Patkányokon és egereken tesztelték le kutatók, hogy mi történik az agyban szex közben. A párosodás az eredmények szerint csökkenti a stresszt, és idegsejttermelést indít be az agy memóriáért felelős részén. Azonban mielőtt pezsgőt pukkantanánk, hogy a dugástól okosodunk, nem árt tudni: életveszélyben vannak a friss idegsejtek, ha nem trenírozzuk az agyunkat. Például tanulással.

A természet elég pompásan alkotta meg az embert, különös tekintettel a szaporodásra. Az Atlantic cikke szerint mindezt több új kutatás támasztja alá, aminek a végkövetkeztetése az, hogy ha sokat üzekedünk és tanulunk is, okosabbak leszünk.

Patkányokon végeztek kísérleteket a Marylandi Egyetem kutatói még tavaly áprilisban. Ennek során rájöttek, a párosodó patkányok agya aktívabbnak mutatkozik aktus közben. Ahogy a közösülés véget ér, az agyi aktivitás is csökken. Az egerek sem úszhatták meg a kísérletet. Rajtuk azt vizsgálta egy dél-koreai csapat novemberben, hogy az agyukat érő stressz jelentősen csökken-e szex hatására. És valóban, jelentősen csökkent, ahogy annak romboló hatása is.

De hogyan tesz a szex okosabbá? A kutatók az említett patkányok agyát vizsgálták párosodás után, és a középkorú egyedeknél azt találták, hogy új agycelláik jöttek létre. A közösülés során neuronok (idegsejtek) jönnek létre a hippokampuszban, az agy hosszútávú emlékezetért felelős részében. A neuronok termelődése azonban egyből leáll szex után, és azokat életben is kell tartani, hogy nyomban el ne pusztuljanak. Erre a legjobb eszköz a "mentális tréning", azaz a tanulás – mondta Tracey Shorts pszichológus.

A dolog fordítottja az Atlantic szerint nem működik: attól, hogy valaki okos, nem fog többet szexelni. A cikk ezt azzal is alátámasztja, hogy az okosabb kamaszok később kezdik el a nemi életüket. Ehhez kapcsolódik az, hogy az átlagos intelligenciájú kamaszok tesztoszteronszintje magasabb, mint az alacsonyabb vagy magasabb IQ-szintűeké. Érdekesség még, hogy texasi kutatók szerint a pornónézés viszont pusztítja az agyat, bár más tudósok szerint erre nincs elég bizonyíték, az elmélet nem megalapozott.