Mit várnak el a mai szinglik a potenciális partnertől, illetve egy randitól? S mi miatt mondanak le egy randit? - erre keresték a választ amerikai kutatók. Az egyedülálló férfiak és nők többsége nem áll szóba olyannal, akinek nagyobb hiteltartozása van diákhitele van, nem tud helyesen írni, vagy a szüleivel él. Egyéb érdekességek is kiderültek a felmérésből.

Egy 5500 főre kiterjedő országos, 21 évnél idősebb, egyedülállóként élő korosztályra kiterjedő amerikai felmérés kimutatta, hogy a fontos tulajdonságok, elvárások jól tükrözik a kulturális változásokat, ahogyan a szinglik hozzáállnak a kapcsolatokhoz.

A szingliknek fontos a fogak állapota és a helyesírás is, mikor eldöntik akarnak-e kapcsolatot valakivel. A férfiak és nőknek egyaránt fontos a humorérzék. Attól függetlenül, hogy az első randiról, vagy egy lehetséges társról van szó, a szingliknek úgy tűnik, meglehetősen világos elképzeléseik vannak a minimum követelményekről, és arról, mi az ami miatt egyből ejtik a másikat.

A felmérés során az alábbi érdekes megállapításokat tették még a kutatást végzők:

- 38% képes lemondani egy randit, mert internetes kutakodás közben neki nem tetsző dolgokat talál a randipartneréről,
- 42% nem randizna szűzzel,
- 65% nem randizna olyannal, akinek több, mint 5000 dolláros tartozása van, 54% pedig olyannal, akinek diákhitel-tartozása van,
- 49% alaposan meggondolná, randizzon-e olyannal, aki a szüleivel él együtt.

A nők elvárásai között szerepel a tisztelet, a férfiak pedig olyasvalakire vágynak, akiben megbízhatnak, s mindkét nem megegyezik abban, nagyon fontos, hogy a partnernek jó humorérzéke legyen.

Az online felmérést 5481 személy bevonásával végezte el a MarketTools Inc., egy dallasi társkereső oldalon. A felmérés célja az volt, hogy világosabb képet kapjanak a mintegy 100 millió egyedülálló, 20 év feletti felnőttel kapcsolatban, ami az amerikai lakosság egyharmadát jelenti, az Egyesült Államok Népszámlálási Hivatalának 2012-es adatai alapján. Ez a szám persze csalóka, mert a hivatal adatai alapján csak az derül ki, hogy házas-e valaki, az nem, hogy van-e egyéb párkapcsolata.

Ezek az elvárások egyáltalán nem meglepőek Helen Fisher biológus-antropológus szerint, aki a Rutgers Egyetem professzora és a Match.com társkereső oldal tanácsadója, aki részt vett a felmérés kidolgozásában is. "A darwini elmélet szerint a fogak állapota jól jelzi az egészségi állapotot - mennyit iszik, dohányzik és mit eszik az illető" - mondta a professzorasszony.

Az intim kapcsolatok 47%-ban számoltak be arról a szinglik, hogy az igazából nem volt más, mint "barátság extrákkal". A tavaly megkérdezettek kétszer annyian (44%) remélték, hogy ez az intim kapcsolat hosszútávú kapcsolattá alakulnak, mint az azt megelőz évben, amikor 20% remélte ugyanezt.

A felmérésből az is kiderült, hogy a nők 44%,-nak a férfiak 63%-nak volt már egyéjszakás kapcsolata.

28% már a harmadik randin lefeküdt a másikkal, 46% pedig a hatodikon.

A Facebook felerősíti a bizalmatlanságot

A felmérések során figyelembe vették a technikai fejlődés nyújtotta új lehetőségeket is, valamint a közösségi oldalakat. Az ezekkel kapcsolatos megállapítások:

- 28% randizott már olyannal, akivel először online "találkozott", 20% rendszeresen randizott így, míg a meleg férfiak és leszbikus nők közel fele, 48% randizott már online ismerőssel,
- 36% küldött már magáról szexi fotót, vagy kihívó üzenetet,
- a szingli nők 48, a férfiak 38%-a kutatott a Facebookon a randiját követően a másik után,
- 6% szakított már a másikkal a Facebookon történtek miatt, ez férfiaknál esetében egy fotó miatt (55%), nők esetében pedig egy másik személy falára való posztolás miatt volt (48%).

Az emberek alapvetően féltékenyek és bizalmatlanok, ezt csak felerősíti a Facebook. "A Facebook részben társkeresővé vált, és meghatározza kommunikációnkat, de még meg kell tanulnunk kezelni azt, hogy mennyi mindent tudhatunk meg rajta keresztül másokról" - mondta Fisher, aki egyáltalán nincs meglepve, hogy valaki képes lemondani egy randit, miután neki nem tetsző dolgot talál a másikról a közösségi oldalon.

"Minden kapcsolat elején vannak töréspontok" - mondta a professzorasszony. "Még nem igazán ismered a másikat, de a közösségi oldalaknak köszönhetően mégis túl sokat tudsz róla."