Tilos a fürdőruha, még a bugyi is, törölköző nélkül levegőt se lehet venni, fényképezni vagy videózni szintén tilos - többek közt ezek azok az szabályok, amik a világon a legtöbb naturista kempingben és strandon megegyeznek.

A világ akármelyik nudista kempingjét vagy strandját választja az ember, a szabályok mindenhol ugyanazok. Ugyanazzal a céllal is születtek: hogy a természetet meztelenül élvezők biztonságban érezzék magukat. A naturisták a meztelenkedésben a kötetlen, felhőtlen, nyugodt szabadság érzését szeretik, emiatt vannak a szigorúnak tűnő szabályok. A kempingeket és strandokat akármilyen hazai vagy külföldi naturista igazolvánnyal is igénybe lehet venni.

1. Alapszabály, hogy nincs fürdőruha

A belépést követő első szabály, hogy tilos a fürdőruha viselése, a bugyié is. Ennek több oka is van, egyrészt aki fürdőruhában van a strandon, azt akár kukkolónak is nézhetik, másrészt azt feltételezhetik, hogy nem nudista strandra való az, aki ruhában sétálgat. Minden naturista oázis lényege a szabadság, az egyenlőség, ami arra épül, hogy mindenki pucéran jön a világra. Horvátországban biztonsági őrök figyelik a kempingezőket, ha valakit fürdőbugyiban látnak, azonnal felszólítják, hogy vegye azt le, vagy fáradjon ki. Értelemszerűen rossz időben a naturisták is vesznek magukra ruhát a strandokon és a kempingekben. Ha a kempingben épp rendezvény van, és egyesek szemérmesebbek, ne fürdőruhát vegyenek fel, hanem strandkendőt kössenek magukra, pontosabban a derekukra, az teljesen elfogadott dolog.

2. Merev farokkal kizavarhatnak

A szexuális felhívást nem nézik jó szemmel, az egyértelműen a szexre utaló jelenségek ellen, mint például az erekció, a nemzetközi naturista strandokon is fellépnek. Azokat, akik nem bírnak magukkal, és ez szemmel is látható, kiutasítják a kemping területéről, nem csak itthon, hanem mindenhol a világban. A kempingekben gyerekes családok, kisgyerekek is nyaralnak, így ezt annyira szigorúan veszik, mint a fürdőruha viselését, ami a textiles strandra illik, ahogy ők mondják. A kihívó szexuális viselkedést, mint például a tárogatás, a nőknél sem látják szívesen.

3. Nem szeretik a bámészkodókat

Pontosan azt szeretnék elérni a naturisták, hogy azok is jól érezzék magukat, akik a testi hibáik, frusztrációk miatt nem mernek nudizni – nem csak szépségek és topmodellek járnak naturista kempingekbe. Ha összefut az ember a naturista kemping büféjében akárkivel, lehetőleg a szemeit nézze, és ne mást. A naturisták mindenkit egyként kezelnek, nem a test szépsége és tökéletessége számít, hanem a testi szabadság és annak megélése.

4. A törölköző a legjobb barát

Ahogy Douglas Adams megírta, a törölköző a lehető leghasznosabb dolog, lehet azzal takarózni, arra feküdni, arra ülni – ez utóbbi kötelező a nudista strandokon. Pucér seggel nem ülünk le sehova, se sörözni a büfénél, se a parton, se a székre, se a padra. A higiéniás alapszabályokra mindenki nagyon figyel, a mosdókat, vécéket mindenki gondosan tisztán tartja, és ezt el is várják mindenkitől. Ha valakinél nincs törölköző, számítson arra, hogy figyelmeztetni fogják erre, továbbá célszerű papucsot felvenni a higiéniás boxok használatához.

5. No foto, no foto

Fotót és videófelvételt sehol a világon nem lehet készíteni a naturista kempingekben, a horvátországi kempingekben még magáról sem készíthet senki fotót, ott biztonsági őrök ügyelnek erre. Itthon nem szeretik, ha magát vagy a környezetét fotózza valaki a nudista strandon, azonban ennyi még belefér.

6. Mindenkit illik tegezni

Egy-egy naturista kemping házirendjében az is benne van, hogy a kempingekben és strandokon tegeződni kell. Ez a nagy korkülönbség miatt lehet csak kellemetlen eleinte, de ezen gyakorlatilag hamarabb átlendül a kezdő naturista, mint azon, hogy meztelenül kell végigsétálnia a vécéig.

7. Csend, rend, fegyelem

A házirendekben továbbá csendrendelet is írva vagyon, ez azt jelenti a gyakorlatban, hogy nem lehet a kocsiból döngetni a lakossági diszkót napozás közben, de este 10 után sem. A szabály szerint mindent szabad, a szabadság határa azonban a másik ember szabadsága. A kempingekben szerveznek diszkót, rendezvényeket, ezeken már nem feltétlenül kötelező a meztelenség, megengedett a félmeztelenség.

8. A kutyák maximum pórázon lehetnek, de inkább sehogyse

Kempingenként eltérő, milyen háziállatokat látnak szívesen, általában semmilyet. Ahova kutyákat vagy macskákat is lehet vinni, ott az állatok tartására külön szabályok vonatkoznak, többnyire pórázon kell őket tartani, és természetesen minden ürüléket gondosan el kell takarítani. Minden hazai és külföldi naturista kemping weboldalán fent van ez is részletesen.