A szürke ötven árnyalata női főszereplője szűzies, lófarkas, jellegtelen diáklány, erre a szerepre pályázik Mila Kunis, Emma Watson, Scarlett Johansson és Angelina Jolie is. A domináns hím szerepére a spekulációk szerint Ryan Gosling, Robert Pattinson és Christian Bale neve is felmerült. Érvek és ellenérvek a lehetséges szereplőkről.

A mamipornó filmes adaptációja egész Hollywoodot lázban tartja, hónapok óta arról szólnak a hírek, kik játsszák majd a főszerepeket, és ki fogja rendezni a filmet. A szürke ötven árnyalata itthon annyira nem izgatta fel a nőket, a tengerentúlon azonban tényleg minden nő rágerjedt a trilógiára. Aminek írónője tökéletes receptből dolgozott, az Alkonyat trilógia alaptörténete (megszerezhetetlen, másvilágban élő, gazdag férfi és a sérülékeny, mégis erős szűzlány) sok szexszel nyilvánvalóan mindenféle nőt, szinglit, diáklányt, magányos családanyát feltüzel. Abból kiindulva, hogy a könyvben milyen kemény szexjelenetek vannak – ez azért még a gyér magyar fordításból is jól kitűnik –, és mennyire erőteljesek a karakterek, nehéz behelyettesíteni egy-egy hírességgel a szereplőket. Bárki is kapja meg a főszerepet, az egész biztos, hogy ők lesznek a 2010-es évek Mickey Rourke-ja és Kim Basingere a 9 és fél hétből.

Kit fenekeljenek?

Ki játssza a női főszerepet?

Vegyük Anát, azaz Anastasia Steele-t, az irodalom szakos egyetemi hallgatót, aki szűz, jellegtelen, és aki az iskola mellett dolgozik. Na erre a szerepre pályázik a 37 éves Angelina Jolie, Scarlett Johansson és Mila Kunis is. Közülük Angelina Jolie-ról egyértelmeűen tudni, hogy szívéhez közel áll a BDSM szubkultúra, de ugye ma már többgyerekes családanya – és hát nem is néz ki egyetemi hallgatónak. Mila Kunist sem nehéz elképzelni abban a szerepben, hogy például kap egy gésagolyót, amit szépen feltesz magába, majd ura és parancsolója kizavarja egy pohár vízért a konyhába. A színésznő fejét elnézve még az egyetemi hallgató is beleférne, de egyáltalán nem szűzies, és nem is jellegtelen – rá tényleg azt lehet mondani, hogy igazi ukrán ribanc feje van. Marad Scarlett Johansson, esetleg Emma Watson, vagy épp Katie Cassidy. A legnagyobb meglepetés Emma Watson lenne a szerepben, ő az, akit szexuális helyzetben kevésszer láthattunk eddig, meztelenkedni sem nagyon meztelenkedett, és megfelelne a kritériumoknak. Talán nála is jobb lenne Emma Stone, aki ugyan eddig még nem jelentkezett a szerepre, azonban a lófarkas, félénk diákból szexuális játékszerré változó huszonévest tökéletesen el tudná játszani. És kellően szexi is ahhoz, hogy a nézők kíváncsiak legyenek arra, mennyire élvezi, ha elfenekelik. Ha elfenekeli mondjuk Ryan Gosling.

Ki fenekeljen?

A hírek szerint Ryan Gosling lehet Christian Grey a filmben – aki nem az Oroszlánkirály zenéjét hallgatja a luxusautójában, hanem Kings of Leont. Ryan Goslingot elég nehéz elképzelni egy olyan szerepben, amiben annyira erős férfit alakít, aki egy milliárdos céget vezet, akinek rideg otthonában van egy BDSM-szoba. Olyan férfinak, aki reggel a zuhanyzóban, az első éjszaka után azonnal marokra fogja az előtte térdelő már-épp-nem-szűz-lány haját, és diktálja az ütemet. A spekulációk szerint erre a szerepre Robert Pattinson neve is szóba került, egy, a Facebookon közzétett szavazás szerint azonban mind Pattinson, mind Ryan Gosling alulmaradt. A szavazók 33%-a ugyanis Christian Bale-t akarja a szerepben látni, aki ugyan kicsit idősnek tűnik 38 évesen, azonban elég hiteles a nem hétköznapi szexualitású milliárdos cégvezető szerepére.

Ki játssza a férfi főszerepet?

Egyrészt a Batman-filmekben már megmutatta, milyen vezetőként, olyan férfiként, aki tényleg kézben tart mindent. Hősszerelmest ugyan még nem játszott, mint Gosling vagy Pattinson, azonban Bret Easton Ellis Amerikai Psychójában megismerhettük mint beteges szexualitású vadállatot. És hogy mennyire tud elborulni az agya olykor, az is bizonyítja, hogy 2008. júliusban letartóztatták, állítólag megverte az anyját és a nővérét. A szavazás szerint azért lenne tökéletes a szerepre, mert jóképű, fiatal és sármos, a férfiak olyanok akarnak lenni mint ő, a nők pedig vele akarnak lenni. Ryan Gosling is alakított már beteges szexualitású furcsa férfit a Plasztikszerelemben, azonban egyáltalán nem erős, sziklaszilárd jellemet kellett játszania, hanem egy lelkileg sérült férfit, aki képtelen az intimitásra egy hús-vér nővel.

A szürke ötven árnyalata meghatározó trilógia, aminek filmes adaptációja egész biztos annyira népszerű lesz, mint az Alkonyat trilógia, ami elképesztő sikert hozhat a színészeknek – legalább akkorát, mint amilyet a Harry Potter-sorozat.