Stephen Davis-nél évekkel ezelőtt jelentkeztek a szexszomnia tünetei, és már a felesége is ébredt arra, hogy lovagló pózban ül a férjén. Valószínűleg gyerekük is egy olyan aktusból született, amikor mindketten aludtak. Orvosnál még nem voltak a problémával, mert szégyellik, hogy nem tudják magukat kontrollálni, illetve nem is tartják ezt betegségnek. A nő már kezdi unni a dolgot, a férfi meg nem mer máshol aludni, mert tart a következményektől.

Nagy valószínűséggel egy szexszomniás együttlét alatt fogant az a kétéves kisfiú, akinek mindkét szülőjénél jelentkeztek már a betegség tünetei. Anyja, Kelly Rampling 27 éves és öt éve van együtt férjével, a vele egykorú Stephen Davis-el, akiről öt éve derült ki, hogy szexszomniában szenved. „Az első alkalommal, amikor Stephen sms-ben megkérdezte tőlem, hogy mi történt kora reggel az ágyban, azt hittem, csak újra át akarja élni a hancúrozásunkat” – mesélte az asszony a The Sun-nak. Aztán kiderült, férje tényleg alig emlékszik valamire a történtekből, vagyis pár dolog be-bevillan neki, de maga az együttlét egyáltalán nincs meg neki.

Szexszomniás aktus: ki-be, ki-be, bumm-bumm

„Ez még a kapcsolatunk elején volt, mindössze három hónapja voltunk együtt, amikor ez történt. Stephen már a legelejétől hetente legalább egyszer szexuális együttlétet kezdeményezett velem, minden alkalommal nagyjából hajnal három óra körül. Egy idő után persze feltűnt, hogy ez az éjszakai szex teljesen más, mint ahogyan egyébként normálisan szeretkezni szoktunk. Semmi csókolózás, semmi előjáték, semmi intimitás. Csak ki-be, ki-be, bumm-bumm, köszönöm, asszonyom.”

A pár a számukra még ismeretlen betegség rejtélyeire közösen próbált rájönni. Egyik éjjel, amikor megint így voltak együtt, Kelly Rampling beszélgetést kezdeményezett a férjével, akinek a szeme nyitva volt, de üveges tekintettel nézett, és egyáltalán nem reagált arra, amiket az asszony mondott neki. „Ekkor jöttem rá, mi történik: Stephen álmában szexel velem” – magyarázta a nő. „Ez öt évvel ezelőtt történt, de hiába élünk egészséges nemi életet normális módon – vagyis hetente négy-öt alkalommal szeretkezünk úgy, hogy mindketten tudunk róla –, Stephen még mindig szexszomniában szenved. Olykor visszaalszom és hagyom, hadd csinálja. Sőt, talán a kisfiunk is egy ilyen szeretkezésből született, amikor mindketten aludtunk. Akkoriban Stephen 4-5 alkalommal is kezdeményezett éjjelente, álmában.”

Szexszomnia

A betegség tulajdonképpen az alvajárásnak egy sokkal „fejlettebb” változata, mely magába foglalja a teljes szexuális aktust (előjátéktól az utójátékig), egyetlen fontos kivétellel: a betegek nincsenek tudatában annak, hogy mit tesznek, és felébredve nem emlékeznek a történtekre.

A szexszomnia nem összekeverendő a szexuális álmokkal. Az álmok az alvási fázis olyan szakaszában jönnek létre, mikor a test nagyrészt tehetetlen, míg az alvás közbeni szex a mélyalvást követő fázisban fordul elő, vagyis amikor a test már szabadabban mozog. Ezért az álmokra általában vissza tudunk emlékezni, ám az alvás közbeni szexre nem, mivel akkor kerül rá sor, mikor az agy azon része, mely a magasabb rendű gondolatokért, tetteink elbírálásáért felelős, inaktív, de a primitív életfunkciókat (evés, szex) irányító rész éber. Olyan ez, mintha valahol ébrenlét és alvás között történne.

Forrás: Webbeteg.hu

Kelly Ramplingot viszont fia születése óta már zavarják ezek a hancúrozások, mint mondja, rettenetesen fárasztó. „Általában ellököm a férjem, feküdjön a saját oldalán. Ilyenkor egy csalódott kis sóhajt hallat, és visszaalszik. Még nem voltunk ezzel a problémával orvosnál. Annyira kínos, hogy még orvos előtt is szégyelljük. Ráadásul három héttel ezelőtt nekem volt egy szexszomniás élményem: az éjszaka közepén felébredtem, és azon kaptam magam, hogy Stephenen lovagolok. Teljesen megdöbbentem és leugrottam róla. Gyűlölöm, ha nem tudom kontrollálni saját magam. Most már persze tisztában vagyunk azzal, hogy mi is ez az egész, de szeretném, ha vége lenne. Imádok vele szeretkezni – amikor magánál van –, de nem amikor alszik.”

A haverok csak röhögnek

Öt év telt el az első szexszomniás aktus észlelése óta, de a férfit még mindig sokkolja a tudat, hogy álmában szexel. „Soha nem történt még velem ilyen, mielőtt megismertem Kelly-t, de az is igaz, nem vonzódtam még senkihez sem annyira, mint hozzá. Csodálatos szexuális életünk van, és valószínűleg miután szeretkeztünk és elalszom, újra átélem, ami történt. Gondolom, Kelly-ről álmodom, hogy milyen volt együtt, és megpróbálom újra álmomban is, amit korábban ébren tettem. Amikor ilyen történik velem, azt onnan tudom, hogy egész nap be-bevillanak emlékképek, vagy Kelly morcos ábrázattal elmeséli, mi történt az éjszaka.
Ha bevillan valami, mindig írok Kellynek, hogy „újra megtörtént a dolog”? Egy kurta „igen” az összes válasz, amit ilyenkor kapok. Soha nem ébredtem még fel az ilyen alkalmak során, és bevallom, nagyon zavar a tény, hogy ilyet csinálok.”

Stephen Davist a haverjai egyszerűen telhetetlennek tartják, mivel van normális szexuális élete, mégis szexelni akar még álmában is. „Jót nevetnek ezen az egészen, de kétlem, hogy ugyanígy nevetnének, ha ők is ebben a cipőben járnának, mint én.” Problémája ellenére viszont a férfi még soha nem gondolt arra, hogy ezzel orvoshoz kellene fordulnia. Nem tartja magát betegnek, így kétli, hogy ezzel bárki is tudna bármit is kezdeni.

Az asszony annyira nem lelkes

„Valahol azért vicces is ez az egész. Kelly és én olykor azért tudunk egy jót kuncogni az éjszakai szokásomon, és nem okoz komoly problémát közöttünk, mert nagyon szeret és megértő hozzám. Viszont bevallom, időnként nagyon is érzékenyen érint, különösen, ha egyáltalán nincs semmilyen emlékképem a dologról. Nagyon keményen igyekszem, hogy visszaemlékezzek, de totál homály minden. Akkor vagyok a legelégedettebb, amikor egy „nem” a válasz az sms-beli kérdésemre, és örülök, hogy soha nem voltam erőszakos Kellyvel. Az igazán szörnyű lenne. Mindezek ellenére, nagyon sajnálom őt, mert tudom, hogy nagyon fárasztó lehet számára ez az egész.”

Davis hozzátette, gyerekük rendszeresen felébred éjszaka, akit ilyenkor az asszony altat vissza, így tisztában van vele, hogy mivel feleségének időnként még őt is le kell rendeznie, ez eléggé megterhelő. Mindemellett soha nem kockáztatta még meg, hogy kimaradjon a haverokkal éjszaka, és ne otthon feküdjön le aludni, mivel bele sem mer gondolni, mi történhet, ha máshol alszik el.