18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Biszexuális partnerrel igenis más együtt lenni

2013.06.16. 21:57
Olvasónk levelében arról ír, hogyan tudott boldog heteroszexuális kapcsolatban élni a biszexuális pasijával. A szexológus szerint ez pont ugyanolyan párkapcsolat, mint bármely másik.

"Kellett, hogy tudjuk, csak egymást akarjuk"

A félelem és bizalmatlanság helyett a teljes őszinteséget választotta az az olvasónk, aki beleszeretett egy biszex férfiba. Kettejük heteroszexuális kapcsolata kihívás volt mindkettőjüknek, de szerették egymást, és hosszabb időre együtt is maradtak. A szexológus szerint a leginkább az okoz félelmet, hogy férfival is, nővel is félreléphet a biszex fél, holott ha a kapcsolat valódi, se férfi, se nő nem fogja a másikat érdekelni. Olvasónk azért írta meg tapasztalatát, mert véleménye szerint a biszexualitás kérdésköre sokak életében előkerül.

„Mivel hamar megérezte a nyitottságomat, már kapcsolatunk első hetében közölte velem, hogy szexuális vonzódása kiterjed a férfiakra is. Személyiségemből fakadóan mindig is vonzódtam valamilyen szinten az extremitásokhoz, így ezt a hírt különös kíváncsisággal fogadtam. Érdeklődtem, kérdezősködtem, hogyan is megy ez, hogyan történnek ott »azok« a dolgok és hogyan élte meg ezt az egészet ő, férfiként, az élete során. Hosszú, mély és tanulságos beszélgetések következtek. Egymásba szerettünk. Nagyon. Tudtuk, hogy egy útja van annak, hogy ez a kapcsolat működjön. Ez pedig a teljes őszinteség. Tudtuk azt is, hogy figyelmen kívül hagyni, tagadni vagy homokba dugni a fejünket butaság volna. És tudtuk azt, hogy együtt akarunk lenni.  Így egymás megismerésére, megértésére koncentráltunk, és arra, hogy előnyt kovácsoljunk abból, ami adatott nekünk.

A közös vágyak megfogalmazása, az íratlan szabályok lefektetése, és az esetleges kételyek megbeszélése után a biszexualitásban IS sikerült megtalálnunk azt, ami egyéni és közös vágyainkat egyaránt kielégítette. A félelem és a bizalmatlanság helyett a boldogság és a gyönyör olyan berkeit jártuk be együtt, ami nem mindenkinek adatik meg. Mindezzel persze óvatosan kell bánni, hisz nagyon fontos, hogy a férfi-nő egyensúly ne boruljon fel, hogy egyik fél se érezze magát háttérbe szorítva, avagy kiszolgáltatva. Természetesen nem azt akarom mondani, hogy ez minden esetben ilyen jól és könnyedén működik. Emellett kellettek mindazok az értékek is a kapcsolatunkhoz, amelyek bármilyen más pár- és emberi kapcsolathoz kellenek, de ami talán még ennél is fontosabb...kellett, hogy tudjuk, hogy csak a másikat akarjuk" – írta névtelenül olvasónk. A heteroszexuális párhuzamról ugyan nem írt, a szexológus szerint azonban biszex partnerrel lenni pontosan ugyanolyan, mint nem biszexuálissal.

Ugyanolyan párkapcsolat, mint bármelyik

„A biszex partner pont olyan, mint egy nem biszex. Annyi a különbség, hogy ha megcsal, bárkivel megteheti, és ezt bizony nehezebb feldolgozni. Párként értem él, velem van, velem szeretkezik, mellettem alszik. Sem kisebb, sem nagyobb felelősséget nem jelent, hiszen ugyanolyan párkapcsolat, mint bámelyik. Két ember szabad akaratán alapul. A dolog homoszex vonalát sem érteni, sem tolerálni nem képes mindenki. Pedig egyszerű: a biszex partner képes mindkét nemben szerelmi és szexuáli partnert látni" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus.

Biszexuális partnerrel kapcsolatban lenni olvasónk tapasztalata szerint sokkal nagyobb felelősség, mint heteroszexuálisokkal, ezt pedig a nem mindennapi kapcsolatmodellel magyarázza. A szakember szerint pedig ez is csak olyan kapcsolat, mint amilyen egy heteroszexuálissal.

„Egyet azonban nem szabad sem elfelejteni, sem tagadni. Biszexuális partnerrel igenis más együtt lenni, de nem feltétlen a szexualitás miatt. Sokkal nagyobb felelősség hárul mindkét félre azért, mert egy olyan kapcsolatmodellben élnek, amelyet még nem hálóztak be a különböző társadalmi konvenciók, nincs még »eldöntve«, hogy mi a jó és mi a rossz. Magatokra vagytok utalva, hogy csináljátok jól. Nem hiszem, hogy a szigorú katolikus értékrend szerint élők annyira üdvözölnék a megcsalást, mint olyat, de nézzünk magunkba... és most tegye fel a kezét az, aki sose csalta meg valamikor a partnerét! Nem történt más, mint hogy az idő megtette a magáét. Ez persze nem jelenti azt, hogy manapság a megcsalás nem számít, és hogy bármikor, bárkit, bárkivel, de lássuk be, egy ilyen történet olyan gyorsan suhan át szemeink és füleink előtt, hogy szinte észre se vesszük."

Ha megosztaná a témával kapcsolatos véleményét, tapasztalatát vagy kérdései vannak, írjon a velvetszex@mail.index.hu e-mail címre!