Olvasónkból először röhögést, majd megdöbbenést váltott ki, amikor megtudta, új csaja közel a negyvenhez még nem volt pasival. A történet nem végződött hepienddel, ráadásul kiderült, sokan járnak hasonló cipőben. A megkérdezett szexológus szerint mindkét nem esetében bőven vannak okok a jelenségre, amik többnyire szakember segítségéért kiáltanak. Sőt, már húsz éves kor felett elgondolkodtató, ha valaki még szűz.

Árpád harmincöt éves középiskolai tanár, aki tapasztalt férfinak mondja magát, mindenféle nő megfordult már az ágyában, és mindenféle kapcsolatai voltak már az egyéjszakás kalandtól kezdve a több éves viszonyig. Szűz csaját egy szórakozóhelyen ismerte meg. Veronika nyelvtanár, harminchét éves és független, ideálisnak tűnt olvasónk számára.

Röhögött, majd ledöbbent

„Teljesen átlagos kinézetű volt, és az agyával sem voltak problémák, tök jól elbeszélgettünk. Pár randi után vallotta be, hogy még szűz. Először azt hittem, hogy viccel, így elég hülyén reagáltam le a dolgokat, de kiderült, hogy véresen komoly a dolog, így az első röhögés és későbbi döbbenet után még perverz mód izgatta is a fantáziámat ez az egész helyzet.

Ön bevállalna egy harminc feletti szűz nőt/pasit?

Elmondta, hogy fiatal lányként egész egyszerűen nem volt ideje fiúzni, később a nagy szerelmet kereste, aki csak nem akart jönni, ő pedig úgy maradt. Vagyis szűzen. Harminc éves kora felett pedig mindegyik pasi beijedt, amikor bevallotta, hogy még nem volt senkivel. Való igaz, nem gondoltam bele, hogy ennek milyen következményei lehetnek, talán az elején még úgy is éreztem, mintha szerelmes lennék Veronikába, így számomra nem volt kérdés, hogy én leszek az, aki elveszi a szüzességét.

Többszöri próbálkozásra sikerült csak, pedig nem vagyok egy nagy mérettel rendelkező pasi. Aztán még együtt voltunk pár alkalommal, de kiderült, a prüdéria is közrejátszott abban, hogy ő ennyi ideig nem volt senkivel. Megfogni sem nagyon akarta a farkam, az pedig, hogy valaha is leszopjon, lehetetlen küldetésnek tűnt, pedig többször is beszéltünk ezekről a dolgokról. Úgy vélte, ha igazán szeretem, nem várok el ilyen dolgokat tőle. Egyszerűen lehetetlen volt feloldani a gátlásait, fejleszteni a szexuális kultúráját. Három hónapig voltam türelmes, aztán szakítottam vele.

Hónapokig küldözgette az sms-eket, hogy gondoljam meg a dolgot, meg mailben mindenféle idézetekkel bombázott, hogy várni fog rám, mert számára én vagyok az igazi, stb. Ráadásul az ismerőseimtől is kaptam rendesen, hogy hogy lehettem ekkora szemét, hogy elvettem a szüzességét, utána meg elhagytam. Kicsit furdal a lelkiismeretem azóta is, de azzal nyugtatom magam, hogy korrekt módon viselkedtem, odafigyeltem rá, nem csak rajtam múlott, hogy ez a dolog nem jött össze."

Tudatosan választották a szüzességet

Különböző fórumokat átolvasva kiderült, az eset egyáltalán nem ritka, sőt, sokan az interneten teszik fel a kérdéseket erre vonatkozóan, hol biztató, hol pedig nem túl megnyugtató válaszokat kapva.

Ön szerint harminc felett szűznek lenni:

„A férjemmel mindketten szüzek voltunk, 30 évesen kötöttünk házasságot, és csak az esküvő után kezdtünk nemi életet élni" - írta az egyik internetes fórumozó arra a kérdésre reagálva, ciki vagy nem ciki harminc felett szűznek lenni. "Mindkettőnk esetében tudatos választás volt a szüzesség, nem csak 'úgy maradtunk'. A szexuális életünk nem szenvedett tőle hátrányt, jól megy a szekér, most várjuk az első babánkat.

Mindkettőnk számára élvezetes és csodálatos a szex. Magát a technikát viszonylag gyorsan megtanulja az ember, egymás megismeréséhez azonban kell egy élet. Mi mindketten örülünk, hogy a múltunkban nincs senki más, és hogy mindent egymással tanulhattunk meg. Mindig van valami oka, ha az ember egy bizonyos kor fölött egyedül van. Lehet, hogy szándékosan él egyedül, lehet, hogy egyszerűen csak nem jött még el az igazi, de az is lehet, hogy valami gubanc van vele, azért nem sikerült még tartós kapcsolatot kialakítania senkivel".

Szakember szerint a szüzesség harminc felett:

Dr. Rusz Edit szexológus úgy véli, érdemes a témában szétválasztani a két nemet, bár mindkét esetben előfordulnak ugyanazok az okok, amik miatt valaki harminc után is szűz még:

„Nőknél legfőképp a vallásos és/vagy konzervatív nevelés hatása ez, ami olyan szinten akadályozza az éretté válásukat, hogy nem tudnak kiszakadni a közegből. Lehet ok az egészségtelen szülő-gyerek függőség: itt gondolhatunk elvált vagy válófélben lévő szülők okozta lelki traumára is, de gondolhatunk arra is, hogy az anyának a férfiakkal szembeni érzése annyira negatív, hogy ez automatikusan kiterjed a lányra is. Volt olyan esettel is dolgom, hogy az anyuka kivitte a vécére a lányát, széttárta a combját és azt mondta neki, látod, neked is ilyen csúnya lesz, ha felnősz”- mesélte a Velvetnek.

A szakember szerint az is előfordulhat, hogy a nőnek egy olyan gyerekkori traumája van, ami, ha nem is megerőszakolás, egy olyan intimitás, amit nem tud hová tenni, berögzül, és nem tudja feloldani. „Lehet ok a rossz tapasztalat is, hogy az a fiú, akivel szeretett volna lenni, nem úgy viselkedett az udvarlás vagy a párkapcsolat alatt, ahogyan azt a lány elképzelte. Lehet az is, hogy megél egy bizonyos kort szűzen, és mondjuk húsz éves kora után úgy véli, manapság ez már ciki, és kényelmetlen valakinek elmagyarázni, hogy egy szép, értelmes nő miért szűz még mindig.”

„Férfiaknál előfordul, hogy az anya nagyon nehezen tudja leválasztani magáról a fiút" - folytatta dr. Rusz Edit. "Annyira nagyszerűen adja az anyaszerepet, hogy a gyereke el sem tudja képzelni, hogy valaki más ki tudja őt ütni a nyeregből. Persze ezt nem tudatosan éli meg, hanem a függőség miatt nem tud leszakadni: minden éjszaka hazamegy, mindig anyukának sírja el a bánatát. A férfiak esetében a konzervatív nevelés annyira nem játszik szerepet, hanem inkább az, hogy az eleve visszahúzódó fiút beszippantja a huszadik század egyik nagy találmánya, a számítógép. Ha valaki magányos, előbb vagy utóbb megtalálja a virtuális világot.

A számítógépen keresztül akar mindent megélni. Beindul a maszturbáció, és annyira rászokik arra, hogy az interneten megkapott élményen (pornófilmeken) keresztül tudja magát kielégíteni, hogy kialakul egyfajta függőség. Nem kell kimozdulni, nem kell udvarolni, nem kell a csajokat elvinni vacsorázni, hanem saját maga szépen elintézi a dolgokat.

Az is lehet ok, hogy a szexuális irányultságával nincsen tisztában. Mivel még mindig nem tudja, mit jelent a csók és a szex, elbizonytalanodik a férfiszerepben. Olyan is előfordul, hogy az otthoni férfiszerepet nem tudja megtanulni, mert 3-4 lánytestvére van, plusz az anyja egyedül neveli őket. Itt is lehetnek mindenféle gyerekkori traumák, pedofil élmények, és ez esetben is jellemző, hogy minél tovább húzza valaki a szüzesség elvesztését, annál nehezebb lesz számára megtalálni a megfelelő partnert a hozzá való korosztályból."

Húsz felett már át kell gondolni, mik lehetnek a gondok

A húszas évek környékén azért már lehetne arra gondolni, hogy ez nem egészen normális dolog - javasolta a szexológus. A szülőnek és a gyereknek is észre kellene vennie, hogy gondok vannak, és szakember segítségét kérni, aki megfelelő terápiás módszerekkel be tudja hozni azokat a hiányokat, amiket tizennégy éves kor után nem tud a fiatal saját maga által megélni és rendbe tenni.