A tanulmányok, felmérések eltérő eredményeket mutatnak a kérdésre, hogy hosszú távon milyen hatásai vannak az alkalmi kalandoknak a mentális egészségre. A legújabb felmérés szerint hosszú távon szorongásos tüneteket, depressziót, és alacsony önbizalmat is okozhat az, ha valaki az egyéjszakás kalandokat részesíti előnyben. Azonban a szexológus szerint az alkalmi szex hosszú távon igenis lehet jó, ha az ember odafigyel a motivációjára, és az élvezetért, szórakozásért csinálja.

A Psychologytoday-en a napokban megjelent cikk szerint még mindig nem egyértelmű tudományosan, hogy az alkami szex pozitív vagy negatív hatással van a mentális állapotra hosszú távon. Az egyik legfrissebb, amerikai tanulmány szerint depresszióval és idegességgel járhat együtt, és korántsem olyan hasznos, ahogy azt általánosságban gondolják az emberek. 

Springer oldalán  február 5-én publikált tanulmány eredménye szerint hosszú távon alkalmi szexuális kapcsolatokba bonyolódni azért nem jó, mert negatív érzelmeket generál. Az online felmérésben 528 egyetemistát kérdeztek meg, egy teljes tanéven keresztül. Azoknál, akik rendszeresen egyéjszakáztak, szorongásos tüneteket, alacsonyabb önbecsülést, és depressziós tüneteket észleltek. A kontrollcsoport természetesen azokból állt, akik nem az alkalmi szex hívei, hozzájuk képest az egyéjszakázók mentálisan kevésbé voltak jól. 

A Psychologytoday-en körülbelül húsz tanulmányt emlegetnek, amik a témával foglalkoztak mostanában, természetesen a kérdésre, hogy milyen lelki állapotot idézhet elő hosszú távon az egyéjszakázás, eltérő válaszokat kaptak. A mostani kutatást az egyik, 2013-ban készült felmérés alátámasztja: főiskolai hallgatókat kérdeztek egy éven át az alkalmi szexről, és a kutatók arra jutottak, hogy a vizsgált alanyok 20%-ánál elfogadott, hogy legalább egyszer kapnak, 25%-uk pedig legalább egyszer nyújt a másiknak orális szexet az egyéjszakás kalandban. Szintén 25% pedig a testébe is engedi partnereit legalább egyszer. Azt is megállapították a kérdéseket feltevő kutatók, hogy a rendszeres alkalmi szex együtt jár az alkohol- és a marihuánafogyasztással, és egyfajta sajátos attitűddel, amivel újabb egyéjszakás kalandot idézhetnek elő. Az azonban nem derült ki ezekből a kutatásokból, hogy a tyúk vagy a tojás van előbb, azaz a depresszióra hajlamosabb, önbizalomhiányos emberek részesítik előnyben az alkalmi szexet. 

A mindenféle tanulmányokkal, felmérésekkel és kutatásokkal szemben a hétköznapi ember okkal keveredik alkalmi kalandokba, van, hogy ez rosszul, van, hogy nagyon jól végződik. A szexológus szakember szerint a tanulmányoknak ugyan van alapja, azonban ha valaki figyel magára, és pontosan tudja, mi a motivációja az alkalmi szexre, akkor a rossz lelki állapotot el lehet kerülni. 

„Az ember genetikailag poligám, ha az alkalmi szex rossz, akkor lehet rossz hatással hosszú távon lelkileg. Ezért nem érdemes részegen hirtelen szexelni. Maga az aktus olyan mennyiségű hormont szabadít fel az orgazmussal, ami mindenképpen jót tesz mint fizikalilag, mint mentálisan” – mondta a Velvetnek Tóth-Horváth Gábor szexológus, és hozzátette, hogy lehet rossz szájíze egy alkalmi szex után annak, aki nem igazán akarta azt, vagy olyan beszólásokkal tarkították az aktust, ami a testi képességeire vonatkozik. „Kiépülhet egyfajta Casanova-komplexus is ebből, a mindenkivel lefekszem, mert hű, de klassz vagyok érzése, és ez sem helyénvaló. Ha az alkalmi szex minden alkalommal kielégítő, jó élmény, akkor bizony jót tesz.”

Mindent egybevetve, az alkalmi szex az, amit mindenki kipróbál legalább egyszer az életében, és ahhoz, hogy jó élményként gondoljon arra bárki is, érdemes megfogadni a Psychologytoday és a szexológus tanácsait. 

Akkor lesz jó, ha

  • csak élvezetet és szórakozást vár,
  • szexuális tapasztalatot akar szerezni, behatóbban meg akarja ismerni a saját szexualitását,
  • hisz abban, hogy ez egy fontos tapasztalat lesz.

Akkor lesz kellemetlen, de nagyon, ha

  • csak jobban akarja érezni magát, és más rossz érzéseit akarja elnyomni,
  • szívességből vagy szánalomból csinálja, esetleg bosszúból
  • ha azt reméli, hogy ez hosszú távú kapcsolathoz vezethet
  • nem igazán akarja, de valahogy a helyzet úgy hozza, részegen belesodródik, vagy valaki más noszogatására csinálja