Egy orosz magazin állítja, férfiak próbálták ki először a vibrátor. A 19. századi brit orvos, Joseph Mortimer Granville, aki szabadalmaztatta a világ első vibrátorát, férfiaknak szánta az izgatót. Olyan férfiaknak, akik valamiért nem tudnak relaxálni, lenyugodni. Nőkön nem is tesztelték az eszközt.

A legtöbb ember úgy tudja, hogy a vibrátort a nőknek találták fel, azonban az orosz Pravda magazin állítja, valójában a férfiak miatt készült el a világ első vibrátora. Az alkotó célja az volt, hogy azok a férfiak, akik képtelenek valamiért lenyugodni, ellazulni, a vibrátorral ezt megtehessék.

Az első elektromechanikus vibrátort 1880 körül egy brit orvos, Joseph Mortimer Granville szabadalmaztatta, ki más ugye, mint egy brit tudós. A magazin állítja, hogy a világon az elsők, akik kipróbálhatták a vibrátor jótékony hatását, a doki férfi kollégái voltak. Az orvos Hammer névre keresztelte el a vibrátort, amihez egy bőrönd nagyságú akkumulátor tartozott. Joseph Mortimer Granville 1883-as könyvében megírta, hogy az idegek rezegtetésére készült az eszköz, és hogy nőkön ezt nem tesztelték. Végül mégis a nők lettek azok, akik vibrátoros kezelést kaptak: akkoriban a női hisztériát vulvamasszázzsal kezelték, az orvosok a kezüket használták mindehhez. Azonban pár kezeléstől eléggé kifáradtak, így az ipari szerkezetet bevetették a nőknél, így jócskán rövidült az idő, és a nők is jól érezték magukat.

A hisztéra fogalmát már Hippokratész is ismerte, a filozófus szerint a hisztéria oka valójában az agy és a méh közötti problémás vérellátás lehet. Ezért gyógyították a méhet, a csiklót és a hüvelyt erős masszázzsal. A XIX. századból maradt fent olyan dokumentum is a utókornak, amiből kiderül, a torokfájást és a kövérséget is ezzel gyógyították. A vibrátor az évek múlásával annyira elterjedt, hogy 1917-ben körülbelül annyi vibrátor volt az amerikai háztartásokban, mint ahány porszívó vagy pirítós. A feltehetően első vibrátoros pornó az 1959-es The Nun Story, a neve sokat elárul: a történet szerint apácaruhába öltözött feleség magáévá teszi az elektromos izgatót.