A szerepjátékok és a fétisek közel állnak egymáshoz, de lényeges a különbség a kettő között: a szerepjáték szex csak színesíti a szexet, a fétisek azonban elengedhetetlenek a kielégüléshez. Ahhoz, hogy a nővérkés, titkárnős, kötözős játékokat mindenki élvezze, fontos a nyílt kommunikáció és a hiteles alakítás.

Előkelő helyet foglal el a szexuális fantáziákban a szerepjáték szex, a 2010-es Nagy Szexteszt eredménye szerint a megkérdezettek közel 20%-a próbálta már. Kicsivel többen vállalták, hogy a kötözést is próbálták. A nővérkeruháról, az orvososdiról, a szemüveges, miniszoknyás titkárnőről, az elképzelt letartóztatásról és bilincsbe verésről sokan fantáziálnak, nem véletlenül készül rengeteg pornófilm a témában.

Meg kell beszélni egymással, nincs más módja

A fétisek és a szerepjátékok sokban hasonlítanak, azonban van különbség a kettő között: nem mindegy, hogy csak szereti valaki a lábujjakat nyalogatni, vagy csak attól képes elélvezni, ha lábujjakat nyalogathat. A szerepjáték szex és a fétisek közt keskeny a határ, a helyzetet pedig nehezíti, hogy mindenkinek van valamiféle fétise, valami, ami jobban izgatja a többinél. A szerepjátékok színesítik a szexuális életet, nem a mindennapi szexuális élet részei, hanem csak annak kiegészítői. A fétisek ezzel szemben a mindennapok részei, az imádott testrész vagy eszköz nélkül elképzelhetetlen a kielégülés. A szerepjáték sokfajta lehet, a klasszikustól kezdve – mint rendőr-kurva, orvos-nővér, nővér-beteg, tanár-diák – az egészen extrémig mindenféle, csak a fantázián múlik. A fétis pedig egyfajta, legyen az akár a gumi imádata, a lábé vagy a kötözés, mindig egy valamihez köthető, és mindig ugyanaz. A határ a kettő közt keskeny, ha egy bizonyos szerepjáték típus beválik, és azt rendszeresen űzik, hamar fetisizálódhat, és csak az lehet a kielégülés egyetlen egy módja.

A közös megegyezés és a nyílt kommunikáció a legfontosabb a szerepjáték szexben – minden olyan szexuális tevékenység, ami az egyik fél beleegyezése nélkül zajlik, erőszaknak minősül. "Beszélgetni kell, semmi más útja nincs. Meg kell kérdezni, van-e kedve hozzá. Ha nincs kedve hozzá, és kellőképpen tartósnak ígérkezik a kapcsolat, akkor hagyni kell, nem erőltethetjük rá a másikra a kívánságunkat. Ha mind a ketten szeretnék csinálni, akkor éljék meg a szexualitásukat úgy, ahogy érdemes" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, azért is fontos beszélni, mert az emberek többsége nem is mer arról beszélni, mire vágyik.

A szexológus tanácsa az, ha olyasmi a vágy, amihez segédeszközökre van szükség, azt bátran vásárolják meg. "Nagyon sokan álmodoznak a kikötözős szexről, álmodoznak arról, hogy alárendelt szerepben legyenek, mégsem merik elmondani a partnernek. Félnek, ha elmondják, akkor elveszítik a másikat. Az a jó a szerepjátékban, hogy ízesítőanyag a szexben, meg tudjuk vele cukrozni, sózni, borsozni. A szerepjáték csak egy szín, csak íz a szexben, amit alkalmankét használnak."

A hiteles alakítás a kulcs

A fétis ezzel szemben mindennapos, ami a kielégülés feltétele, ami nélkül nem tud kellőképpen merevedni, nedvesedni. A szerepjátékok és a fétisek abban hasonlítanak, hogy a gyerekkorból eredeztethetők. "Hozunk a gyerekkorból olyan vágyakat, kívánságokat, amiket akkor nem tudtunk megélni. Ezeket hozzuk-visszük magunkkal, nincs ebben semmi bűnös, semmi rossz. A legjellemzőbbek a kikötőzés, a szubdom viszonyok, az orvosos játékok, amik elég gyakoriak. Ha megnézzük, akkor majdhogynem a fétisek közé sorolhatjuk a női mellet, minden férfinek másféle női mell kell. Ez is egyfajta fétis, hogy nagy mell, kis mell, bár sok szerepe nincs, mert kapcsolatban olyan melle van, amije van, úgy fogadom el. A fenék, a boka, a körömcipő is sokaknál gerjesztőek. Kevésbé gyakoriak a durvább dolgok, korbácsok, ütések, és az egyebek, mint forró gyertyák, ételfetisiszta szexuális játékok, millió féle van."

Ahhoz, hogy a szerepjáték szex jól működjön, megfelelően kell tudni fellépni, hitelesen kell tudni alakítani a különböző szerepeket, nem elég, ha csak külsejében változik át. Ha valaki szerepet téveszt, akkor máris nevetséges lehet a helyzet. A kezdeti lépésekben is a kommunikáció a legfontosabb, ha szerepet tévesztünk, azonnal véget érhet a varázsa. "Például a szubdom viszonyokban ha a domináns fél megkérdezi a másiktól, mit mondjon neki, mit szeretne tőle hallani, máris szereptévesztés, és a színjáték nem az igazi – ő a domináns, az irányítás az ő kezében van." Ha olyasmit viszünk az ágyba, ami kellemetlenné, nevetségessé teszi a szexet, egy életre elveheti a kedvet a szerepjátékoktól. És ha a helyzet inkább komikus, mintsem vonzó és izgató, akkor el kell felejteni a továbbiakat.

Ha kérdése, véleménye van a témában, esetleg kérdéseket tenne fel egy szexológusnak, írjon a velvetszex@mail.index.hu e-mail címre!