Van, aki csak misszionárius pózban tud elélvezni, és van, akinek még abban a pózban sosem sikerült. A szakember szerint érdemes elfelejteni az orgazmus hajszolását, a tartalmi rész megélése a fontos. És egyáltalán semmi baj nincs azzal, ha szex közben a gyönyört hozó pózra vált az ember.

Csak akkor gond, ha a másik félnek más pózban jó

"Nem tudom, hogy miért van, de csak akkor tudok elmenni, ha rajtam van, ha felettem van, és beterít mindene. Vagyis azt hiszem, tudom, talán amiatt, hogy felettem van, és irányít. Más szexpózban nem tudok vele elélvezni, már próbálkoztam" – írta a Velvetnek a 29 éves Enikő. Az esete nem egyedi, és semmiképp sem neveznénk problémának. "Én 10 év szexuális tapasztalattal a hátam mögött most jutottam el odáig, hogy a misszionárius pózban is sikerült, nem is egyszer. Bár ezért inkább a páromat dicsérem, hogy volt benne annyi kitartás ezt is kivárni...illetve összehozni" – írja a Gyakorikérdések egyik hihető fórumában névtelenül egy nő.

Sokan csak egy bizonyos szexpózban tudnak elélvezni, és sokan még egyféle pózban sem tudnak eljutni a gyönyörig. Hajlamosak vagyunk teljesítményként megélni a szexualitást, és azt nézni, milyen módon, hányféle pózban, hány orgazmust lehet elérni. Pedig csak az számít, hogy élvezetes legyen a szex. Azoknak, akik egyféle pózban tudnak csak elélvezni, fontos szem előtt tartaniuk, hogy az erőltetett orgazmushajszolás csak kudarchoz vezethet. A jól bevált szexpózra egyáltalán nem ciki átváltani. "Ez csak akkor lehet gond, ha a másik félnek pont egy másik pózban jó. Ha valaki tudja, melyik az a póz, akkor azt a pózt a végére kell hagyni. Ez a fajta megtervezés ugyan nem hangzik túl spontánnak, de a nagyon megtervezett szeretői viszonyok légyottjai sem spontánok, mégis jók tudnak lenni. Ha mindig mást csinálunk szex közben, akkor a tartalmi részét nem éljük meg" – mondta a Velvetnek Bede Zsuzsa szexológus. A szakértő hozzátette, spontán tanulási folyamat részeként alakul ki a berögződés. "Rögzülhetnek a dolgok valami miatt, például az első élmények nagyobb eséllyel rögzülnek az agyban jobban, éppen azért, mert nagyobb érzelmi, pszichés állapotban történik. Ez be tud ivódni az agyba pozitív értelemben is, ha olyan helyzetben éli át az első orgazmust." A folyamat nagyon hasonló ahhoz, amikor kamaszkorban kialakulnak a maszturbálási szokások, mint például amikor a lányok rátalálnak a zuhanyfejre. Amiről már akkor is, ahogy később, párkapcsolatban is, nagyon nehezen szoknak át.

Nem egyedüli cél az orgazmus

A rossz is tud rögzülni, így ha valaki az előző kapcsolataiból hozott rossz élmények miatt nem nyitott, előfordulhat, hogy csak egy bizonyos pózban képes megélni a gyönyört. A szakember szerint a rossz élményt fokozatosan fel lehet oldani, először semlegesíteni kell, majd pozitív élménnyé lehet formálni, tudatosan. Igaz, rengeteg odafigyelés és kitartás kell hozzá, ahogy ahhoz is, ha valaki a hüvelyi orgazmusát szeretni kitapasztalni, és egyben megszabadulni attól, hogy csak a csiklóizgatással élvezzen el. A sorozatos kudarc következménye a szex hárítása is lehet, ami a kapcsolatban komoly károkat okozhat. "Nem egyedüli cél az orgazmus, a pácienseim közül sokan jöttek azért, mert csak egyedül maguknak tudják. Vannak, akik ezért hárítják a másik közeledését, de sok esetben nem feltétlenül csak ez áll a háttérben. Kapcsolatban lévő nők is fordulnak hozzám azzal, hogy ha nagy nehezen havonta, kéthetente ráveszik magukat a szexre, akkor mindig van orgazmusuk. Holott nem elég, hogy orgazmus van-e vagy nincs" – mondta Bede Zsusa.

Az áttanuláshoz, átszokáshoz leginkább kitartás kell, és az a hozzáállás, hogy bármi lesz is, akkor is élvezetes lesz. Az orgazmus görcsös akarását érdemes elfelejteni, sokkal jobb egyszerűen csak befogadni mindazt, ami történik. Hogy mit élvez a másik fél, hogy szereti, hogyan izgatja magát, milyen a bőre, a teste, hogyan mozog, és milyen a tekintete, szemtől szemben egyszerre lihegve. Az esetek többségében az ilyen hozzáállás és a hosszas, akár egy órán át is tartó előjáték jó kezdés a rögzült orgazmus áttanulásához.