Interjúalanyunk, Ádám 15 éve él együtt barátnőjével, hat éven át jártak szvingerklubokba Budapesten. Tapasztalatai szerint a szvingerklubok a túl sok szóló férfi miatt lehetnek kellemetlenek, mert nehéz a férfiakat kordában tartani. Sok esetben nem értik meg, hogy a nem, az nem. A tapasztalt szvingerező véleménye szerint ahhoz, hogy hosszú távon működjön a szvingerezés a kapcsolatban, őszintének kell lenni egymással, együtt kell meghozni a szabályokat, de ez se garancia semmire. A pár hétköznapokon járt rendszeresen szvingerklubba, mindig ugyanoda, és azért akkor, mert elkerülhették a hétvégi tömeget.

Amikor először mentetek a klubba, máris lefeküdtetek valakivel?

Harmadszor voltunk a klubban, amikor cselekedtünk, egy pasit szerveztünk be harmadiknak. A barátnőm hamarabb bevetette magát, nekem fontosabb az, hogy érzelmi-személyes szál is legyen. Fontos az, hogy a másik szimpatikus legyen, annyira, hogy egy közelebbi kontaktust el tudjak vele képzelni. Meg kellett szoknunk a helyet. Az, hogy ilyen intim helyzetben vagy, és mások is vannak körülötted adott esetben, ez nekem szokatlan volt, biztonságban kellett, hogy érezzem magam ahhoz, hogy bármibe belemenjek. 

Ez a szvingerklubokra szűkítve mit jelent pontosan?

Beszélgetést, nekem azt jelenti. Valakinek nem ilyen fontos előtte a beszélgetés, beleveti magát a mélybe, rápillant a másikra, és oké, jöhet.

Mikor csatlakozott be nő?

A barátnőm rágta a fülem, hogy az nem igazságos, hogy csak ő élvezi mással is. Az ötödik-hatodik alkalommal voltunk a klubban, amikor nővel voltunk először. Akkor találkoztunk egy másik párral, akik szimpatikusak voltak, a nőre azt tudtam mondani, hogy ő érdekel engem is. Velük alakult egy párcserés dolog, klasszikus szvingerezés. Ott volt mellettem a barátnőm két méterre, nagyon jól éreztem magam, azért is, mert olyan emberrel lehettem együtt, aki nagyon tetszett. A klubon belüli baráti szexkapcsolatban is fontos számomra a beszélgetés.

Hogyan élted meg, amikor először láttad hét év együttlét után, hogy valaki más nyúl a barátnődhöz?

Amikor először megtörtént, az első egy percben furcsa volt mással látni úgy, hogy élvezi. De amíg azt látod, hogy ő téged akar a hétköznapokban is, és az ágyban is, kettesben is akar, és nem érzed azt, hogy a rovására megy a kapcsolatotoknak, nem érzed azt, hogy elvonja tőled bármilyen módon, addig én úgy vagyok vele, hogy el tudom engedni a másikat. Szabadon tudom engedni.  Ha úgy éreztem volna, hogy ez nem jó nekem, akkor bele se megyek. 

Ehhez fontos, hogy mindenki nyugodt szívvel rá tudjon bólintani, senkiben ne legyen rossz érzés. Nálunk ez azért is működött talán, mert közös élmény volt, ott voltunk együtt, senki nem maradt ki semmiből. Ráerőltetni semmit nem lehet senkire, ne azért maradjon velem, mert ráerőltettem. Ennek nincs értelme.

Másnap reggel a reggeli kávézásnál megbeszéltétek, mi történt éjjel a szvinger klubban?

Megbeszéltük, hogy milyen baromi jó élmény volt. Köztünk ez nagyon jól működött, olyan hatása is volt, hogy a kettőnk közti szenvedélyt feltüzelte.

Milyen rendszerességgel jártatok?

Volt olyan 2-3 hónap, hogy majdnem minden héten mentünk, de volt, hogy hat hónapig csak kettesben voltunk, és nem mentünk a klubba. Ennek nem volt különösebb oka, valahogy nem volt indíttatásunk rá. 

Volt vita abból, hogy valaki menni akart, és a másik nem, mint például egy koncertre?

Nem, ilyen sosem volt.

Szerinted mik azok a személyiségjegyek, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy ilyen kapcsolat működjön?

Hogy mitől tud hosszú távon működni a szvingerzés, jó kérdés, mi hat évig éltünk így, ez viszonylag ritka. Hét évig csak kettesben voltunk, hetente többször egymásnak estünk, ahogy a munkánk engedte. Érettnek kell lenni, őszintének kell lenni egymáshoz, de még ez se garancia semmire, azonban az őszinteség egy olyan alap, ami nélkül nem működhet hosszú távon.

Először a kíváncsiság miatt mentünk, és nem azért, hogy megmentsük a kapcsolatunkat. Azt gondolom, hogy egy kapcsolatot sosem fog megmenteni a szvingerezés. Inkább katalizálja a dolgot, felszínre hozza az összes, még nem felszínre került problémát, ki nem mondott dolgokat. Láttunk olyan kapcsolatokat, amik emiatt mentek tönkre.

Ismertek más párokat, akik hozzátok hasonlóan jól megvoltak kettesben évekig, majd évekig tudtak szvingerezni?

Ismerünk ilyen párokat, de nagyon kevés van Budapesten. Abból is le lehet vonni, hogy 2-3 évente teljesen lecserélődött a klubba járó közönség. Szerintem nagyon kevés pár van, aki ezt hosszú távon tudja csinálni. Hogy mi az oka a lecserélődésnek, nem tudom megmondani, talán arra a kortünetre lehetne visszavezetni, amiért nagyon nehéz, reménytelennek tűnik ma partnert találni. Sokan más célzattal mennek most már a klubba, elég reménytelennek tűnik a partnerkeresés a klubban is, a végefelé nagyon nehéz volt jó partnert találni. 

Mindig ugyanoda jártatok?

Az első három évben a Dreamlandbe jártunk, utána a Tiktakba, az elmúlt egy-két évben nem voltunk. 

Szvingerklubon kívül is próbálkoztatok hármasszexel, párcserével?

A klubon kívül is próbálkoztunk partnereket találni, párokat, fiúkat is, lányokat is. Ezekből jó baráti kapcsolat is kialakult. Annak mindig fennáll a veszélye, hogy érzelmileg valaki jobban belemegy, hogy érzelmileg is több, mint barátság, de ezt kordában tartottuk mindvégig. A barátnőmmel erős kötelék van köztünk. Társad csak egy lehet egyszerre, nem tudsz olyan közelségbe kerülni, együtt élni nap mint nap valakivel, ebbe egy ember fér bele. Ez annyira szoros kapcsolatot jelent számomra, amibe nem fér bele más. Előfordult, hogy a barátnőm szólt, hogy neki ez már sok, hogy túl sok időt töltünk együtt egy harmadik lánnyal. 

A túl sok idő a szexet jelenti?

Nem, hárman együtt voltunk barátok (is), elmentünk moziba, kirándulni, voltak közös programjaink. A harmadik lány, ahogyan az életünk része lett, az a barátnőmnek sok volt. 

Véleményed szerint működhet, hogy három ember éljen együtt párkapcsolatban?

Nem lehetetlen, de félreértés ne essék, nem nekünk volt nehéz. A legnehezebb a harmadik félnek, mert ha nem élünk egy helyen, együtt töltünk időt úgy, hogy amúgy ő egyedül van. Főzünk, filmet nézünk, akármi, de utána mindenki hazamegy. Mi a barátnőmmel ketten elvagyunk otthon, közben ő otthon van egyedül. Neki ez sokkal jobban fog hiányozni, mint nekünk kettőnknek, akik ott vagyunk egymásnak. Amiatt is kellett határt szabni, hogy őt ne rombolja ez a kapcsolat. Nem szabad hagyni. 

Tudatosnak tűnnek a szavaid és a döntéseid, mennyire lehet az érzelmeket kordában tartani?

Nekem se mindig sikerül, és amikor nem sikerül, akkor megélem a poklok poklát. 

Mi a helyzet ma a szvingerklubpiacon?

Hogy most éppen mi az aktuális helyzet, arra kevés a rálátásom, jó ideje nem járunk. Ahol mi kezdtük, az elég jó hely volt, jól üzemeltették a tulajdonosok, de három év után – amikor mi váltottunk –, sz üzemeltetésen érezhető volt, hogy a pénzre mennek. Egyre kevesebbet költöttek mindenre, a tisztaság is hagyott kívánnivalót maga után, ami nem a legjobb. A másik, hogy számolatlanul engedték be a szóló pasikat, ami katasztrofális helyzetet eredményez. Minél több szóló pasi van, annál nagyobb a verseny közöttük. Annál jobban nyomulnak, és annál nehezebb őket kordában tartani a pároknak és a szóló lányoknak. Nagyon rámenősek, és nem értik a nemet. Olyan rózsaszín ködfelhőt eredményez a fejükben két nő együtt, hogy az értelmezőkészségük megszűnik létezni, és a 'most nem' című mondatot nem feltétlenül úgy értelmezik, ahogy kell. Egyfolytában nyomulnak. Van egy etikettje a kluboknak, hogyan közelítheted meg a másikat, ha valaki azt mondja, hogy nem, akkor nem. Azt el kell fogadni, nincs miért, meg hasonló kérdések. Aki nem fogja ezt fel, azt ki kell rakni a klubból. Ahova mi kezdtünk járni, abban a klubban egy idő után nem foglalkoztak ezzel. Olyan emberek járnak most már, talán hardcore magnak nevezhetnénk. Három év után váltottunk a budaörsi klubra, egy pár üzemelteti, ők maguk is szvingereznek, szívvel-lélekkel csinálják, és elég erőteljesen szűrnek. 

A szóló pasik és szóló nők tönkreteszik a klasszikus szvingerezést?

Egyáltalán nem, konkrét igény van a hármas felállásokra, azaz a szóló nőkre és a szóló pasikra. Természetesen változó, hogy kinek, mi jön be. 

Vannak szexfüggők is?

Biztos, szerintem azok a szóló pasik, akik egy éjszaka három párhoz is becsatlakoznak, az szerintem anélkül, hogy minősíteni akarnám őket, valamiféle függőség lehet. Az nekem már sok. Biztos vagyok benne, hogy kiégést okoz azoknál, akik eljárnak hetente-kéthetente, és egy éjszaka végigmennek akárhány emberen. Pont a lényege vész el az egésznek. Az szimpla reszelés, nem ad túl sokat. 

Biszexuális férfiak is vannak?

Az tiltott. Azt gondolom, hogy ettől függetlenül vannak, nálunk is volt, aki bepróbálkozott, de mondtuk neki, hogy ez nem fog működni. Biztos, hogy járnak, de hivatalosan nem elfogadott. Ha kiderülne a klubban, valószínűleg eltanácsolnák. A lányoknál ez teljesen elfogadott, sőt, azért mindenki odavan. 

Mennyibe kerül egy párnak egy éjszaka?

Tízezer forint a hétvégi belépő egy párnak, mi nem aludtunk ott, a vidékieknek van erre lehetőségük.

Mindenki odafigyel a védekezésre?

Az a nagy baj, hogy itthon szégyellik az emberek bevallani a szexuális fertőzésüket, például a gombát. Mi nagyon odafigyeltünk a védekezésre, az átlaghoz képest jobban. A barátnőm csak és kizárólag óvszerrel lehetett együtt mással, és én is. Csókolózhatott mással. Ezt megbeszéltük.

Volt amit tiltottál? Vagy amit ő tiltott?

Nem volt, ő sem tiltott semmit, egyedül a bitzonság volt fontos. Rákfenéje is a szvingerezésnek, hogy a közösen hozott szabályokat együtt kell meghozni, és aztán együtt is kell betartani. Ha valaki nem tartja be, akkor vége.

Mi az, ami már nektek sem fért bele?

Ritkábban, de előfordulnak húzósabb sztorik, például mini gangbang történetek, de ezek tőlünk távol álltak. Olyan előfordult, hogy egy helységben három párral voltunk együtt, és keresztbe kasba elcserélődtünk. De előtte mindenki beszélgetett a másikkal az étkezőben, nem ad hoc jelleggel alakult ki a dolog. A klubon belüli ismeretségekre az a jellemző, hogy ott is maradtak. A klubon belül mi a saját nevünket használtuk, de akik olyan területeten dolgoznak, más nevet használnak, óvják az életüknek ezt a részét. 

Ugyanazokkal feküdtetek le többször?

Nálunk ez volt jellemző. Az első egy-két történés alkalmi jellegű volt, utána inkább hosszú távú partnereink voltak. Főleg a szóló pasikra jellemző, hogy egy éjszaka alatt három partnerrel vannak együtt. Nekem ez elképzelhetetlen, egy éjszaka egy pár, vagy több alkalom, egy pár. Eleve több alkalom kell, hogy megismerd a másik reakcióit, ha nem csak a szexről szól, picit többről, és nemcsak egy hús a másik, hanem tartozik hozzá egy személyiség is. Nekem fontos.