Nemcsak a korai magömlés, de az orgazmus tartós vagy ismétlődő kiesése, elmaradása is probléma a férfiak körében, függetlenül a nemi vágytól és izgalomtól. Vagyis úgy tűnik, minden adott az ejakulációhoz, legfőképp a merevedés, mégsem tud elélvezni a pasi. A jelenségnek szervi okai is lehetnek, de a lelki problémák sokkal gyakoribbak. Összegyűjtöttük a hat legáltalánosabbat.

Teljesítményszorongás

Leginkább a kapcsolat elején jellemző, hogy a férfi mindent bele akar adni a szexuális együttlétbe: annyira erősen koncentrál, annyira vissza akarja tartani az ejakulációt, hogy átesik a ló túloldalára, és saját maga képtelen elélvezni. Vannak továbbá olyanok is, akik tudatosan törekszenek a saját orgazmusuk elérésére, ám az önmegfigyelés miatt már szinte nem is az aktus résztvevője lesz, hanem annak szemlélője, ami szintén gátolja az ejakulációt.

Teherbeejtéstől való félelem

Sokan attól tartanak, hogy az elélvezés eredménye egy nem kívánt terhesség lesz, sőt, hogy a partnerük átveri őket és az akaratuk ellenére szeretne egy gyereket. Így a nő hiába is mondja, hogy gyógyszert szed, a férfi bizalmatlan marad és máris blokkolva van az orgazmus.

Korábbi traumatikus élmény

A rossz tapasztalatok, korábbi kellemetlen élmények is rányomhatják a pecsétet az orgazmusképességre. Több szexuálpszichológus is beszámolt arról, hogy pácienseik közt voltak olyanok, akikre gyerekkorukban maszturbálás közben nyitott rá a szülő, és ez a későbbiekben is problémát okozott neki a szexuális együttlétek alatt.

Kellő mennyiségű foglalkozás hiánya

Férfi és férfi közt óriási különbségek vannak, főleg, hogy ha különböző korosztályról beszélünk. Míg egy tizennyolc éves srác pillanatok alatt képes az ejakulációra (amit ne korai magömlésnek nevezzünk már, hanem tapasztalatlanságnak), addig egy negyven év körüli férfi időt és foglalkozást igényel. Foglalkozást: nem egy-két rántást a szerszámra, hanem minőségi fáradozást.

Berögződés

Nemcsak a nőknél, hanem a férfiaknál is előfordul, hogy csak egy bizonyos pózban, egy bizonyos technikával tudnak elélvezni. Ennek oka lehet például a maszturbálás, ami berögződést okoz, előfordulhat például az is, hogy az aktus alatt nem, csak az az aktus végén, saját magán segítve tud csak elélvezni a férfi.

Párkapcsolati problémák

A merevedészavar mellett orgazmuszavar is felléphet egy rosszul mőködő, promlémával teli kapcsolatban. Ebben az esetben tehát a férfi még képes az aktusra, vágyik a szexre, de az ellenérzések miatt mégsem tudja kikapcsolni az agyát.