A Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesülete egy teljes évig kampányolt azért, hogy a prostituáltak kiváltsák a vállalkozói igazolványt. Évekkel később azonban az egyesület már abban nyújtott segítséget, hogyan adhatják vissza a vállalkozóit - és nem amiatt, mert munkát váltottak a szexmunkások.

Angliában július 10-én kapott 16 havi börtönbüntetést Donna Asutaitst adócsalásért, kiderült, hogy a 29 éves luxusprostituált egyáltalán nem fizetett adót. A nő tanulmányai mellett kezdett el a testével pénzt keresni 22 évesen, egy éjszakáért ezer fontot (370.000 Ft) kért a kliensektől. Több mint öt éven dolgozott illegálisan, ezért 315.000 fontot (több mint 116 millió forintot) követelt tőle a brit adóhatóság. Magyarországon nem tudni hasonló esetről, azonban a prostitúció itthon is adóköteles.

Alig akad olyan, aki nyugtát tud adni

Magyarországon nyugta vagy számla adási kötelezettség van, a szexuális szolgáltatás a máshova nem sorolt egyéb szolgáltatás alá tartozik. A nyugtát nevesítve állítják ki a kuncsaftoknak, azonban a pontos tevékenység nem derül ki, azaz az, hogy jósdát üzemeltetnek-e vagy pedig szexmunkások. A NAV részéről próbavásárlásról nem tud Földi Ágnes, azonban arra már volt példa 2006-ban, hogy a pécsi rendőrség átadta a prostituáltak adatait az adóhatóságnak, ami pedig visszamenőlegesen bírságot rótt ki a prostituáltakra.

"Rengeteg esetről tudunk, amikor a rendőrök jogtalanul adtak pénzbírságot a szexmunkásoknak. Mai napig is rengeteg olyan eset van, amikor egy szexmunkás biztos, hogy védett övezeten kívüli területen áll, de a rendőr kap egy parancsot, például, hogy a főnöke nem akar az úton szexmunkást látni, és elzavarja onnan."

"A rosszabbik verzió, amikor mondvacsinált történetekért adnak pénzbírságot. Ismerünk olyan szexmunkást Tatabányán, akinek 600 ezer forintos szabálysértési bírsága van szemetelés címén. Noha az a szeméthegy, amit a rendőr a szexmunkásra ráfogott, lakásfelújításból származó hulladék, amit logikusan nem a szexmunkás tett oda, csak ott állt" – nyilatkozta a Velvetnek Földi Ágnes, a Szexmunkások Érdekvédelmi Egyesületének elnöke. Az egyesület 2006-ban egyéves kampányt folytatott azért, hogy a szexmunkások kiváltsák a vállalkozói igazolványt, hogy adófizető állampolgárok legyenek. A vállalkozói igazolvány mellett nyugdíjjal és a lakáshitel lehetőségével érvelt az egyesület, Földi Ágnes szerint akkor ugrásszerűen megnőtt a vállalkozó igazolvánnyal dolgozó szexmunkások száma. Az állandó szabálysértési bírságok miatt mára alig akad olyan prostituált, aki nyugtát tud adni a szolgáltatásáról.

"Egy idő után a szexmunkások visszaadták a vállalkozóit, mondván, eddig is el voltak vállalkozói nélkül, és most rosszabb a helyzete mint volt, hiszen meg kell keresni a pénzt az adóra, a bírságra, az életéhez, és még a rendőr is folyton cseszegeti. Másfél év után azt néztük az egyesülettel, hogy hogyan tudunk segíteni abban, hogy visszaadják a vállalkozói igazolványt. A kiváltott vállalkozóik nagy része megszűnt, alig tudok olyan szexmunkásról, aki vállalkozóival dolgozik" – tette hozzá Földi Ágnes, és elmondta, jellemzően az új szexmunkások érdeklődnek az egyesületnél a vállalkozói igazolványról. A lakásban dolgozó prostituáltak közt is, akik száma több ezerre tehető, kevesen vannak, akik tevékenységüket egyéni vállalkozóként végzik.

"Az osztrákoknál, németeknél, hollandoknál mindenhol egyszerűbb. Mert ugye ezekben az országokban kétféle lehetőség van a szexmunkások számára, vagy egyéni vállalkozók, vagy alkalmazottak. Ha alkalmazott, akkor a bordélyházak tulajdonosát tudják ellenőrizni. Ez nálunk kizárt, csak egyéni vállalkozó lehet, és nem egyszerű a történet."