Az amszterdami Sex Museum a dokumentált szexuális szokások elmúlt száz évébe nyert betekintést, elindulva a házi használatra készült fotóktól kezdve Marilyn Monroe-n át egészen a kötözős pornóig.

Annyira nem meglepő módon Amszterdamban található Európa legrégebbi szexmúzeuma, amit egyszerűen csak Sex Museumnak neveztek el, hogy véletlenül se legyenek kétségei a látogatónak afelől, nagyjából mit láthat. Magyarországon ahhoz szokhattunk hozzá, hogy a hasonló konecpciók mögött mindig valami közepesnél valamivel kevésbé vicces prosztóság bújik meg, rosszul megcsinált viaszbábukkal és pár kivágott képpel pornóújságokból. Ehhez képest a hollandok komolyan vették, hogy itt történetet dolgoznak fel, épp ezért a Sex Museum nem csak attól volt érdekes, hogy láthattam, milyen az amikor emberek tömegesen néznek képeket széthúzott pinákról, kötözésekről és egyéb nyalánkságokról.

A kétemeletes múzeumban csak az alsó szintet vették kifejezetten viccelődősre, itt vannak a néha megmozduló figurák, amik között található mutogatós bácsi, illetve egy teljesen értelmezhetetlen üvegre pisáló figura is, de például láthatunk egy klasszikus amszterdami szabadtéri vécében kézimunkáztató darabot is. Természetesen magát a legendás piroslámpás negyed apró mása is megcsodálható egy kisebb teremben, de ez kicsit funkciótlannak tűnik úgy, hogy pár utcányira ott van az igazi is, valódi prostituáltakkal.

A maradékban leginkább szobrok vannak, amiknek elengedhetetlen része a faszkultusz, de legérdekesebbek a képek. Az eredeti fotókból többszáz darab van kiállítva, és bár sokunknak úgy tűnhet, hogy a hardcore pornó az 1970-es években kezdődött el, kiderül, hogy már a legextrémebb dugásokat is megörökítették a századfordulón. Ezt szó szerint kell venni: az egyszerű szextől kezdve az análon át egészen a szadomazóig mindenről készült dokumentáció az 1950-es évekig. A legnagyobb meglepetés viszont az a falnyi kép volt, ami a 60-as években egymást szerető homoszexuális férfipárról készült.

A múzeum igyekszik hangsúlyozni, hogy itt nem pornómúzeumról van szó, csak hát mivel képekről van szó, elkerülhetetlen ez a felhang. Sokkal inkább szól a szexualitásról, ezért külön részt kapott például Marilyn Monroe, mint az első igazi szexszimbólum. Nehéz egy múzeumról végső következtetést írni, hiszen mégiscsak egy gyűjteményről van szó, de az amszterdami Sex Museumnak 4 euróért cserébe szép kronologikusan sikerült bemutatnia, hogy a nagy szexuális felvilágosodás nem az internet találmánya, csak most többen tudják feltölteni, hogy megdugták a bejárónőjüket.

Cím: Amszterdam, Damrak 18. 1012

Belépő: 4 euró