Félelem, trauma miatt is kialakulhat az, hogy valaki egyáltalán nem érez késztetést a szexre, de még ahhoz se, hogy magához nyúljon. A maszturbálás már kicsit közelebb visz a boldog, kiegyensúlyozott szexuális élethez, a szexológus szerint az már szexuális késztetés, csak partnerrel nem megy.

Pszichés gátlás állhat amögött, ha valaki nem kívánja a szexet

Az aszexualitás általában az a téma, ami csak azokat érdekli, akik aszexnek vallják magukat, és azok, akik rendszeres szexuális életet élnek – van szexuális vágyuk –, örülnek, ha nem kell erről tudni se. Pedig az aszexualitás többeket érint mint gondolnánk, komoly félelem vagy trauma állhat ennek hátterében, nem természetes állapot. Ráadásul bárki életében lehet szex nélküli, szexuális késztetés nélküli időszak, amikor egyszerűen csak nem megy a szex. Az aszexuálisok a világban csoportba szerveződnek, és ideológiát tesznek nem létező szexualitásuk mögé. Általában az impotenciával, az önmegtartóztatással azonosítják őket. "A szex az egy programozott, hormonálisan meghatározott dolog. Az aszexuális ember vagy pszichés gátlás miatt, vagy hormonális zavar miatt nem érez késztetést. Az ember, mint biológiai lény, a genetikai állomány továbbadására készült, fejlődött ez tény" – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, azok, akik aszexnek vallják magukat, nem éreznek késztetést vagy nincs örömérzetük.

A maszturbálás kérdésköre megosztja az aszexeket, vannak olyan aszexuálisok, akik rendszeresen magukhoz nyúlnak, és vannak, akik arra sem éreznek késztetést. "Ha a maszturbálásról beszélünk, akkor úgy gondolunk rá, mint valamiféle szexuális aktivitásra, de a maszturbáció természeténél fogva nem szexuális indíttatású, hanem ösztönös" – magyarázta Lori Brotto a British Columbia Egyetemtől a maszturbáló aszexuálisok viselkedését a Huffingtonpostnak. Hozzátette, hogy a maszturbálás oka lehet unalom, stressz vagy gyors segítség az alváshoz. Az egyetem kutatója azt is elmondta, hogy több aszexuális férfit vizsgált, akik mindegyike néhány naponta nyúlt magához, és inkább valamiféle tisztításként használják, biológiai, ösztönös késztetés eredményeként.

Az aki önkielégít, már érez késztetést, csak partnerrel nem tudja megélni

A Velvet által megkérdezett szexológus szerint azonban összeférhetetlen az aszexuális életmóddal a maszturbálás. "Aki önkielégít, az nem aszex, csak nincs partnere, nem vágyik parnerre, de a késztetés megvan benne. Akinek az ivarmirigyei termelnek hormonokat, és az agya is, az biológiailag szexussal rendelkezik. Ha nem képes ezt megélni, annak a hátterében van valami. Ez tényleg nem természetes, nincs ilyen életforma az állatvilágban" – mondta Tóth-Horváth Gábor, és hozzátette, az aszexuálisok nemi szervei pont ugyanolyan érzékenyek, mint bárkié.

Az aszexuális létforma időszakosan is jelen lehet bárki életében, gyász, válás, szakítás vagy egy nagyon rossz aktus mind okai lehetnek az önként vállalt cölibátusnak. A szakember szerint az átmeneti szex nélküliség megoldódik magától, a legtöbb esetben ilyenkor megvan a késztetés, van örömérzet is, csak partnerrel félnek megélni. Az aszexualitást választóknál az örömérzet is hiányzik, nemcsak a késztetés, aminek mögöttes oka akár az is lehet, hogy gyerekkorban tiltott volt maszturbálni. "Nem természetes állapot, ha valaki nem tud kapcsolatot létesíteni emberekkel, és huszonévesen gyakorlatilag pszichésen impotens. Mélyen eltemetett gátlások vagy kivizsgálatlan hormonális zavarok is lehetnek az aszexualitás hátterében."

Az aszexek látens melegek?

A szexuális vágy teljes hiányának külön BNO-kódja van: F52 - Szexuális diszfunkció, amelyet nem szervi rendellenesség vagy betegség okozott. "Aszexuálisként coming outolni is nehéz, ilyenkor általában azt mondják mások, hogy “aszexuálisok nincsenek”. Létezésünk tagadása a leggyakoribb kellemetlen tapasztalatunk, és ezzel már mindannyian találkoztunk. Azt is szokták mondani, hogy “látens homoszexuálisok” vagyunk. Pedig a helyzet éppen ennek fordítottja: sok aszexuális éppen azért kerül kapcsolatba az LMBT mozgalommal, mert melegnek hiszi magát, hiszen azt tapasztalja, hogy nem vonzódik szexuálisan az ellentétes nemhez" – írja nyílt levelében a magát aszexuális valló szerző, aki azért fordult írásban a hazai LMBT (leszbikusok, melegek, biszexuálisok és transzneműek) szövetségéhez, mert aszexuálisként szeretne a melegfelvonuláson részt venni. Tóth-Horváth Gábor szexológus szerint azonban van alapja a nyílt levélben írtaknak, azaz annak, hogy látens homoszexuálisnak nézik az aszexuálisokat. A szakember több páciensénél is tapasztalta, hogy elfojtott homoszexualitásuk miatt választották az aszexuálitást. "Meglehet, hogy a társadalmi előítélet a kamaszban azt gerjeszti, titkolnia kell a szexusát. Akár szigorú keresztény családi háttere miatt, például ha az apja megverte szíjjal, amikor rájött, hogy a fia önkielégít. Az aszex valamiért nem akar szexuális életet élni. Ha megtalálja, miért, lesz szexusa, csak a félelem sokkal nagyobb erő."