A nőket izgatja egy uniformisba öltözött katona, rendőr vagy tűzoltó látványa, a férfiak pedig odáig vannak a szobalányokért, ápolónőként. Az egyenruhafétis klasszikus szerepeket idéz, ami a mai világban már ritka, de alapja sok másféle műfajnak is. Nem véletlen, hogy annyira népszerű a pornóban is.

Mind a nők és mind a férfiak körében az egyik leggyakoribb fétis az egyenruhafétis – derül ki egy kis internetes körültekintésből. De elég csak az ismerősök körében kutakodni, és máris egértelművé válik, hogy a nők odáig vannak a katonákért, tűzoltókért, rendőrökért, a férfiakat pedig izgatják a nővérkék, pincérnők, stewardessek (ez a fajta vonzalom azonban nem keverendő össze a valódi fétissel).

Nem kell csajozós duma, ha van egyenruha

„Egy hadnagyot szedtem fel a társkeresőn pár évvel ezelőtt” – írta egyik olvasónk, Lilla. „Igazából akkoriban nem fantáziáltam egyenruhásokról, szóval a választás nem azért esett a pasira, mert egyenruhás. Az ötlet is tőle származott, amikor már javában hetek óta dugtunk, hogy egyszer majd beöltözve jön hozzám és úgy támadjam le az előszobában. Nem is gondoltam, hogy ez mennyire érdekes játék, a pasi meg egyszerűen lélegzetelállítóan férfias volt az egyenruhájában. Többször is szexeltünk így, hogy szinte csak a sliccét húzta le, és pár alkalommal én is felvettem a cuccot, az meg őt izgatta nagyon. Én azóta vagyok rákattanva az ilyen dolgokra, legyen az tűzoltó, orvos vagy katona, de nemcsak a személyekhez vonzódom, hanem maga az egyenruha is izgalomba tud hozni. Ráadásul hatalmat ad az embernek, így ha rajtam van, én irányítom a dolgokat, ellenkező esetben a partnerem az úr, én pedig alárendelt szerepben is imádok játszadozni.”

Férfi olvasónk a másik oldalról tapasztalta meg a dolgot, vagyis, hogy nem igazán kell csajozós duma ahhoz, hogy felszedjen egy nőt, ha megemlíti, hogy rendőr: „Innentől kezdve rendesen beindul a fantáziájuk. Nem volt még olyan csajom egyébként, akinek ne kellett volna beöltöznöm legalább egy alkalommal a szexhez, és a bilincset is nagy kedvvel próbálta ki mindegyik” írta Tamás.

Ismét virágzik

Szexuálpszichológus szerint a vonzalom teljesen természetes, sőt, a történelmi hátteret tekintve magunkban hordozzuk: „Leginkább a háború utáni időszakból ered, hogy a nők rajonganak az egyenruhás férfiakért. A 60-70-es években a nagyon preferált foglalkozások közé sorolták a katonákat, tűzoltókat, rendőröket, akiknek biztos állásuk volt, ezáltal biztos megélhetést nyújtottak a családnak. Nem beszélve a veszélyes foglalkozásból adódó férfiasságukról. Kialakult egyfajta tiszteletteljes odafordulás az egyenruhások társadalma felé. A kilencvenes években ez egy kissé megtört, de most megint virágzik a kultusza. Értelmesebb, rátermettebb férfiak mennek erre a pályára, mint korábban, így a nőknél megint kialakult a vonzalom” – magyarázta dr. Rusz Edit.

Ugyanígy a férfiak részéről is egyfajta klasszikus szerepet idéznek fel az egyenruhás nők: „Óvást, féltést, gondolkodást igényelnek a szobalányok, ápolónők, pincérnők, akik mellett a férfi megélheti a maszkulin férfiasságát. Ezek nagyon jól működtetik a szerepjátékokat, amik nagyon népszerűek, mert a klasszikus szerepeket hozzák a felszínre. Egy párterápián is fel szoktuk kínálni ezeket a lehetőségeket.”

Mindemellett az egyenruhák iránti vonzalom és/vagy fétis alapja nagyon sok más műfajnak is. Ahogyan arról fentebb is szó volt, egy rendőr egyenruha például hatalmat sugall, ebből kifolyólag pedig a szadomazo/BDSM pornófilmek bővelkednek rendőrnek öltözött urakban és úrnőkben, míg egy szobalány általában a mazochista szerepet kapja meg az ilyen produkciókban. Szintén az egyenruhához köthető az orvos fétis, amiben a fehér köpeny mellett feltűnnek a tűk, katéterek és gumikesztyűk, és a pornófilmesek ezeken kívül is kiszolgálják az igényeket: papot, apácát, mikulást, szuperhősöket láthat szexelni, aki csak akar.