Sok szex egyenlő hosszú élet, de csak a férfiaknak, röviden így lehetne összefoglalni azt a tanulmányt, ami nemrég jelent meg a Men's Journalban. A tanulmány szerint azok a férfiak, akik évente 350 orgazmust élnek át, akár négy évvel is tovább élhetnek, mint azok a társaik, akik kevesebbel is beérik.

Az a férfi, amelyik 350-nél több orgazmust él át egy év alatt, akár négy évvel tovább élhet mint azok, akik jóval kevesebbszer élveznek el – írja a Men's Journal. A becsült számhoz érdemes hozzátenni, hogy a felmérések szerint egy átlagos amerikai férfinak évente körülbelül 81-szer élvez el évente. Az elmélet Michael Roizentől, egy 62 éves professzortól származik, aki a clevelendi klinikán dolgozik. Állítását korábbi, még a nyolcvanas években készített, svéd felméréssel támasztotta alá, amiben 70 éves férfiak szexuális szokásait vizsgálták, és amiben arra jutottak, hogy a közösülés gyakorisága előrejelzi az élet hosszúságát.

A svéd kutatáson túl a Duke Egyetem által készített felmérés is alátámasztja ezt a tézist, az amerikai egyetem kutatió összesen 252 ember szexuális életét követte nyomon 25 éven át, és ugyanerre jutottak. Wales-ben is készült hasonló felmérés, hat különböző kisvárosban összesen ezer férfit vizsgáltak, és arra jutottak, hogy azok a férfiak, akik hetente legalább kétszer szexeltek rendszeresen később haltak meg, mint azok, akik csak havonta egyszer. A tanulmányokban nem választják külön a maszturbálást és a szexuális aktusokat.

A szkeptikusok szerint, akik közt akad olyan is, aki a szexkutatásairól híres Kinsey Intézetnél dolgozik nem bizonyított, hogy a sok szex lenne a hosszú élet titka. "Lehet, hogy egészségesebb az, akinek több az orgazmusa" – mondta Erick Janssen a Kinsey Intézettől a Men's Journalnak, és egy kollégája hozzátette, nem lehet ok-okozati összefüggést találni az orgazmusok száma és az élethossz között. Az orgazmus fiziológiai esemény, a véráram hormonokkal telítődik, a tetőpontja pedig az ejakuláció. A folyamat ha az élethosszt bizonyítottan nem is növeli, a prosztatarák kockázatát biztosan csökkenti: azok a férfiak, akik legalább négyszer ejakulálnak egy héten, 30%-kal csökkenthetik a prosztatarák kockázatát.