Tizenkét éve dolgozik sztriptíztáncosnőként A. N., politikusok, híres rockzenészek is megfordultak már a bárban, ahol nyolc éve dolgozik. A privát szobákban szigorú szabályok vannak, nem történhet meg bármi, a vendégkör nagyon vegyes, a legénybúcsúsoktól a magányos családapákig mindenféle típusú férfi megfordul a bárban. Erotikus és gogotáncos szakképesítéssel rendelkező sztriptíztáncosnővel beszélgettünk, aki külföldön és itthon is táncol az éjszakában, és akinek az az életcélja, hogy énekesnő legyen.

Mióta táncolsz?

A. N.: Tizennégy-tizenöt éves korom óta táncolok, hiphop tánciskolával kezdtem, ott szerettem meg a táncot. Előtte nem tudtam mozogni, még ritmusérzékem sem volt. Később már elég jól táncoltam, és különféle tinidiszkókban gogóztam. A gimnázium alatt elkezdtem felkészülni a komolyabb életre, perspektívám is volt, irodai munkákat vállaltam, telemarketinges, recepciós, adminisztrációs munkák voltak főleg. Ezt egy évig bírtam, majd rájöttem, hogy egyrészt nem fizetnek meg, másrészt ez nem nekem való. Nem vagyok olyan típusú ember, aki a nappali, konvencionális világba való. Elmentem egy hirdetésre, éppen táncoslányokat kerestek. Elmondták a feltételeket, majd azt mondták, vetkőzzek félmeztelenre. Körülbelül egy hónapom ment rá a strandon, amíg hozzászoktattam magam a félmeztelenség gondolatához. Mire oda kerültem, hogy vetkőzni kellett, kilenc koktél után már nem volt nehéz. Sose fogom elfelejteni, kilenc Kir Royal koktélt ittam meg, amikor először álltam félmeztelenül a színpadon. Ez tizenkét éve volt.

Egyszerre egy helyen dolgozol, vagy több sztriptízbárban is táncolsz?

Több klubban dolgozom, van itthon fix munkahelyem a 4 Play Lounge-ban, ez angol és amerikai üzletemberek tulajdonában van, nem magyar mentalitással működő hely. Magyarországon nyolc éve ez az állandó munkahelyem. Ezen kívül különféle turnusaim vannak Olaszországban, Belgiumban, Németországban is, táncolok ezeken a helyeken, többnyire két-háromhetes turnusokban. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy az anyagiak miatt járok ki, sokkal inkább amiatt, hogy nem nekem való az egy helyben ülés.

Amikor először álltál a színpadra, betanultál valamilyen koreográfiát?

Most már vannak nagyon jó rúdtánciskolák, amikor én kezdtem, még semmi ilyesmi nem volt. Amikor én elkezdtem, nem lehetett még anélkül táncolni, hogy az embernek bizonyítványa ne lett volna erről. Ez egy OKJ-s oklevélszerűség, én egyéni erotikus és gogotáncos vagyok, képesítésem szerint. Ezt két évvel azután, hogy bevezették, eltörölték. Az a fajta táncoslány vagyok, aki tényleg táncosnak tartja magát. Vannak olyan lányok is, akik nagyon szépek, és csak sétálnak a rúd körül körbe-körbe.

Hogyan néz ki egy átlagos munkanapod?

Ugyanúgy néz ki a napom, mint bárki másnak, azzal a különbséggel, hogy éjszaka dolgozom, és nappal élek, míg mások fordítva. Jelenleg a lemezem munkálataival foglalkozom – énekesnő vagyok, volt egy zenekarom két évvel ezelőttig, most a szólólemezemen dolgozom –, de szoktam edzeni járni, imádok filmeket nézni, imádok a barátaimmal beülni egy teaházba, vagy vacsorázni menni munka előtt.  Este 9 és 11 között megyek dolgozni, helytől függően. Rotációban táncolunk, attól függően, hogy hányan dolgozunk, hat ember a minimum. Fejenként két dalt táncolunk, és kezdjük újra. Reggel 4-ig, 6-ig dolgozunk, akkor megyek haza. 

Csak táncról van szó a klubokban, vagy több is történik?

Táncoslányként sok lehetőségünk van, sok ember ennek a szakmának olyan oldalát látja, ami a valóságban nem is létezik. A leggyakoribb sztereotípia, hogy minden táncoslány prostituált, ami nem igaz. 

Akkor az sem igaz, hogy privát szobák vannak, ahol bármi megtörténhet? Akár szex is?

Kétféle privát szoba van, az egyik a privé, itt a privát táncok zajlanak. Bemegyek a kedves vendéggel a privébe, a kedves vendég leül a kanapéra, én pedig levetkőzöm neki egy tízperces show keretében. A színpadon topless van, a privében sztriptíz és öltánc. Hozzám érhet, de intim helyen nem. Simogathatja a hátam, a karom, a lábam, a fenekemet is, de csókolni tilos, és csak kézzel érhetnek hozzám, és nem intim helyeken. 

03-stripper-140318-IMG 8970

Mindenki betartja ezeket a szabályokat?

Muszáj. A privé két kamerával van védve, külföldön is, itthon is. A kamerát folyamatosan figyelik, ha a lány bajba kerül, abban a pillanatban jön valaki, aki a vendéget kivezeti. Nem voltam még olyan helyzetben, hogy valamelyik vendég erőszakosan közeledett volna, olyan már volt, hogy nagyon beleélte magát a szituációba, és hatalmasat csapott a fenekemre, aminek a visszáját a saját arcán látta két percen belül. Hiába van kidobó ember, a szabályzat szerint a vendéget nem üthetik meg, csak leszerelhetik, akkor is, ha a vendég kést ránt. Velem a tizenkét év alatt sose fordult elő ilyen helyzet, nem is láttam ilyet, csak hallottam ilyenről. A szakmán belül is van hierarchia, van a lebuj, és az első osztály is, a lebujokból lehet hallani ijesztő történeteket.

Mi a másik privát szoba?

A privé mellett a másik szoba a szeparé, vagy pezsgőszoba, itt drága pezsgőkkel lehet beülni, akár csoportosan, akár kettesben. Itt sem történhet semmi, de ez már nem a táncról szól, itt már beszélgetünk, szórakozunk, ezt inkább bizniszcsoportok veszik igénybe, legénybúcsúsok, de megfordultak már itt politikusok és híres zenészek is. Több rockzenésszel is találkoztam már itt. Arra is volt már példa, hogy egy nagyon híres finn rockzenekar énekese a kolléganőm autójáról kaparta le hajnalban a havat. 

Fiatalok vagy idősebbek járnak többen a klubba?

A vendégkör nagyon vegyes. Vannak olyan emberek, akik azért járnak sztriptízbárba, mert magányosak. Ők elmesélik a fél életüket, és elvárják tőlem azt, hogy megértsem őket. Vannak olyanok, akiknek csak egyszerűen problémájuk van, és lejönnek a bárba. Vannak olyan emberek, akik a beteg szexuális fantáziájukat szeretnék kibeszélni, mert senki nincs, aki meghallgassa őket, vagy akinek el mernék mondani. Erre is nyitottnak kell lennünk. Van olyan férfi, aki nem kapja meg otthon azt a fajta figyelmet, amire szüksége lenne, ő azért jön oda, hogy mindenki istenítse őt, többnyire két-három nőt is maga köré ültet, csak hogy mindenki csodálja. Van olyan férfi, aki túlságosan irányító szerepet vállalt az életében, ő azért jön, hogy alárendeltnek érezze magát, és domina szerepben is helyt kell állni. Annyira sokrétű, és annyira színes a munkánk, hogy ezt megunni nemigen lehet. Azt is hozzá kell tennem, hogy láttam már lányokat nagyon csúnyán tönkremenni ebben a szakmában. A lányok alsó hangon 40%-a nem elég erős ehhez, vagy belenyúl valami olyanba, amibe nem kellene: láttam már olyan lányt, aki idegösszeroppanást kapott, nagyon sok olyan lányt láttam, aki alkoholista vagy drogos lett.

04-stripper-140318-IMG 8982

Beleszerettél már valaha valamelyik vendégedbe?

Szórakozóhelyen dolgozunk,  az esetek 99%-ban ezek az emberek pusztán vendégek, de nem lehet kiküszöbölni azt, hogy besétál valaki, aki megtetszhet, és akivel a privát tánc közben érezni lehet a kémiát. Velem is megtörtént már egy párszor, ilyenkor ugyanúgy folytattam az ismerkedést, mintha egy diszkóban ismerkedtünk volna meg, beszélgettünk, megbeszéltünk egy találkozót, elmentünk kávézni, eldöntöttük, hogy szimpatikusak vagyunk-e egymásnak vagy sem, és vagy volt folytatás, vagy nem.

Volt már így párkapcsolatod? 

Volt, igen, és mindig probléma volt a munkám. Aki azt mondja, hogy őt nem zavarja az, hogy a barátnője az éjszakában táncol, az hazudik. Vagy hazudik, vagy a barátja csak kihasználja, és mellette orrba-szájba csalja. Minden férfi posszesszív, ki akarják sajátítani maguknak a nőt. Onnantól kezdve, hogy a nő nem 100%-ig az övéké, ez probléma. Amíg szerelmesek nem lesznek, addig jól hangzik, hogy táncoslány a barátnőjük, de ahogy szerelmesek lesznek, minden megváltozik, egyszerűen rettegnek. Rettegnek attól, hogy mi történik a privát szobában, rettegnek attól, hogy mi történik a szeparéban, hogy mi történik akkor, ha csak a színpadon táncolok, és valaki rám néz. Emellett a munka mellett minőségi kapcsolatot minőségi emberrel szinte lehetetlen kialakítani, legalábbis nem Magyarországon.

Pozitív vagy negatív hatással van a nőiességedre ez a szakma?

Egy éjszaka legalább öt embertől megkapom, hogy gyönyörű vagyok, hogy mindent megtenne értem. Akár még fizetne is, csak hogy az övé legyek, ami részemről teljesen kizárt. Megkapom mindazt a nőiességemnek kellő figyelmet, és mindazt a gyengédséget is, amit egy átlagos nő egy átlagos kapcsolatban megkap. 

09-stripper-140318-IMG 9035

Anyagilag megéri?

Magyarországon egy estéért fix összeget kapunk, ez háromezer és ötezer forint közötti összeg. Azokon a helyeken, ahol fixet fizetnek, ott jutalékos rendszer van,  a táncok és az italok után kapom a fizetésemet. Ha egy vendéggel elfogyasztok egy pezsgőt, és táncolok neki, akkor azután megkapom a jutalékomat. Ez táncok esetében 50%, italok esetében itthon általában 35%, külföldön ez 10%-ot jelent. Ezen kívül van a bugyipénz, ezt többnyire meg lehet tartani, kivéve azokat a helyeket, ahol dollár van. Ezt azt jelenti, hogy a vendég nem adhat a lánynak pénzt, csak és kizárólag a bárban euróért megvásárolt dollárokat: egy euró, egy dollár, a lánynak ebből a fele jár. 

Külföldön régebben fix pénz volt, ez 45 eurótól 80-90 euróig terjedt (14 045 Ft-tól 28 086 Ft-ig), most már garancia van, ez azt jelenti, hogy ha az ember nem ér el egy bizonyos összeget a keresetében, akkor a bár kifizet neki 40 eurót (12 482 Ft), amiből 5 eurót (1560 Ft) levonnak a szállásért. Ezen kívül vannak olyan helyek, Angliában vagy Amerikában, ahol leadót kell fizetni a háznak. 

A szüleid, a családtagjaid tudják, hogy mivel foglalkozol? Elfogadták?

Igen, tudják. Olyan ember vagyok, aki bárkinek hátat fordított volna, aki nem fogadja el olyannak, amilyen. El kell fogadni azt, hogy nem vagyok hétköznapi ember. Nem azért nem dolgozom a nappali világban, mert nincs meg hozzá az intelligenciám, vagy a képesítésem. Azért nem dolgozom a nappali világban, mert más a habitusom. Ehhez a munkához habitus kell, nemcsak arról van szó, hogy táncikálok az éjszakában.