Magyarországon szinte száz százalékban a meleg és biszexuális férfiak körében terjed a HIV, 2012-ben összesen hatan haltak meg AIDS-ben, közülük öten melegek voltak. A gazdasági megszorítások miatt harmadával csökkent idén a szűrések száma, a legnagyobb rizikót az intravénás dizájnerdrog-használók vállalják: naponta akár tízszer is használnak tűt. Az injekciós felhasználó csoportban nincs jelen a HIV, de azt kell biztosítani, hogy ne is jelenjen meg. December 1. AIDS-ellenes világnap.

Az Országos Epidemológiai Központ jelentése szerint 2012-ben összesen 33 AIDS-beteget diagnosztizáltak Magyarországon, és 166 HIV-fertőzöttet, hatan haltak meg AIDS-ben. A számok csekély mértékben ugyan, de 2010 óta csak növekednek: főleg a homoszexuális férfiak (2012-ben 117 fő, 2011-ben 106 fő) körében nőtt a HIV-fertőzöttek száma. Ugrásszerűen megnőhet a HIV-fertőzöttek és AIDS-betegek száma 2013-ra, az AIDS-ellenes civil szervezetek nem, vagy alig kapnak állami támogatást, a drogambulanciák anyagi problémák miatt megszorításokra kényszerülnek.

A támogatások hiánya az ingyenes szűréseket, a prevenciót és a tűcsere-programot veszélyezteti. Az eddiginél is több prevencióra, ártalomcsökkentő programokra, szociális munkásokra és szakemberekre lenne szükség, és egy működőképes, létező drogstratégia is hasznos lenne. HIV-fertőzés szempontjából az intravénás szerhasználók a legveszélyeztetettebb csoportnak tekinthető. Magyarországon egyelőre az a veszély, hogy megjelenik a HIV az intravénás szerhasználóknál, és ezt nagyon nehéz lesz kontrollálni. A homoszexuális férfiak körében pedig hiába a prevenció, évek óta fokozatosan nő az új HIV-fertőzöttek száma.

Szinte csak a melegek fertőződnek itthon, a nem felfedezettek a legveszélyesebbek

Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság bár fontosnak tartja a megelőzés támogatását, mégis az év közbeni gazdasági megszorításra hivatkozva elutasította a Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat támogatási kérelmét. Az elutasítást azzal indokolta, hogy nem került sor 2012-ben a pályázat kiírására, amiből a szervezet kampányszerű HIV-szűréseket, tanácsadást tervezett a rizikócsoportokoknak: melegeknek, prostituáltaknak, akiknek szükségük lett volna a kampányszűrésre a szórakozóhelyeken, éjszaka. A szervezet a működésképtelenség szélén áll, 2012-ben 30%-kal kevesebb szűrést végeztek, mint egy ével ezelőtt. Az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálat húsz éve kiemelkedő sikereket tudhat magáénak, statisztikailag kimutatható a prevenció és a szűrés hatékonysága. „Hetven százaléka hiányzik a költségvetésünknek, ennek látható a következménye, idén 30%-kal kevesebb HIV-szűrést végeztünk, kevesebbet vagyunk nyitva, kevesebb helyre mentünk. Gyakorlatilag 100%-ig a melegek fertőződnek, az anyagiak miatt a bizonytalanok és a nem felfedezettek miatt nőhet a veszély. A közeljövőben kicsit jobban fog emelkedni a HIV-fertőzöttek száma, ha valakit nem fedeznek fel idejében, és akár 3 évig is magában hordozza a vírust, az tovább fertőz.

Az államnak sokkal többe kerül kezelni és eltartani az AIDS-beteget a gondozó intézetekben, a legolcsóbb és legcélravezetőbb a prevenció, szűrés és tanácsadás" – mondta a Velvetnek az Anonym AIDS Tanácsadó Szolgálattól Dr. Balogh Attila főorvos, és hozzátette, a legnagyobb hibát követik el a politikusok azzal, ha lebontják a meglévő rendszert, és nem építenek helyette mást.

Magyarországon már 2011-ben sem volt megfelelő számű szűrés az Európai Unió normáihoz viszonyítva. Ráadásul gyakran előfordul, hogy a kórházakból a pácienseket az alapítványhoz küldik ingyenes szűrésre. Az anyagi problémák mellett a generációváltás is a fertőzés terjedését segíti, a mostani 20-25 éves meleg férfiak körében minél inkább csökken a preventív kampány, annál inkább jelenik meg a HIV-fertőzés. Közvetlen oka a felelősségtudat hiánya, a szülők és az iskolák hiányos szexuális nevelése. A homoszexuális és biszexuális férfiak közt 2012-ben 29 AIDS-beteget regisztráltak, ebből a csoportból öten meghaltak idén. „A tőlünk keletebbre lévő országokban, például Ukrajnában, az újonnan kiszűrt HIV-fertőzöttek száma nem a melegeket mutatja, hanem a heteroszexuálisokat és a droghasználókat. Ha tovább erősödik a kelet-európai turizmus, előbb-utóbb valóban megérkezhet Magyarországra is. Ez évek óta vita tárgya a politikusokkal."

A dizájner drogok intravénás használói naponta akár tízszer is használnak tűt

Nem az Anonym AIDS Szolgálat az egyetlen civil szervezet az országban, ami működésképtelenné válhat a gazdasági megszorítások miatt. A Kék Pont Alapítvány szeptember végén került abba a helyzetbe, hogy alig pár hétre elegendő tűt tudtak biztosítani a tűcsere-programhoz. A helyzet nem egyedülálló, több százezer tűre van szüksége az ellátórendszernek. „A heroinhasználók naponta kétszer nyúlnak tűhöz, az amfetamint használók naponta 3-4-szer, a dizájner drogokat fogyasztók akár öt, hat, nyolc vagy akár tízszer is. Sokkal több tűre van szükségük, a közös tűhasználat esélye is nagyobb" – mondta a Velvetnek a Kék Pont Alapítvány igazgatója, Dr. Rácz József, és hozzátette, az injekciós felhasználó csoportban nincs jelen a HIV, de azt kell biztosítani, hogy ne is jelenjen meg. Illetve ha megjelenik, azt azonnal észrevegyék. Az Országos Epidemológiai Központ jelentése szerint 2007 óta nem fertőződött meg intravénás szerhasználó HIV-vírussal. „Azonban ahhoz, hogy ez így is maradjon, és a jelenleg nem regisztrált szerhasználók is bekerüljenek a statisztikákba, hogy szűréseken is részt vegyenek, szükség van a programra."

A tűcsere-program a Kék Pontnál egy nagyobb programba illeszkedik, amit mi kontakt programnak nevezünk. A cél az, hogy az injekciós szerhasználókat valamilyen módon kapcsolatba hozzuk a Kék Ponttal. Nagyon rejtőzködő, nagyon bizalmatlan felhasználói csoportról van szó. Körülbelül 2600 regisztrált szerhasználó van az alapítványnál, abból körülbelül 800-an jelennek meg egy évben. És mi mindig látjuk a klienseinken keresztül, hogy elég sokan vannak, akik nem jönnek el, másfélszer, kétszer ennyien lehetnek még itt Budapesten, főleg a pesti régióban, a VII., VIII., IX. kerületben." Magyarországon Budapesten él a legtöbb HIV-pozitív, 1069 főt regisztráltak lakóhelyük szerint.

Romániában a tűcsere-program nehézsége miatt megugrott a HIV-fertőzöttek száma

Romániában 2010 óta fokozatosan nő az új HIV-fertőzöttek száma, ahol a fertőződés a dizájner drogokat intravénásan használók körében terjed. A tűcsere-programok költségvetését csökkentették, a kiosztott steril tűk száma csökkent, és ez azóta is tart. Romániában 2012 első félévében is jelentős növekedést mutatnak a statisztikák – a csaknem 11 ezer HIV-fertőzött felét a Ceausescu-rendszer kórházai fertőzték meg HIV-vírussal. Az idei román AIDS/HIV statisztika szerint közel 6000 személy 20 és 24 év közötti.

Az országban a fertőzés növekedése mellett az AIDS-betegek gyógyszerkezelése is állandó probléma, 2010-ben hónapokon keresztül a gyógyszerhiány okozott problémát. A helyzetet nehezítette, hogy a kormány és az orvosok a csukott szem stratégiájával éltek. Egy hónapra elegendő gyógyszer körülbelül 1500 euró, a román átlagos jövedelem többszöröse, sokan gyermekként fertőzödtek meg, amikor egész falvakat oltottak be egy tűvel.

Az alapítvány igazgatója azt is elmondta, évekkel ezelőtt, a dizájner drogok berobbanásával rohamosan megnőtt a tűforgalom. „A tűcsere közegészségügyi veszély elhárítására, annak csökkentésére való, a közpénzek felhasználása a köz érdeke, a köz érdekében működnek a tűcsere-programok. Részben a felhasználók miatt is, de sokkal inkább a nem felhasználókat védi a program. A szerhasználók szexuális úton is kapcsolatba léphetnek velük, így a cél az, hogy minél kisebb legyen a fertőzés a felhasználók között is. Külföldön is közpénzekből működnek a szervezetek, az EU-ban és Amerikában is, bár néhány államban tiltott a tűcsere. Maryland államban például a törvény nem teszi lehetővé, a szervezetek nem közpénzekből, hanem adományokból működtetik a programot." A programban résztvevők steril tűt, különböző eszközöket, óvszert, információs anyagokat kapnak, maga a kapcsolat fontos. Adott a konzultáció, személyes beszélgetés lehetősége, tanácsadás a fertőző betegségekről, droghasználatról. „A tűcsere-program mellett egy másik helységben működik egy konzultációs program, ahova azokat a klienseket tudjuk elküldeni, akik már egy kicsit előrébb vannak. Többször megjelentek, és megjelenik bennük valamilyen változtatási szándék. A tűcserében pár perces konzultációra van lehetőség" – mondta Dr. Rácz József, és hozzátette, az alapítvány ötmillió forintos támogatást kapott a MAC Cosmetics cégtől a napokban.

Világszerte kétszer annyi HIV-pozitív lehet, mint amiről tudni

Az ENSZ AIDS-ellenes szervezete, az UNAIDS jelentése szerint a HIV-pozitívak közel fele nem tudja, hogy fertőzött, tehát dupla annyi HIV-pozitív lehet, mint amiről tudni. Jelenleg 34 millióan HIV-pozitívak a világon, a legtöbben a szub-szaharai afrikai területen, ahol 23,5 millióan élnek együtt a vírussal.

A világszerte biztató eredmények mellett még mindig aránytalanul nagy mértékben terjed a HIV a szexiparban dolgozók, a homoszexuális férfiak és az intravénás szerhasználók körében. A nemzetközi szervezet álláspontja az, hogy különösen fontos lenne bevonni ezeket az embereket a prevenciót célzó programokba, több ingyenes szűrővizsgálatra lenne szükség köreikben és az egészségügyi szolgáltatások igénybevétele is segíthetne visszaszorítani a vírust. Az amerikai US Centers for Disease Control and Prevention  jelentésében az áll, hogy a HIV-fertőzöttek több, mint fele nem tudott arról, hogy megkapta a vírust. A regisztrált HIV-pozitív amerikaiak 72%-a melegekből áll, megdöbbentő adat, hogy nagy százalékuk 13 és 26 év közötti.

Magyarországon statisztikailag ugyan kimutatható, hogy 2007 óta hivatalosan senki nem fertőzödött meg HIV-vírussal közös tűhasználattal, és szinte csak a homoszexuális férfiak közt terjed, azonban a rejtett esetekkel számolni kell: a hivatalos adat szerint a HIV-pozitívak 23%-a nem tudja, hogyan fertőzödött meg. A szexiparban dolgozó intravénás drogosok csoportja a legnagyobb rizikófaktor.