Ez történik a nők agyában pornónézés közben

2012.06.08. 16:25
Holland kutatók tizenkét nő agyát vizsgálták tomográfiás szerkezettel, arra voltak kíváncsiak, hogyan reagál az agy a semleges, a soft és a kemény pornóra. Kiderült, hogy a nők agyának az a területe, ami a vizuális ingerek befogadásáért felelős, takarékra kapcsol: jóval kisebb a terület vérellátása pornónézés közben.

Andy Warhol szerint a szex sokkal izgalmasabb a képernyőn és a lapokon olvasva, mint az ágyban, és ezzel gyakorlatilag magyarázatot adott arra, mitől duzzadt ekkorára a pornóipar. A szex nemcsak a monitoron vagy könyvek lapjain izgalmas, hanem az ágyban is, és úgy tűnik, a laborokban is: a holland University of Groningen Medical Center orvosai 12 egészséges, menopauza előtt álló, 18 és 47 év közötti, heteroszexuális nő agyát vizsgálta meg. Arra voltak kíváncsiak, mi történik a nők agyában, amikor pornófilmet néznek, ehhez pedig semleges, magas és alacsony szexuális intenzitású filmeket kellett nézniük a vizsgálatban résztvevőknek – jelent meg a Journal of Sexual Medicine-ben.

A Karib-tenger élővilágáról szóló film és a nőknek szánt pornófilmek nézése közben az egyik legmodernebb képalkotó szerkezettel, a pozitronemissziós tomográfiával szkennelték a nők agyát. A tomográfiás vizsgálat azt mutatja meg, hogy a szervek, szövetek hogyan működnek, mint például azt, hogy a terület vérellátása milyen. A végeredmény az, hogy a nők agyának azon területén (az elsődleges látókérgen), ami a vizuális ingerek feldolgozásáért felelős, kevesebb vér áramlik kemény pornót látva, mint amikor természetfilmet néznek. A kutatók szerint az agy deaktiválódik, ilyenkor kímélő üzemmódra kapcsol, azaz nem fordít olyasmire energiát, amihez nem szükséges magas szintű működés.

stockfresh 958810 woman-watching-tv sizeM

A nők agyával ellentétben a férfiak agya igazi pornóvevő készülék, egy 2010-es chicagói kutatás szerint az idegpályák tökéletesen befogadják és feldolgozzák a legkeményebb pornófilmeket is – ez is lehet a magyarázat arra, hogy a legtöbb pornófüggő férfi. A chicagói Wheaton College pszichológus professzora, Dr. William M. Struthers a HD tévéadáshoz hasonlította könyvében a férfiagyat, ami mellett minden más inger alacsony felbontású jelnek tűnik.