A képekkel legjobban dokumentált Wikipedia-szócikkeket a pornó és a szexualitás témájában találjuk. Álló farkak, rajzokkal illusztrált anális közösülések, ujjazások, minden elképzelhetőről van kép az oldalon. Explicit informálás a minőségi szócikkek nevében.

A Wikipedia a világ legnagyobb enciklopédiája, értelemszerűen vannak benne szócikkek a pornóról és a szexualitásról is. Az viszont mindenképpen érdekes, hogy az egyébként nem borzasztó részletességgel illusztrált enciklopédiában a legaprólékosabb illusztrációkat a szexualitással foglalkozó szócikkeknél találjuk.

És nem arra gondolunk, hogy bemutatják a nemi szerveket, hanem mondjuk arra, hogy az anális szexnél van illusztrációs kép arról a nem kifejezetten elterjedt megoldásról, amikor a nő felcsatolható műpénisszel hatol be férfi partnere ánuszába, vagy például két nő közötti anilingusról is láthatunk képet.

A legnagyobb, legátfogóbb szexuális témájú szócikkeknél általában fényképes illusztrációkat is találunk, ilyen például az önkielégítés vagy a szexuális aktus elég hosszú szócikke. De egy, az évek során már visszavonult Wikipedia-szerkesztőnek köszönhetően a kisebb témakörökről szóló szócikkek is, mint például a mélytorok vagy a mellszex is elég explicit illusztrációkkal rendelkeznek.

A képeket egy Seedfeeder nevű felhasználó készítette, összesen 47, szexualitással foglalkozó szócikkhez készített elég egyértelmű, vektorgrafikus képeket. A szerkesztő tavaly júniusban fordított hátat a Wikipediának , ahova egyébként szabadon felhasználhatóként megjelölve rakta fel a képeit.

A szerkesztővel még aktív idejében a Daps.tv nevű blog készített egy email interjút, amiben Seedfeeder elmondta, miért készíti az explicit képeket. “Abból a filozófiai elvből indulok ki, hogy minden Wikipedia-szócikknek a média minden lehetséges eszközével kell bemutatnia az adott szócikket. Legyen szó képről, hangról, videóról. Minden szócikknek, kivétel nélkül. Úgyhogy minden érv, amit arra hivatkozva hoznak fel, hogy “ez a kép nem szükségszerű” teljesen súlytalan. Értelmetlen. Hosszasan tudok beszélni az Eiffel-toronyról, megadhatom minden paraméterét, beszélhetek minden apró részletéről, de semmi sem fogja jobban megértetni a nézővel a dolgot, mint egy kép. Egy kép persze nem tud beszámolni arról, hogy a tornyot hogyan építették, miből készült, mennyi idő alatt húzták fel. Ezért van a szöveges rész. Egy minőségi szócikkben a képes segítik az olvasót a téma megértésében” – mondta a munkáiról Seedfeeder.

Az interjúban azt is elmondta, hogy az egyébként bárki által szabadon szerkeszthető Wikipediában nyugodtan töröljék ki a szerkesztők a képeit, ha valóban fölöslegesnek találják őket. Egy időben nagyon sok vita volt arról, hogy ezekre a képekre szükség van-e, de mivel a legtöbb kép már legalább egy éve érintetlenül szerepel az érintett szócikkekben, úgy tűnik, az idő végül Seedfeedert igazolta, és mások is megértették az ilyen illusztrációk fontosságát.

A hivatkozott szócikkek némelyikének magyarul elérhető verziója is van, természetesen nem az összesnek, de a magyar verziókban is megtaláljuk Seedfeeder alkotásait.