A Kansas Egyetem felmérése szerint a férfiak harmada színlelheti az orgazmust. Az ok ugyanaz, mint a nőknél, nem akarják megbántani a másikat, így inkább a szimulálást választják. A szexológus szerint két különböző orgazmus színlelésről beszélhetünk a férfiak esetében: az egyik, amikor nincs ejakuláció, a másik pedig, amikor elélveznek ugyan, de elmarad a teljes testi-lelki kielégülés.

"Gumival egyszerű, egy idő után abbahagyom, úgysem nézegetjük a gumit. Leginkább akkor szokott ez lenni, ha részegen dugok, és feladom egy idő után. Hozzátenném, hogy elég megalázó érzés, és az önbecsülésnek nem tesz jót, dehát aludni is kell. Leginkább az a megalázó benne, hogy végülis ott van egy jó nő, akivel azt csinálok amit akarok, de a lustaság győz. És elég rossz kimondani, hogy eltrógerkedtem egy orgazmust. Ha végre olyan helyzetbe kerülök, hogy nem kell a gumi, akkor általában töredelmesen bevallom, hogy elfáradtam, és ennyit tellett" – írta a Velvetnek a 28 éves Ferenc, és hozzátette, akkor is színlel, ha a nő ruha nélkül nem tetszik neki, vagy ha egyszerűen csak rossz az ágyban a partnere.

Egy másik levélíró pedig arról írt a Velvetnek, hogy több "túl tág" nővel találkozott már, akikkel nem tudta élvezni a szexet, és emiatt színlelt. "A gondolat is vicces, hogy a férfi orgazmust akar színlelni, mert hát. De megtörtént. Ha jól rémlik, akkor azt mondtam, hogy azért nincs spema, mert muszáj volt kivernem korábban. Az éreztem, hogy annyi minden mást csinálnék. Egy darabig élveztem, de nagyon tág volt a lány, és már az elején sejtettem, hogy itt nem jutunk majd valami sokra. Egy-két lány tényleg olyan, mintha virslit dugnál tornaterembe."

Egyáltalán nem ritka, hogy a férfi színleli az orgazmust. A Journal of Sex Research februári számában megjelent tanulmány szerint tíz nőből hét színleli az orgazmust, és a férfiak harmada teszi ugyanezt – ezt az arány már 2009-ben is kimutatták. A Kansas Egyetem felmérése szerint az ok mindkét nem esetben ugyanaz, nem akarják megbántani a partnereiket, ezért inkább szimulálják az élvezést. Mindezt pedig már csak akkor, amikor az orgazmus valószínűtlennek tűnik. A jelentés szerint a férfiaktól azt várják el, hogy eget rengető szexuális élményt nyújtsanak a nőknek. Azonban a férfiak és a nők egyaránt felelősek abban, hogy jól érezzék magukat szex közben.  Az orgazmus színlelése a nőknél bonyolultabb, összetettebb okokra vezető vissza, és összefügg a kamaszkori maszturbálási szokásokkal, neveltetéssel is például. A szexológus szerint a férfiak orgazmus színlelése a kamaszkori maszturbálásra is visszavezethető. A színlelés pedig nem minden esetben egyenlő a megjátszott ejakulálással.

"Az ejakulációt nem lehet eljátszani, csak az élvezetet. Ha egy pasi huzamosabb ideig nem élt nemi életet, nem recskázott, akkor elég gyorsan el tud sülni például az nem igazi orgazmusa, csak afféle fiziológiai kielégülés. Arról kellene beszélnünk, mi is az orgazmus. Van egy meghatározása, ami tartalmazaz a neurotranszmitterek, a hormonok robbanását az agyban, a légzést, a szívverést, satöbbi, és ehhez kapcsolódva az ejakulációt. Ha csak az utóbbi van meg, akkor lehet színlelt kielégülésről beszélni. Ez sajnos nagyon gyakori. A pasik mégsem színlelt orgazmusnak élik meg, ez a szexuális kulturálatlanság miatt fel sem merül. Inkább osztályozzák, hogy nagyon jó volt, jó volt, megvolt" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, a legtöbben csak a farkukat ingerlik, és elsülnek, amire azt gondolják, hogy az az orgazmus. "Ha elsül, az még nem jelenti azt, hogy jó volt a szex, de kielégült. Ha az orgazmusra, mint nem fiziológiai tényre gondolunk, akkor valóban sokszor előfordul, mert lő a figura, de nem jutott el a csúcsra. Megjátszhatja, hogy jó volt a szex. Ez tényleg megfelelési kényszer, amivel többet árt magának és a kapcsolatának, mintha őszinte lenne. És persze megint visszamehetünk a kamaszkori maszturbálási szokásokhoz. Van az extrém orgazmus, ez az, amikor nagyon sokáig szeretkeznek, a pasi ejakuláció nélkül kielégül, és a végén nem is tud elsülni. Ez egy igazi, nagyon izzasztó, nagyon kielégítő, és ritka dolog."

A szakember tanácsa az, hogy ha valakiben felmerül a gyanú, akkor ne kérdezzen rá, mert további gátlásokat alakíthat ki a másikban. Célszerűbb a következő alkalommal megkérdezni, mit szeretne a másik, mit élvezne. A legjobb az, ha a reménytelen helyzetben, amit kötelességnek él meg, inkább udvariasan elnézést kér, és megpróbálja kielégíteni kézzel és szájjal a partnert. Ha már ez sem megy, akkor hagyni kell, még akkor is, ha azt gondolhatja a másik, hogy miatta van. "Ha ott a partner és nincs hozzá libidó, kedv, bármiért, akkor egyszerűbb megmondani" – mondta a szexológus.

Ha megosztaná a témával kapcsolatos véleményét, tapasztalatát vagy kérdései vannak, írjon a velvetszex@mail.index.hu e-mail címre!