Kínos, de még mindig sok a panasz olvasóinktól a nemi szervek szaga miatt, ráadásul a bűz nemcsak szexuális együttlétek alatt támad, hanem bármilyen helyzetben, ha egy légtérbe kerül az ember olyannal, aki nem figyel oda rendesen. Kellemetlenségek pedig adódhatnak bőven, gyakran nem elég például csak vécépapírt használni pisilés után, az intim betét pedig nem megoldás.

Azt gondolnánk, felvilágosult korban élünk, amiben az emberek nemtől függetlenül odafigyelnek az intim higiéniára, ám olvasóink tapasztalata azt mutatja, még mindig vannak durva hiányosságok ezen a területen is. Sok a panasz a nemi szervek szagára, és ami a legsajnálatosabb, hogy a bűz nemcsak a szexuális együttlét alatt csapja meg az ember orrát, hanem bárhol és bármilyen szituációban, ha egy kicsit közelebb engedi magához a másikat.

Gyakran odacsap a szag

Ön találkozott már büdös nemi szervvel?

"Volt egy tök jó haverom még az egyetemen, egy meleg fiú, úgyhogy testi kontaktusban jóval többet megengedtem magamnak vele szemben, mint a hetero pasikkal. Egy alkalommal filmet néztünk nálunk és belehajtottam a fejemet az ölébe. Döbbenetes volt az a szag, ami megcsapta az orromat, mintha egy hetek óta nem mosakodó hajléktalan mellett mentem volna el. Pedig a haverom alapvetően tiszta és rendezett volt, de a pöcsszaga elárasztotta az öle környékét" - írta Petronella.

"Költözni segítettem az egyik ismerősöm barátnőjének, amikor az első ilyen élményem volt. Guggoltam a földön, épp szereltem vagy pakoltam valamit, ő meg körülöttem járkált. A lába közével egy vonalban voltam kábé, úgyhogy meg-megcsapta az orromat olykor a szag. Néha öklendeztem is, annyira érezhető és erős volt. Korábban tetszett is a nő, de ezek után teljesen elment tőle a kedvem. Aztán később egy egyéjszakás alkalmával futottam bele hasonlóba, sajnos ott már le is került a bugyi. Ordenáré bűz fogadott, de voltam olyan részeg, hogy tisztességből kinyaljam. Viszont soha többé nem hívtam fel" - szól egy másik történet egy férfi olvasónktól.

Egy tiszta nemi szerv nem lehet büdös

Mint kiderült, még mindig vannak olyan nők, akikben az a hit él, hogy csak sima vízzel szabad megmosni a puncit, menstruáció alatt pedig egyáltalán nem tanácsos az intim tisztálkodás. A férfiaknak pedig csak elenyésző része törli meg a farkát vagy öblíti le pisilés után. Pedig az egyik legnagyobb gond a nemi szerveken maradt vizeletcseppek, vagyis az abban lévő ammónia, ami bomlásnak indul.

Egy tiszta punci vagy egy tiszta farok sem szagtalan, de semmiképp sem büdös, inkább jellegzetes vagy semleges. Bűzössé akkor válik a nemi szerv, amikor az izzadság, a vizelet és a váladék a baktériumok, gombák martalékává válik.

Tippek és tanácsok nőknek:

Ön használ intim mosakodót?

- Használjon intim mosakodót. Sokakat megriaszt az, hogy egy kisebb kiszerelésnek is ezer forint felett van az ára, pedig csak egy mogyorónyi mennyiséget kell használni belőle alkalmanként, és így akár két hónapig is kitarthat.

A gél fenn tudja tartani a női hüvely ph-ját, ami savas. Mindemellett gyulladáscsökkentő is van benne. A szappant a nőgyógyászok nem javasolják, mert az egyensúly, amiről a tejsavbaktériumok gondoskodnak, megbomolhat, emiatt pedig kórokozók telepedhetnek meg és szaporodhatnak el a hüvelyben.

- Naponta többször is mossa meg a külső nemi szervét.

- A tisztasági betét ugyan nem helyettesíti a tisztálkodást, de jobb komfortérzetet biztosít. Erősebb folyás vagy a vizeletcseppek ellen is csak akkor jó megoldás, ha gyakran cseréli az ember.

- Ne csak vécépapírral törölje meg a punciját pisilés után. Ha teheti, öblítse le egy kis vízzel is a nemi szervét, sőt, hordjon magával nedves törlőkendőt (popsitörlő/intim törlőkendő) ilyen esetekre.

- Rendszeresen, naponta cseréljen bugyit, ami lehetőleg száz százalékos pamutból készüljön.

- Menstruációs ciklus alatt gyakran cserélje a betétet és/vagy a tampont. A vérnek kis idő elteltével szintén rossz a szaga a bomlási folyamatok miatt.

- Borotválja vagy legalább nyírja rövidebbre szeméremszőrzetét.

- Ha a szag ezek után sem múlik, forduljon nőgyógyászhoz, mert valószínűleg bakteriális vagy gombás fertőzése van.

Tippek és tanácsok férfiaknak:

Ön mit csinál pisilés után?

- Pisilés után, ha teheti, ne csak rázogassa a farkát, míg úgy érzi, hogy az utolsó vizeletcsepptől is megszabadult. Töröljön rá vécépapírral vagy öblítse le a nemi szervét vízzel.

- Naponta többször tisztálkodjon, külön gondot fordítva a fityma alatti részre, ahol a pillanatok alatt felgyülemlett, bomlásnak induló fehérje okozhat gondot.

- Rendszeresen, naponta cseréljen alsógatyát, ami lehetőleg száz százalékos pamutból készüljön.

- Ha a szag ezek után sem múlik, forduljon orvoshoz.