Fütyülős kotonreklám, Bíró Ica kártyanaptár, másolt, német hangalámondásos pornó, Jancsó Miklós meztelen női és virágzó nudista strandok - hiányoznak? Boldog május elsejét!

Fénykorukat élték az NDK-s nudista telepek

A kommunista rendszerben az erotika úgy, ahogy volt, száműzetett, se képben, sem beszédben nem jelenhetett meg a médiában. Azonban az állami prüdéria sem tudta elnyomni az emberben feltörő vágyat, mindezt hűen tükrözi az 1985-ös Egészséges erotika című film. A rendszer által megfestett ideális családmodell a Trabantokban született meg, a légyottokat egy-egy pikáns házi fotósorozaton páran meg is örökítették. Párok garmadája vetkőzött meztelenre és vadkempingezett, a nudizmus soha nem virágzott annyira, mint akkor.

A délegyházi naturisták (az MNE), és úgy általában a nudisták sokat tettek a rendszer ellen, az említett szervezet csupán 1983 óta létezik hivatalosan, azonban nem hivatalosan már a hatvanas-hetvenes évektől fogva felütötte fejét a meztelenkedési láz itthon is. A Berlinből indult FKK mozgalom 1906 óta létezik, és míg a nyugati részen elhalni látszott a nudizmus, keleten egyre csak erősödött. Turistacsoportok mentek a Balkánra az erre a célra kialakított üdülőhelyekre meztelenkedni. A Balti-tengeren a Usedom szigeten egy egész nudista kolónia telepedett le.

Ja, ja, schön, ich spritze!

Az erotikamentes területen útjára indult a tömeges pornófilmgyártás, amit a határokon átcsempésztek a hazafik a szexmagazinokkal együtt – az asszonyok eközben Csehszlovákiából, Oroszországból hozott tornacipőkkel, aranyakkal, farmerekkel sefteltek. A másolt kazettákon terjedő német hangalámondásos pornófilmek ma már történelemnek számítanak, melyeknek minimum a múzeumban lenne a helyük. A német hangalámondásos pornóból többféle is volt, leginkább a tirolis terjedt, amikben osztrák husángok dugtak szalmakazalos fonott hajú szőke tehenészlányokat.

A koreográfia természetesen a legalapabb volt: nyalás, szopás, kicsit elölről, kicsit hátulról, és hát igen, a szövege lenyűgözően egyszerű ma is. "Ja, ja, schön, fantastische. Ich spritze!"

Szexikonok a szocializmusban: Bíró Ica, Medveczky Ilona

A nyugati zenékkel együtt kincsnek számítottak a szexmagazinok, ezeket gyűjtögették a fiúcskák és a férfiak, hogy a szexmagazinok női aztán a paneltömbök alatti garázsok falain végezzék. Anyáék pedig boldogok voltak ha Fa szappant szagolhattak. Abban az időszakban itthon Bíró Ica és Medveczky Ilona voltak a legnagyobb szexidolok, a metál lady saját kártyanaptáron virított. Az erkölcsökkel teli időkben azért született olyan film, amitől nem akadtak ki a cenzorok. A magyar James Bond-filmként emlegetett Az oroszlán ugrani készül (1969) című filmben a szadista Psota Irén megkorbácsolja Medveczky Ilonát. Ez a jelenet az, ami talán a legdurvább szexre utalás, ami készült a szocialista rendszerben. Akik pedig Jancsó Miklós filmjeire vettek jegyet, gyakorlatilag azért tették, hogy pucér nőket nézhessenek. A rendező Magánbűnök, közerkölcsök című 1976-os filmjét betiltották Olaszországban, pornófilmnek tekintették, majd Jancsó Miklóst bíróság elé állították. A filmben Cicciolina is szerepelt egy orgiajelenetben. Itthon csak a '80-as végén mutatták be.

Bíró Ica a szocializmus végén, a '80-as, '90-es években lett keresett manöken és fotómodell. Bőrruháival, köldökig felhúzott bugyijaival kártyanaptárakon feszített a férfiak nagy örömére.

Fütyülős kotonreklám, Helga című oktatófilm

A szocialista időszak végén született meg a fütyülős kotonreklám, ha a müszi annyira nem is, de ezt a AIDS-ellenes reklámot mindenki ismeri. A szexualitás ábrázolása tilos volt a rendszerben, a szexualitással kapcsolatos kérdésekre az Egészségügyi Felvilágosító Központ megrendelésére készült Helga című, 1967-es NDK oktatófilm válaszolt. A szexuális felvilágosító film a terhesség, szülés és a fogamzásgátlás témáit járta körbe - azok szerint, akik még emlékeznek erre, inkább elrettentette az embert a szextől.