Az előjáték nem csak azért "szükséges", hogy a másikat felizgassuk, mivel ugyanúgy magunkat is izgalomba hozzuk vele, tartós kapcsolatban pedig fontos, hogy a párok ezzel is közelebb kerüljenek egymáshoz. Cikkünkből kiderül, hogy az előjáték tanulható, és ahelyett, hogy viagráért rohanna a patikába, érdemesebb megtanulnia a másikat és vele együtt önmagát is kényeztetni.

Bármi, ami izgató a nő számára, és amitől benedvesedik, az az esetek többségében a férfit is ugyanúgy izgatja, így nála is meg lesz az erekció. Debby Herbenick, az Indianai Egyetem ‘Center for Sexual Health’ Promotion társigazgatója szerint a tartalmas előjáték olyankor is nagyon fontos, mikor a férfi nehezebben éri el az orgazmust. “Az előjáték roppant fontos része a jó szexnek. Nem csak süket duma, hogy az előjátékra több időt kéne szánni” – mondta Herbenick az Everyday Health-nek.

Az előjáték nem genetikai adottság

Egy szexuálpszichológust, és olvasóinkat is megkérdeztünk az előjáték fontosságáról, illetve arról, hogy mi számít egyáltalán előjátéknak. A 28 éves András például szereti, ha a konkrét aktus előtt már robbanásközeli állapotban van, és néha fontosabbnak is tartja az előjátékot egy új, illetve egy egyéjszakás(nak induló) kapcsolatnál: "Van amikor igénylem, hogy sokáig izgassanak, és imádom amikor már szétdurran a farkam de még nem ért hozzá a nő. Sokkal kielégítőbb tud lenni a szex is, ha robbanásközeli állapotig izgatjuk a másikat. Minden olyan dolog előjátéknak számít, amivel izgatod a másikat. Már az is, ha belesúgsz valamit a fülébe. Az orálszex viszont nálam már a konkrét szex része. Szerintem egy egyéjszakás kapcsolatban is ugyanúgy fontos, sőt néha talán fontosabb is az előjáték, mint egy tartós kapcsolatban. Ha együtt vagyok valakivel, általában már tudom, hogy mit akar a másik, egy új embernél viszont meg kell mutatni, mit tudok nyújtani, hogy ne feltétlenül csak egy éjszaka legyen belőle."

A Velvet megkérdezte a témában Tóth-Horváth Gábor pszichológust, aki elmondta, hogy az előjáték mint olyan, egy később tanult mechanizmus. "Az előjáték nem egy genetikai adottság. Közeli 'rokonainknál', a főemlősöknél például kizárólag a kielégülésre megy ki a dolog. Sajnos az ember átvette ezt, és ugyanúgy a saját önzése alapján szexel. Ennek az a következménye, hogy nagyon sokan nem kapnak előjátékot, ugyanis a partnerük nem tudja azt, hogy ezzel a saját örömét is a sokszorosára tudja fokozni. A genetikai kódunkban benne van az önzés, és mindenki a genetikai állomány továbbadása miatt él nem életet. Az évszázadok során rengeteget tanulhattunk volna, de sokaknak mégsem sikerült. Magyarországon például elenyésző a szexuális kultúra, szinte nincs is."

Önzetlenül kell átélni

Tóth-Horváth is ugyanazon a véleményen van, mint Herbenick, hogy ha egy férfinak potenciagondjai vannak, akkor nem gyógyszerrel, hanem az előjátékkal lehet újra elérni az erekciót. "Ha valaki megnéz egy tantrikus tankönyvet, azonnal rájön arra, hogy a saját élvezetét a sokszorosára tudja fokozni azzal, ha belemegy egy hosszú előjátékba. Azalatt ugyanis lényegesen több testnedv termelődik, nagyobb lesz az erekció, és mindkét fél kielégülése. Ha bárkinek gondja van a szexualitással, annak önzetlenül kell átélnie az előjátékot, igyekeznie kell a másikat kényeztetnie, hogy  ezzel a saját szexuális késztetését is fokozni tudja. Nagyon gyakori a férfiaknál, hogy már 30 éves kornál elkezdődnek a potenciazavarok. Olyankor elmennek viagráért, amit rosszul tesznek, mert helyette meg kell tanulni a másikat kényeztetni. A másik kényeztetéséből és izgatásából ugyanis lehet egy hatalmas erekció, hatalmas kielégüléssel."

A 25 éves Emmának már a randi is előjátéknak számít, és Andrással ellentétben az orális szexet is az előjáték részének tekinti. "Az előjáték borzasztóan fontos, mert az hangol rá a szexre. Néha már azt is az előjáték részének érzem, ha valakivel elkezdek randizni, ahol a találkák alkalmával még csak titkos érintések esetleg egy-két csók van. Az tarthat akár napokig is, és folyamatosan izgalomban tart. A közvetelenül szex előtti előjátéknak része ugyanúgy a finom csók, érintés, még ruhán keresztül is. Az azt követő petting, meg esetleges orális szex is előjáték. Számomra a másik kényeztetése is ugyanúgy izgató, így valahol azt is a saját előjátékomnak tekintem. Persze előfordul az is, hogy elkap a hév és nem szeretnék finomkodni, csak azonnal a lényeget akarom, hogy belémtegye a farkát."

Fiziológiai szempontból is fontos az előjáték

A nő izgatása során olyan fontos biológiai folyamatok is történnek, amik elengedhetetlenek a jó szexhez. Amikor egy nő felizgul, akkor az izmok gyakorlatilag felhúzzák a méhet, így több hely lesz a hüvelyben, emiatt pedig sokkal kényelmesebb és élvezetesebb lesz a szex mindkét fél számára. Ha ez nem történik meg, nem csak a nőnek, de a férfinak is kellemetlen lehet az aktus.

Tanítani és tanulni is kell

Tóth-Horváth Gábor szerint tanítani és tanulni is kéne a szexet, azon belül az előjátékot: "Az előjátékot nagyon jól közvetíti a tantrikus szex, mert ott nem a kielégülés a cél, hanem az, hogy a másik minél nagyobb örömérzetet kapjon a rengeteg ingerlés után. Jelentek meg itthon is tantrikus szexkönyvek, de mivel ez egy prűd ország, tanfolyam például nincs itthon. A gyerekeket sem világosítják fel, a pornóból tanulnak szexelni, ahol nagyon ritkán van előjáték. Ha van is, azt is áttekerik általában, mert unalmasnak tartják. Az előjátékból sokan kihagyják a másik levetkőztetését, pedig az az izgalmas, mikor saját magunknak bontjuk ki az ajándékot, és saját magunk kóstoljuk meg. Nálunk az emberek a szex alatt sajnos a testnyílások és genitáliák találkozását értik, holott egy egész testfelület áll rendelkezésükre, amit lehet ingerelni. Ami még lényeges egy jó szexuális együttléthez, az a kölcsönös kommunikáció. Ez nem azt jelenti, hogy végiglelkizzük az egészet, szó sincs róla. Jelezni kell a másik felé, hogy nekem mi jó, mi nem jó. Erre tökéletes az előjáták, mert itt lehet feltérképezni a másikat."