Sokszor probléma a filmes szexjeleneteknél, hogy teljesen irreálisak: hol marad belőlük a kotonnal való bénázás, a gyakori ügyetlenkedés, a büdös izzadság, és különben is: miért kell a lucsokra mindig kényelmesen ráhúzni a takarót? A Sundance Filmfesztivált szervező intézet honlapja, a Sundance Channel összeszedett tíz olyan hiánypótló jelenetet a tavalyi filmtermésből, amelyek a valóságoshoz közelítően mutatják be a szexet, vagy legalább úgy utalnak rá.

10. Őrült, dilis, szerelem

Steve Carell szokás szerint egy öltönyös balfaszt játszik a filmben, ami egy olyan fickóról szól, akit elhagyni készül a neje, ezért belecsap a lecsóba. Csakhogy a Marisa Tomeijel leforgatott jelenetben kiderül, erre még nincs százszázalékosan felkészülve. Olyan blőd mondatokat ereszt el közben Carell karaktere, mint "egész életemben eddig csak egy nővel szexeltem", illetve "meg akarlak mutatni az exfeleségemnek, hogy igazán féltékennyé tegyem őt". A poén, hogy ez bejön a sunának, így egymásnak is eshetnek.

9. Ünnepek után

Hiába várnánk, ezúttal nem maga a szexjelenet sikerült realisztikusra, hanem az utána következő pihegés. A román Radu Muntean 2010-es (de az Államokban csak 2011-ben bemutatott) filmjében egy pár még enyhén izzadtan, de már lepörögve beszélget életük fontos ügyeiről, és mi első blikkre tudjuk, mit műveltek ezek korábban. Ettől szép a jelenet

8. Kezdők

Ezért a szerepéért kapta meg idén a legjobb mellékszereplőnek járó Oscart Christopher Plummer. A Kezdők-ben egy apát alakít, aki kapásból két súlyos hírrel sokkolja saját magánéletével is küszködő fiát: meleg és rákos. A Ewan McGregor által alakított fiú aztán lassan megbarátkozik apja új, eddig elrejtett énjével, az apa pedig beleszeret egy ifjabb férfibe, és élete legfelszabadultabb éráját éli meg. A filmben Plummer és partnere, a Goran Visnjic alakította Andy többször kerülnek intimebb szituációkba is (a traileren egy ölelkezős rész látható).

7. Pszichoszingli

Oké, hogy Charlize Theron majdnem szexszimbólum, de a borzalmasan magyarított című (Young Adult-ról) filmben megmutatja egy olyan kiélt, kissé szottyadt oldalát, amiben nem feltétlen okoz erekciót. Az emberi test ilyetén szörnyűséges bemutatásán csak fokoz a nem túl sármos komikus-partner, Patton Oswalt is.

6. Submarine

Ilyen retardált gülüszemekkel könnyű volt bekerülni a top 10-be, mint amilyen Craig Robertsnek van. A nálunk még meg nem jelent filmben (amelyet ha magyar filmcímadók lennénk, "Tenger alatt, csajjal járó"-ként fordítanánk) egy 15 éves srác küzd azért, hogy a következő szülinapja előtt elveszíthesse a szüzességét. Össze is jön egy Oláh Ibolya-frizurás lánnyal, akivel brutális-szívecskés díszletek között akar először közösülni. A csaj reakciója prózai: "Sorozatgyilkos vagy".

5. Mildred Pierce

Nem sűrűn botlunk a moziban, de még a tévében sem konkrét kinyalásba, de a Mildred Pierce című amerikai minisorozat megadta a csodát. Az áldozat Kate Winslet, az elkövető Guy Pearce. A ruhák lehámozásának boldog nehézsége szépen megadja a jelenet realitását, és bár nem látunk konkrét nemiszervet, egy kamasz simán rá tudna mozdulni erre a jelenetre is.

4. Uncle Kent

A rajzfilmgyáros kocka életéből nagyrészt kimaradt a dugvány, azonban végre a Chatroulette-en összehaverkodik egy pápaszemes csajjal. A kisköltségvetésű amerikai filmben persze megjelenik a szerelem, és a csúcspont is: egy újabb csajjal kiegészülve hármas szexjelenet veszi kezdetét köztük.

3. Csak szexre kellesz

Natalie Portman és Ashton Kutcher vígjátéka alapból a szexről szól, így nem volt nagy kunszt felkerülnie egy ilyen toplistára. Egy extra valóságos és hiánypótló jelenet röpítette a filmet a harmadik helyig: Kutcher meg akarja húzni Portmant, de előtte fel kell tenni a kotont a brére. Hát az nem olyan egyszerű, kínos várakozás, na megvan. Épp, mint a való életben (sajna ezt a jelenetet nem leltük meg a weben, azonban itt egy plusz 18-as előzetes a filmről).

2. A szégyentelen

Adott a laza, kefélős agglegényéletet élő Brandon (Michael Fassbender), aki kb. minden nap más nőt vág hátra. Egy nap betoppan a húga, és minden a feje tetejére áll, a nő jó útra akarja téríteni elzüllött bátyját. Ha kemény, explicit szex nincs is a filmben, némi fantáziával simán látjuk a színfalak mögötti pajzánkodást. Nem hiába nevezik A szégyentelent a szexről szóló filmek legszexmentesebbikének. Persze pozitív értelemben.

1. Koszorúslányok

A győzelmet a Kristin Wiig-Jon Hamm-duó könyvelheti el magának egy elviselhetetlen pár alakításáért. A férfi elképesztően irritáló szex közben: folyamatosan pofázik, és úgy reszel, mint egy dekopírfűrész. A nő viszont ennek a fordítottja: ráncolgatja a homlokát, vinnyog, rázkódik, mint romlott banán a turmixgépben. Az összevágott jelenet nem túl reális (legalábbis nem átlagos), de jól kikarikíroz két fajta embert: az ágy-tarzant és a vergődő rongybabát.