Többszáz 45 és 65 év közötti férfit és nőt kérdezett meg egy szexkutató a szexuális szokásaikról, annak gyakoriságáról és minőségéről. Kiderült, a középkorúak alig-alig szexelnek, a többség elégedetlen a házaséletével. Az egyik válaszadó szerint ez nem nagy ügy, teljesen természetes, hogy 30 év házasság után nincs szex.

Az ötven felettiek alig szexelnek

Suzi Godson, a Times szexkutatója felmérést készített az ötven felettiek szexuális életéről, többszáz férfit és nőt kérdezett meg ebben a korosztályban arról, milyen gyakran élnek szexuális életet, hogy az milyen minőségű. A megkérdezettek fele elégedetlen a gyakorisággal, minden ötödik válaszadó elégedett csak a mennyiséggel. A felmérésben résztvevők 73%-a házas, 16%-uk együtt él partnerével. Mindössze csak a megkérdezettek kétharmada válaszolta azt, hogy a nyaralás javít a szexuális életükön.

Kifejezetten az 45 és 65 közötti korosztály szexuális szokásaira volt kíváncsi a felmérést végző Godson, mivel a legtöbb szexkutatásból kimaradnak a középkorúak. A felmérésből kiderült, azok a nők, akik 56-65 év közöttiek és már több mint 40 éve házasok, sohasem fekszenek le férjeikkel. Azok a középkorú nők, akik ennél jóval rövidebb ideje házasok, minimum 11 éve, mindössze évente egyszer van részük szexben. Ennek kicsit ellentmond a férfiak válasza, a 46 és 55 év közötti, de minimum 11 éve házas férfiak havonta szexelnek - vagy fiatalabb nőjük van, vagy nem a feleségükkel csinálják. Azok a középkorú házaspárok, akik minimum 20 éve házasok, szintén soha sem szexelnek. Évente egyszer sem. "Nem szexeltem több mint 11 éve. Komolyan gondolkodom a váláson" - írta az egyik nő. A felmérésből kikövetkeztethető, hogy mind a férfiak, mind a nők elégedetlenek a szexuális életükkel, mindannyian többre vágynak, valami azonban mégsem működik. Az egyik 46 és 55 közötti férfi például arról ír, hogy jóval nagyobb a libidója, mint a feleségének, azonban a maszturbálás tiltott a házasságukban. "Nem akarom kockáztatni azt, hogy elveszítem a családomat, a feleségem ezt nem tartja annyira fontosnak. Megtartom magamnak a sértődöttséget" - írja a 46 és 55 közötti, több mint húsz éve házas férfi. "Bárki, aki harminc éve házas, kevésszer szexel. Nem nagy dolog mindaddig, amíg prostituáltak vagy szeretők is vannak évente párszor" - írja a több mint 30 éve házas, ötvenes férfi.

Vannak kivételek: a távolság és a potencianövelő segíthet

Akad azért pozitív példa is a válaszadók közt, és választ kapunk arra a kérdésre, miért nem közelednek egymáshoz a több mint tíz éve házasságban élők. "A külön töltött idő tényleg segít fenntartani az érdeklődést. Megpróbáltuk Viagrával, ami nekem is kellemes volt. És csatlakoztam a női Tantra csoporthoz ebben az évben" – írta meg a 46 és 55 közötti, hetente szexelő nő. Az egyik válaszadó pedig arról számol be, hogy súlyproblémái összefüggésben állnak a libidójával. "Akkor vagyok érintett a kérdésben, amikor hízom: utálom magam, és nem akarok szexelni. Amikor kicsi fogyok, a libidóm azonnal visszatér. És ha egy hotelszobában vagyunk, akkor olyan, mintha  először találkoznánk" - írja a 46 és 55 közötti, több mint tíz éve házas nő.

Korábbi felmérések eredményeiből kiderült, hogy az 55 év alatti és 75-80 feletti nőknek mindent elsöprő orgazmusban van részük, ami azt is feltételezi, hogy van szexuális életük. Az 55 és 75 év közötti nők, ahogy az a felmérésből is kiderült, kevésbé elégedettek szexuális életükkel. Ennek egyik oka lehet a menopauza, az azzal járó érzelmi megrázkódtatás, a veszteség érzése.