Az életmódmagazinok alátámasztják a szex és a fogyás kapcsolatáról készült tanulmányokat, a fogyással együtt járó fizikai változások valóban növelhetik a libidót. Azonban az önbizalomnak is fontos szerepe van a szexuális étvágy növelésében, az elfogadható testkép növeli az önbizalmat.

A fogyás és a szexuális vágy szorosan összefüggnek

Jobb szexuális életet akar? Adjon le 5 kilót! – több életmód magazin is ezt tanácsolja azoknak, akik túlsúlyuk miatt feszengenek, ha a szexről van szó. Néhány tanulmány, ami a szex és a testsúly kapcsolatát vizsgálja, alátámasztja, hogy a fogyás javítja a szexuális életet – írja a Psychologytoday. Azonban a szexológus szerint a fogyásnak csak annyi a szerepe, hogy megnő az önbizalom. 

Az egyik tanulmányban, ami a szex és a fogyás kapcsolatát vizsgálja, 187 elhízott, átlagosan 45 év körüli férfi és nő testsúlycsökkenését vizsgálták, mindegyikük orvosi felügyelet mellett vett részt a testsúlycsökkentő programban. Két év után 13%-kal lett kevesebb a testtömegük. A felmérés előtt a nők 68%-a nem érezte magát vonzónak, a tanulmány végén ez 26%-ra csökkent. A kezdetekkor a nők 63 %-a vallotta be, hogy összerezzent, akárhányszor látta őt a partnere meztelenül, a program végeztével csak 34% érezte magát kellemetlenül ilyen helyzetben. A tanulmány szerint a férfiak is hasonló élményekről számoltak be. A Duke fogyásközpont egyik alanya, egy 44 éves férfi 21 kilótól szabadult meg, a fogyása után arról számolt be, hogy olyan a szexuális étvágya, akár egy 20 éves életmentőnek. A vizsgálatban hetven, 42 év körüli férfi vett részt, már 3 kiló fogyástól is jelentősen javult a libidójuk. 

Fiziológiailag a fogyás számos változást okoz a testben, a túlsúlytól megszabadulók kevésbé fáradtak, kevésbé panaszkodnak csípő-, térd-, bokafájdalmakra, az ízületi gyulladások is csökkenek. A gyulladással járó fájdalom megszűnésével a libidó visszatér, és nő a szexuális élvezet. A koleszterinszint is csökken, a kutatások szerint a magas koleszterinszint merevedési problémákat okozhat. A 2-es típusú cukorbetegség az elhízás gyakori velejárója, amivel az erekció fenntartása és elérése nehézséget okoz, ez a fogyással az esetek 90%-ban visszafordítható. Tény, hogy a fogyás jó hatással van az egészségre, azonban a libidóra gyakorolt hatása felveti a kérdést, mennyire befolyásolja korunk szépségideálja a szexuális vágyat. 

A fogyással az új testet, testképet is el kell fogadni

A külföldi tanulmányok eredményeiről megkérdeztük Tóth-Horváth Gábor szexológust, aki szerint a testsúlycsökkenés az önbizalom miatt van hatással a szexuális életre, ami mögött korunk testképideáljai állnak. A jelentős fogyás pedig kárt is tehet az önbecsülésben, nem biztos, hogy könnyű elfogadni az új testet. 

"Kevesebb tömeget kell mozgatni, jobb az energiaellátás, kisebb és kevesebb a nehézség a fogyás után. Arról nem is szólva, hogy egy elfogadható testkép növeli az önbizalmat, ez pedig mentálisan kihat. A libidó önmagában pont olyan erős lehet egy kövér és egy sovány emberben is jelen, de nem mindegy, hogy 100 kilót kell mozgatni, vagy 70 kilót. Az elhízott emberek többségének nics megfelelő önbizalma – természetesen van akinek így is van – ez sokkal inkább meghatározza a nemiségüket, szexualitásukat" – válaszolta a Velvetnek a szexológus, és hozzátette, a testképet a divat határozza meg sokszor olyan normákat diktálva, amik távol állnak a valóságtól. 

"A genetikai adottság határozza meg, kinek milyen hosszú a lába, milyen széles a csípője, milyen magas. Hiába divat magasnak lenni, ha az ember genetikailag 170 centi, akkor annyi. A túlsúlyos emberek nap mint nap kénytelenek szembesülni a kor szépségideáljaival, ami az önbecsülésüket sértheti. A fogyás sem elég, mert el is kell fogadni az új testképet. Aki hosszú ideig túlsúlyos, az fejben mindaddig az marad, amíg el nem fogadja az új megjelenését. Azért azt elárulhatjuk – vannak akik a ducikért lelkesednek."

A húsosabb, teltebb emberek iránti vonzódás extrém esetekben fétissé is válhat, az etetők, azaz a feederek akkor érzik magukat boldognak és jó partnernek, ha a kedvesüket szinte halálra etetik. Szexuális találkozásaik kimerülnek az evésben, fagylaltok, sült csirkék, köretek, sütemények csúsznak le, az etető és az etetett más-más élvezetet talál ebben, a folyamatosan hízó fél a plusz kilókkal szexisebbnek, kívánatosabbnak érzi magát, amíg az etető a legmagasabb fokú intimitást éli meg. Az étkezések előtt félénkek, főleg az elsőnél, igazi örömöt és boldogságot élnek meg minden egyes falattal.