi egy-két szűzhártya-képző műtétet végeznek klinikánként. Főleg olyan nők kérik a beavatkozást, akik arab országba készülnek házasodni, vagy olyan hagyományőrző családba születtek, ahol fontos, hogy szüzen menjenek férjhez. A beavatkozás nem pontosan adja vissza az eredeti szűzhártyát, csupán illúzió: a férfi érzi, hogy van, és még vérzés is előfordul.

Nem csak és kizárólag a külsejüket szabatják át a nők, nem csak a melleiket nagyobbítják, vagy épp nagyobbra nőtt nagyajkaiktól szabadulnak meg. Évről évre nagyobb a piaca az intim plasztikai beavatkozásoknak, a szűzhártya-képző műtéteknek is: 2005 óta tendencia a külföldi diáklányok körében, hogy bűnbeesésüket leplezzék.

"A mi gyakorlatunkban ritka a szűzhártya-képző műtét, évi egy-két műtétről lehet szó. Elsősorban olyanok kérik, akiknek vallási szempontból fontos. Főleg azok, akik külföldre szeretnének férjhez menni, olyan magyar nők, akik arab országba házasodnának" – tudta meg a Velvet a szegedi Szent Gellért Magánklinika plasztikai osztályától.

A Velvetnek egy korábban Jemenben doglozó plasztikai sebész elmondta, azokban a közel-keleti országokban, ahol fontos, hogy a nők szüzen menjenek férjhez, nagy a kereslet a beavatkozásra. Hozzátette, a Magyarországon tanuló külföldi diákok is igénybe veszik e szolgáltatást, rajtuk kívül jellemzően a hagyományőrző, roma családoknál is fontos, hogy a lány szüzen álljon az oltár elé.

“Nem egy nagy beavatkozás, legtöbbször érzéstelenítésben, altatás nélkül elvégezhető. Az eredeti szűzhártyából marad néhány rész, ezeket használjuk. Nem kell pont olyannak lennie, mint az eredeti. 150.000 Ft és 200.000 Ft közötti a műtét, aminek a napján pihenni kell. A nemi élet az esküvő napjáig nem javasolt" – tette hozzá a szegedi klinika orvosa. A szűzhártya-képző műtétnek semmi látható nyoma nincs, a varratok felszívódnak. Az elkészült új szűzhártyát a nászéjszakán állítólag érezni lehet, és még vérzés is tapasztalható, akárcsak a tényleges első alkalomnál.

2005 és 2009 között összesen 116 szűzhártya-képző műtétet hajtottak végre Nagy-Britanniában, a négy év alatt 25%-kal nőtt a műtétek száma a Dailymail riportja szerint. A páciensek többsége muszlim nő, akik a szigetországban tanulnak, orvosaiknak azzal érvelnek, hogy muszáj szüzen férjhez menniük a család miatt. A magazin szerint nem is annyira vallási, inkább kulturális az ok, a hagyományőrző családoknál óriási szégyent jelent, ha a nászéjszakán nem véres a lepedő.