Az Egészséges Ifjúságért Alapítvány három város, a hazai Vác, a cseh Valašské Meziříčí és az ipolysági Šahy város középiskolai diákját kérdezte meg a HIV-vírusról, és egyéb, szexuális úton terjedő betegségekről, a megelőzésről, a kirekesztésről. A felmérésből kiderült, hogy a probléma komolyan foglalkoztatja a tiniket, és hogy a legszívesebben az internetről tájékozódnak a kérdésben.

Romákat, strébereket és HIV-fertőzötteket – ezt válaszolták a legtöbben 12 lehetséges válasz közül arra a kérdésre, "ha tehetnéd, kiket nem választanál padszomszédnak". Érdekes ellentmondás, hogy őket sorolták fel a legtöbben arra a kérdésre, mely társadalmi csoportokat kellene védeni.

A Visegrádi Alap támogatásával összesen 693 diákot kérdezett meg az Egészséges Ifjúságért Alapítvány a HIV vírussal és egyéb, szexuális úton terjedő betegségekkel, előítéletekkel kapcsolatban. A felmérésben szereplő kérdések közt ismét feltették azt a kérdést, amit 2010-ben is: melyek azok a társadalmi csoportok, amiket a legtöbben kirekesztenek. A vizsgálat célja volt feltárni, hogy a 10. osztályos diákok mennyire vannak tisztában a szexuális úton terjedő betegségekkel, azok megelőzésével. Az alapítvány három város középiskolai diákjait kérdezte meg: váci diákokat (313 fő), az ipolysági Šahy (218), és a cseh Valašské Meziříčí-i város diákjait (162 fő).

A megkérdezettek mintegy felét a gimnáziumba járó diákok alkották, összesen 15 középiskolát vizsgáltak. A válaszadó diákok több mint fele lány, számszerűen 52,9%-uk, a többi pedig fiú. A vizsgálatból kiderült, hogy a HIV-AIDS probléma komolyan foglalkoztatja a tiniket, azonban képtelenek véleményt formálni a kérdésről. A fiatalok 6,9%-a érezte már úgy, hogy el kellene mennie HIV-szűrésre, de mindössze 0,9%-uk ment el szűrésre, az ok a félelem. A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a gumi nélküli szex növeli a HIV-vírus fertőzés kockázatát. Azt azonban csak minden negyedik diák tudja, hogy 18 év alatt szülői engedély nélkül is el tud menni AIDS tesztre. Azt is csak ennyien tudják a felmérés szerint, hogy más szexuális fertőzés növeli az AIDS kockázatát.

A válaszadók közt a szlovák diákok egynegyede, magyar és cseh diákok fele nem tud mit mondani az AIDS-ről. Minden második váci és Valašské Meziříčí-i 10. osztályos diáknak fogalma sincs arról, hogy hazájában hogyan kezelik az AIDS-et. A fiatalok szerint még a kortársaiknak is kevés információjuk van a témáról. A váci fiatalok elsősorban az internetről szerzik az információjukat a témában, második a sorban az iskolai prevenciós program, aztán a szülők, barátok következnek. Ráadásul a legtöbb megkérdezett az internetről fogadja azt szívesen. A váci diákok mindössze 60%-a beszélgetne szívesen a szexről komolyan a szüleivel.