Akárcsak a bulikban a kamasz lányok, a bonobo csimpánzok nőstényei is flörtölnek időnként egymással, sőt, hogy minél fentebb jussanak a ranglétrán, még homoszexuális kapcsolatba is bonyolódnak. Ezek az állatok viszont nem a hímek figyelmét akarják felhívni magukra, hanem épp ellenkezőleg: a bonoboknál ugyanis a nőstények uralják a csoportot.

A vadon élő fiatal nőstény bonobo csimpánzok időnként flörtölnek egymással, hogy felhívják magukra a figyelmet - állítják a kutatók. A "barsexual" vagy "fauxmosesual" angol kifejezéssel illetett (előbbi alatt általában középiskolás korú lányokat kell érteni, akik bulikban, bárokban egymással csókolóznak, hogy felkeltsék a pasik figyelmét, utóbbi alatt pedig férfiak esetében olyan heteroszexuális férfit kell érteni, aki higiéniájában, öltözködésében metroszexuális, míg viselkedésében homoszexuális jegyeket hordoz magán, nők esetében pedig erőteljes feminista jegyeket felmutató nőt értenek alatta) embereket azzal szokták vádolni, hogy csak a közönségnek játszanak (többnyire férfiaknak), hogy azok meghívják őket egy italra.

Nem a hímeknek szól

Most ugyanezt a jelenséget figyelték meg a természetes környezetükben élő majmoknál, persze nem csókkal hívják fel magukra a figyelmet, hanem ölelkezéssel: a nőstény bonobo majmok homoszexuális viselkedésformákat mutatnak fel, csak épp más nőstények figyelmét akarják vele felkelteni, nem pedig a hímekét. Mivel a bonobo majmok promiszkuláris kapcsolatot folytatnak mind az ellenkező, mind a saját nemükkel, ezeket a majmokat "erotikus", vagy "promiszkuláris majomnak is nevezik.

A tudósok az állatok egymás közötti kommunikációjának tanulmányozása során azt is felfedezték, hogy a nőstények aktus közben erőteljes figyelemfelkeltő hangot hallatnak, ha egy domináns nőstény van a közelben. A szakértők szerint ezt azért csinálják, hogy jobb helyzetbe kerüljenek - ahogyan ezt teszik a fent említett lányok is a partikon.

A rangsor a tét

"A hangképzéssel a nőstények csak a csoport fontos tagjainak figyelmét akarják felhívni és szexuális kapcsolatba kerülni velük. Ez semmi másról nem szól, csak a nőstény bonobok társadalmi ranglétrán való feljebb jutásáról" - mondta a BBC-nek Dr. Zanna Clay, az atlantai Emory egyetem kutatója, aki öt éve tanulmányozza a Pan paniscus alfaj hangképzését. (Ő vezette a kutatócsapatot a Kongói Demokratikus Köztársaságban lévő Lola Ya Bonobo központban.) "Egy alacsonyabb rangú nőstény mintegy reklámozza az ő szexuális kapcsolatát egy másik - domináns - csapattaggal, amivel megerősíti a saját helyzetét is a csapaton belül" - tette hozzá a szakember.

Ellentétben a közönséges csimpánzokkal - amikhez genetikailag egyébként nagyon közel állnak egymáshoz -, a bonoboknál nem a hímek uralják a csoportot, aminek a kutatók szerint az az oka, hogy nagyon erős a kötelék a nőstények között.

Ez a majomfajta egyébként igen kedveli az orális szexet is, illetve a hímek előszeretettel élveznek a nőstények hasára.